Προχωρά η αξιοποίηση του Κληροδοτήματος «Αικατερίνης Χανδρινού»

Προχωρά η αξιοποίηση του  Κληροδοτήματος «Αικατερίνης Χανδρινού»

Ένα θέμα που άπτεται της διαχείρισης και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας. Ο λόγος για τη λήψη απόφασης σχετικά με τη βιωσιμότητα του Κληροδοτήματος «Αικατερίνης Χανδρινού».

Το 1996, η ιδιόγραφη διαθήκη της Αικατερίνης Χανδρινού, που δημοσιεύτηκε με το 5185/19-12-1997 πρακτικό του Πρωτοδικείου Αθηνών, άφηνε στο Δήμο Καλαμάτας επαγγελματική στέγη (μαγαζί), με σκοπό να σπουδάζουν ορφανά και άπορα παιδιά, υπό τον όρο να μην μπορεί να το πουλήσει πριν περάσουν 15 χρόνια από το θάνατό της.

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δειράδων και Σφενδόνης, στην περιοχή Νέας Κηφισιάς, και έχει επιφάνεια οικοπέδου 562,47 τ.μ., με υφιστάμενη οικοδομή συνολικού εμβαδού 544,32 τ.μ. (η οποία αποτελείται από υπόγειο εμβαδού 220 τ.μ., ισόγειο εμβαδού 220 τ.μ., πατάρι 90,24 τ.μ. και δώμα 14,08 τ.μ.).

Μετά μία σειρά αποφάσεων η εισήγηση στο χθεσινό θέμα, η οποία και εγκρίθηκε, ήταν η λήψη απόφασης αναφορικά με τη βιωσιμότητα υλοποίησης του σκοπού, έπειτα από την πώληση του ακινήτου ιδιοκτησίας Κληροδοτήματος «Αικατερίνης Χανδρινού», σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 121675/16.11.2023 ηλεκτρονικό μήνυμα της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών.

Ειδικότερα, με τα χρήματα που θα προκύψουν από την πώληση του ακινήτου να αγοραστεί οικόπεδο στην Τοπική Κοινότητα Καλαμάτας, προκειμένου να ανεγερθεί κτήριο, ή να αγοραστεί έτοιμο κτήριο, με σκοπό να εκμισθωθεί, ώστε με τα έσοδα που θα προκύψουν να εκπληρώνεται η βούληση της διαθέτιδος.

Το θέμα είχε έρθει στην επιφάνεια πολλές φορές στο παρελθόν, ιδιαίτερα έπειτα από δημοσιεύματα του “Θ”. Επιπλέον, πολλές φορές περίοικοι του Κληροδοτήματος «Χανδρινού» στη Νέα Κηφισιά έχουν στείλει επιστολές διαμαρτυρίας σε υπουργεία, Δήμους (Καλαμάτας και Κηφισιάς), αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής, ενημερώνοντας για την κακή του κατάσταση και τους κινδύνους που υπήρχαν με τη στασιμότητα στη διαχείρισή του.

Πριν από δύο μήνες περίπου, μάλιστα, περίοικος απέστειλε αυτή τη φορά αίτημα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όπως υποστήριζε, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, μιας και το συγκεκριμένο ακίνητο, που βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και συνορεύει με σχολείο, είναι ακαθάριστο.

Με τη σειρά του το υπουργείο διαβίβασε το αίτημα στους Δήμους Κηφισιάς, Καλαμάτας και το κοινοποίησε στην Περιφέρεια Αττικής, καλώντας τους να απαντήσουν στην κάτοικο.

Τελικά, οι οχλήσεις έπιασαν τόπο και με τη χθεσινή απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής δρομολογούνται άμεσες λύσεις. Μάλιστα, σύμφωνα και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Φάβα, για την αγορά του ακινήτου υπάρχουν ήδη αρκετοί ενδιαφερόμενοι, κάτι που σημαίνει ότι οι διαδικασίες δε θα καθυστερήσουν.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα η προστασία και αξιοποίηση του ακινήτου Κληροδοτήματος «Αικατερίνης Χανδρινού» αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης εργασίας μεταξύ του δημάρχου Κηφισιάς, Βασίλη Ξυπολυτά και του αντιδημάρχου Καλαμάτας, αρμόδιου για θέματα δημοτικής περιουσίας, Γιώργου Φάβα, σε συνέχεια σχετικών κατευθύνσεων και οδηγιών του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.

Ο κ. Φάβας ενημέρωσε το δήμαρχο Κηφισιάς για τις άμεσες ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας προκειμένου να καθαριστεί και να περιφραχθεί το ακίνητο του Κληροδοτήματος, ενώ υπήρξε και ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις του για τη μελλοντική του αξιοποίηση.