Πυκνώνουν οι φωνές φορέων για το δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα


Μέσα σε πέντε χρόνια 60 νεκροί σε τροχαία στο δρόμο – καρμανίολα

Φρουρούμενος στο σπίτι του στη Ζαχάρω Ηλείας βρίσκεται από χθες αργά το πρωί, μετά το εξιτήριο που πήρε, ο 39χρονος οδηγός της μοιραίας νταλίκας που σκόρπισε το θάνατο το μεσημέρι της Παρασκευής στο δρόμο Πύργου – Κυπαρισσίας, στο ύψος της Ελαίας.

Από τους πιο σοβαρά τραυματίες, ο 19χρονος φαντάρος νοσηλεύεται στην Εντατική του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση.

Από την άλλη, οι φωνές φορέων για την κατάσταση του δρόμου και την καθυστέρηση του αυτοκινητόδρομου Πύργου – Καλού Νερού – Τσακώνα πληθαίνουν, ενώ τη δική τους πρόσθεσαν χθες ο Δήμος Οιχαλίας και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μανώλης Μάκαρης, ζητώντας από όλους να διεκδικήσουν μετ’ επιτάσεως την κατασκευή του.

Η κατάσταση των τραυματιών
Ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τραυματισθεί στη σπονδυλική στήλη, χθες πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας όπου νοσηλευόταν και με προφορική εντολή εισαγγελέα μεταφέρθηκε στο σπίτι του, όπου παραμένει φρουρούμενος. Καθώς έληξε το αυτόφωρο για να οδηγηθεί ενώπιον των Αρχών λόγω της νοσηλείας του, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και βάσει αυτού παραμένει φρουρούμενος έως ότου η υγεία του επιτρέψει να απολογηθεί και να δώσει τις εξηγήσεις του.

Πιο σοβαρά τραυματισμένος είναι ο 19χρονος φαντάρος, ο οποίος διασωληνώθηκε αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό του από το αυτοκίνητο όπου έχασαν τη ζωή τους ο 44χρονος πατέρας του και η 13χρονη αδελφούλα του και στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης υποβλήθηκε σε χειρουργείο στο κεφάλι. Αμέσως μετά κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Στο Νοσοκομείο Τρίπολης εξακολουθεί να νοσηλεύεται, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της, η 66χρονη γιαγιά των παιδιών, που επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο.

Ο 6χρονος που επέβαινε στο δεύτερο αυτοκίνητο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ο 38χρονος πατέρας του και η ενός έτους αδελφούλα του, έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Καραμαδάνειο Νοσοκομείο Πατρών, ενώ δέχεται και υποστήριξη από παιδοψυχολόγο. Στο Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύεται και η 38χρονη μητέρα του, η οποία επίσης επέβαινε στο αυτοκίνητο και ζήτησε να μεταφερθεί από το Νοσοκομείο Καλαμάτας όπου νοσηλευόταν, προκειμένου να είναι κοντά στο παιδί της.

60 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους
Με ακόμα πιο δραματικό τρόπο έχει επιστρέψει το πάγιο αίτημα για κατασκευή του δρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Σύμφωνα με στοιχεία, σε αυτό το δρόμο – καρμανιόλα από το 2015 έως το 2020 έχουν σημειωθεί 129 τροχαία ατυχήματα, εκ των οποίων τα 51 θανατηφόρα. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 60 άνθρωποι, 17 έχουν τραυματισθεί σοβαρά και 171 ελαφρά.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες ο Δήμος Οιχαλίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο οδικός άξονας Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, καθώς ο φόρος αίματος είναι κάτι περισσότερο από βαρύς ως σήμερα, με χαρακτηριστικό το τελευταίο δυστύχημα, όπου ξεκληρίστηκαν δύο οικογένειες, καθώς ντελαπάρισε νταλίκα καταπλακώνοντας δύο αυτοκίνητα που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα. Τέσσερις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και ένας ακόμη τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, αφού εν έτει 2024 δεν έχουν ολοκληρωθεί αρκετοί οδικοί άξονες που εγκυμονούν κινδύνους, όπως αυτός από τον Πύργο στο Καλό Νερό και μέχρι την Τσακώνα. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης για την οποία γίνεται πολύς λόγος, της προώθησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της Τριφυλίας που πρωτοπορεί στον κλάδο, της ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Οιχαλίας, που διεκδικεί την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, αλλά και επενδυτών στο φόντο της απολιγνιτοποίησης, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθεί ένας δρόμος που θα διασφαλίσει το αυτονόητο για όλους τους διερχόμενους οδηγούς. Την ασφάλειά τους.

Ο Δήμος Οιχαλίας εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων και υπόσχεται να διεκδικήσει ακόμη πιο δυναμικά στη συνέχεια την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου άξονα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελόποννησος», Μανώλης Μάκαρης, θέτει επίσης το θέμα του δρόμου, τονίζοντας: «Για να υλοποιηθεί ένα έργο θα πρέπει να είναι ενταγμένο στον προγραμματισμό της κυβέρνησης ή της αντίστοιχης Περιφέρειας, να υπάρχει η δέουσα πολιτική βούληση και να ανευρεθεί η πηγή χρηματοδότησης. Το 2019 είχαν δημιουργηθεί όλες οι προϋποθέσεις και είχε επιτευχθεί η προέγκριση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Δυστυχώς, αυτή η προέγκριση δεν αξιοποιήθηκε και η κατασκευή του συγκεκριμένου αυτοκινητοδρόμου βρίσκεται στη σφαίρα των ευχολογίων και έχει παραπεμφθεί στις “ελληνικές καλένδες”», προσθέτοντας ότι ακόμα και τώρα δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη δέσμευση από την κυβέρνηση για το δρόμο.

Υπογραμμίζει δε, ότι «πρέπει άμεσα να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις ασφάλειας του υπάρχοντος δρόμου μέχρι την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και να μη γίνουν άλλα πισωγυρίσματα για το συγκεκριμένο αυτοκινητόδρομο, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας καταρχάς για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και για την τοπική ανάπτυξη». Ζητά, λοιπόν, την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης ή στο ΠΕΠ Πελοποννήσου ή στο ΠΔΕ με ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Της Βίκυς Βετουλάκη