Στα… χέρια του Υπερταμείου η τύχη της Μαρίνας Καλαμάτας

Στα… χέρια του Υπερταμείου  η τύχη της Μαρίνας Καλαμάτας

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα από την προχθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αναλυτική ενημέρωση για τη Μαρίνα Καλαμάτας έγινε προχθές, στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η συζήτηση του θέματος αποτελούσε εδώ και καιρό πάγιο αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης (Καλαμάτα_Μετά), τόσο του επικεφαλής Βασίλη Τζαμουράνη όσο και δημοτικών συμβούλων της παράταξής του.

Η όλη συζήτηση, όμως, βασίστηκε σε… πήλινα πόδια, τόσο από τη μία όσο και από την άλλη πλευρά. Αντί να ερωτά η μείζων αντιπολίτευση επισταμένως και συνεχώς για άδειες… χωροθέτησης και λειτουργίας, για το αν πληρώνει ακόμη ενοίκια η μισθώτρια εταιρεία, θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί εγείρει αξιώσεις η ΕΤΑΔ Α.Ε. και να καταλάβει τη σημασία του γεγονότος ότι η Μαρίνα ανήκει στο Δημόσιο και όχι στο Δήμο Καλαμάτας.

Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και οι υπηρεσίες του Δήμου, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η εποχή των μνημονίων δεν τελείωσε, αφού η χώρα είναι υπό δημοσιονομική επιτήρηση.

Και τι σημαίνει αυτό; Πρώτα να μάθουμε ποια είναι η ΕΤΑΔ Α.Ε. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Η ΕΤΑΔ είναι άμεση θυγατρική τoυ Υπερταμείου και κύριος σκοπός της είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται ή περιέρχονται στο χαρτοφυλάκιό της.

Στοχεύει, δε, σταθερά στη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας, στην προστασία του φυσικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας, ενεργώντας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ, εταιρείες μέλη του Υπερταμείου, υπέγραψαν την Παρασκευή, 28 Ιουνίου, Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ωρίμανσης και αξιοποίησης, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο  εταιρειών, εμβληματικών ακινήτων της ΕΤΑΔ, με έμφαση σε αυτά που παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία, τον τουρισμό και τη βιομηχανία.

Τέλος, το Υπερταμείο, το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο της χώρας, για όσους δε γνωρίζουν είναι διαχειριστής ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου θυγατρικών εταιρειών και συμμετοχών του Δημοσίου. Μέσα από το έργο του αξιοποιεί την εθνική περιουσία, συμβάλλοντας στην ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη. Μέσα από στοχευμένες επενδυτικές στρατηγικές το Υπερταμείο δημιουργεί αξία εξίσου για την οικονομία, τους πολίτες και το περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι, μόνο εφόσον οι παραπάνω φορείς παραχωρήσουν στο Δήμο Καλαμάτας τη Μαρίνα προς εκμετάλλευση, τουλάχιστον μέχρι το 2060, μπορεί να ξεκινήσει η όποια διαδικασία αξιοποίησής της.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τα όσα ειπώθηκαν, όμως, στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν κάπως παράταιρα. Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά την παρέμβασή του, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση, στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, καθώς και στα επόμενα βήματα που έχουν σχεδιαστεί σε σχέση με την αξιοποίηση της Μαρίνας. 

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 8 Ιουλίου στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, όπου θα ληφθεί απόφαση για αγωγή έξωσης απόδοσης μισθίου από την εταιρεία που διαχειρίζεται ακόμη και σήμερα τη Μαρίνα, παρά την υπουργική απόφαση για λήξη της σύμβασης από το 2023. 

Δεύτερο βήμα αποτελεί η ανάθεση μελέτης σχεδιασμού νέου master plan θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης Μαρίνας, επαναχωροθέτηση στο πλαίσιο των διατάξεων του Νόμου 2160/1993, ανάθεση σε χρηματοοικονομικό και νομικό σύμβουλο για τη διαδικασία αξιοποίησης (είναι σε εξέλιξη) και διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μαρίνας.

Τρίτο παράλληλο βήμα είναι η κατάθεση αιτήματος στο υπουργείο Οικονομικών και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για παράταση παραχώρησης της Μαρίνας τουλάχιστον μέχρι το 2060. Από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών για τις λιμενικές εγκαταστάσεις και από πλευράς της ΕΤΑΔ για τη χερσαία ζώνη της Μαρίνας.

Σημειώνεται ότι εφόσον υπάρξει νέα παραχώρηση, τότε θα ανοίξει και η διαδικασία μιας ουσιαστικής συνεργασίας, επ’ ωφελεία όλων των μερών. 

Νωρίτερα η γενική διευθύντρια του Δήμου, Παναγιώτα Κουράκλη και ο νομικός του Δήμου Χαράλαμπος Δημητρόπουλος, αναφέρθηκαν αναλυτικά στο ιστορικό της Μαρίνας, από την περίοδο κατασκευής της έως και σήμερα, παρέχοντας στοιχεία, δίνοντας διευκρινίσεις και απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν από συμβούλους της μειοψηφίας.

Α.Π.