Στα… κάγκελα οι πρατηριούχοι καυσίμων

Στα… κάγκελα οι πρατηριούχοι καυσίμων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων διαμαρτύρεται με επιστολή της στον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, εξηγώντας ότι είναι αδύνατη η επιβίωση των πρατηρίων με την εφαρμογή πλαφόν στα καύσιμα, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία, σηκώνοντας επί σειρά ετών το βάρος όλων των αυξήσεων της αγοράς, καθώς και της εφαρμογής νέων νομοθετικών υποχρεώσεων. Παράλληλα, η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ότι για τις υψηλές τιμές δεν έχουν ευθύνη οι βενζινοπώλες.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, διότι δεν αφουγκραστήκατε την οικονομική ασφυξία του κλάδου μας και δώσατε παράταση, ως χαριστική βολή, σε μια απόφαση που εξαρχής ήταν άδικη και εξοντωτική για τον κλάδο μας, διαιωνίζοντας την τακτική να επωμίζονται οι οικογενειάρχες πρατηριούχοι τα υπερκέρδη που αποκομίζουν τα διυλιστήρια.

Δεν υπάρχει βούληση και θάρρος να ομολογήσουμε και να συμφωνήσουμε ότι οι τιμές των καυσίμων είναι ανεξέλεγκτα αυξημένες, όχι βέβαια από τους πρατηριούχους, δεν καθορίζουν οι πρατηριούχοι, δεν καθορίζει η λιανική τις τιμές, αλλά η χονδρική.

Πώς μπορεί μια επιχείρηση να επιβιώσει με το ίδιο περιθώριο κέρδους, σε συνθήκες αβάστακτου πληθωρισμού, ενώ έχουν υπερδιπλασιαστεί όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες;

Είμαστε ο μοναδικός κλάδος που απαγορεύσατε (πλαφόν με μοναδιαίο υπολογισμό) να προσαρμόσει το κόστος των λειτουργικών εξόδων του. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς εξακολουθείτε, με αυτήν την τακτική, να απαγορεύετε την αύξηση περιθωρίου κέρδους κάποιων λεπτών του ευρώ σε μία ζημιογόνα επιχείρηση, ώστε εν τέλει να σταματήσει να καταγράφει ζημίες για να μη χρεοκοπήσει.

Γνωρίζετε ότι η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (Δ.Ι.Μ.Ε.Α.) επέβαλε πρόστιμα, ύψους 5.000 ευρώ, για αυξημένο συνολικό ημερήσιο κέρδος των δύο ή τριών ευρώ σε τζίρο 10.000 ευρώ;

Ο κλάδος μας είναι διατεθειμένος να προβεί σε μαζικές κινητοποιήσεις και ασφαλώς αυτό δε θα ήταν γόνιμο να συμβεί εν αρχή της υπουργικής θητείας σας”.