Προς δημοπράτηση έργο για εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης στη Μάνη, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ

Προς δημοπράτηση έργο για εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης στη Μάνη, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ

Θα αντικαταστήσουν δίκτυα μήκους 35 χλμ.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και εμβληματικό έργο για το Δήμο Δυτικής Μάνης προχωρά μετά την προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων A.E. του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Πρόκειται για το έργο αντικατάστασης των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης λόγω παλαιότητας και αμιάντου από τις πηγές Βυρού έως την Κοινότητα Πύργου, με 3.470.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με την υλοποίηση αυτού του έργου, αφενός, θα αντιμετωπιστεί ριζικά και ουσιαστικά το μεγάλο πρόβλημα των διαρροών στο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου ύδρευσης και, αφετέρου, θα επιτευχθεί η αποφυγή πιθανών εκτεταμένων βλαβών στο εξωτερικό δίκτυο, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη παροχή νερού κατάλληλου για ανθρώπινη κατανάλωση στους κατοίκους.

Από τη ΜΟΔ

Η ΜΟΔ ΑΕ έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Δυτικής Μάνης για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ενώ προχθές εγκρίθηκαν οι όροι για τη δημοπράτησή του και τη σύσταση της Επιτροπής Διαγωνισμού για την  υλοποίησή του.

Η δημοπράτηση θα γίνει με διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, με κύριο του έργου το Δήμο Δυτικής Μάνης και φορέα κατασκευής τη ΜΟΔ ΑΕ.

Το έργο έχει ενταχθεί στην κατηγορία «Έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού: Α. Υποδομές παροχής νερού. Β. Τηλεμετρία – τηλεχειρισμός για τον εντοπισμό διαρροών σε δίκτυα ύδρευσης. Γ. Προμήθεια ψηφιακών μετρητών νερού. Δ. Μονάδες αφαλάτωσης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το έργο

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση δύο τμημάτων του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Δυτικής Μάνης σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εγκριθεί.

Τα δύο τμήματα  είναι τα εξής:

-Τμήμα Α: συνολικού μήκους 26.207,13 μ. με αρχή την υδροληψία στις πηγές Βυρού και πέρας τον οικισμό του Πύργου. Στο τμήμα αυτό, εκτός από τον κυρίως αγωγό, περιλαμβάνονται και οι διακλαδώσεις προς τους οικισμούς των δυτικών υπωρειών του Ταϋγέτου, νότια του Βυρού (Αγία Σοφία, Πετροβούνι, Λάκκος, Προάστιο, Λεύκτρο, Νεοχώρι) 

-Τμήμα Β: συνολικού μήκους  8.358,45 μ. με αρχή την πηγή Γουδέλη και πέρας τον οικισμό της  Μηλιάς.

Οι αγωγοί θα κατασκευαστούν από σωλήνες πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς (PE 100) διαφόρων διαμέτρων, κατά τμήματα.

Το νέο δίκτυο θα εξοπλιστεί και με τις εξής συσκευές: Δικλείδες ελέγχου πίεσης. Βάνες διακοπής. Πιεζοθραυστικά φρεάτια. Εκκενωτές. Αεραγωγούς σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης. Κατασκευαστικές εργασίες για αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου θα είναι 18 μήνες από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο που θα μειοδοτήσει.

Άμεσα δε, αναμένεται από τη ΜΟΔ να ορισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού.

ΜΟΔ

Να σημειωθεί πως η ΜΟΔ στηρίζει αδύναμους Δήμους που έχουν ανάγκη άμεσης υποστήριξης για την αποτελεσματική προετοιμασία και υλοποίηση των έργων που έχουν αναλάβει. Παρέχει εκπαίδευση, τεχνικά εργαλεία και, κυρίως, συμβουλευτική και τεχνική στήριξη είτε επί τόπου είτε εξ αποστάσεως μέσω εξειδικευμένων ομάδων.

Της Βίκυς Βετουλάκη