Στο… φάσμα της λειψυδρίας η Μεσσηνία

Στο… φάσμα της λειψυδρίας η Μεσσηνία

Δεκάδες προβλήματα στους δήμους – Διαμαρτυρίες πολιτών

Ένα βήμα πριν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας βρίσκεται ο Νομός Μεσσηνίας, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνουν οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις σε αρκετές περιοχές, την ίδια ώρα που η θερινή τουριστική περίοδος οδεύει προς την κορύφωσή της.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι το χθεσινό δημοσίευμα του προέδρου της Κοινότητας Φοινικούντας, Νικολάου Τσώνη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Απευθύνω δραματική έκκληση. Όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, έτσι και εδώ αρχίζουμε να βιώνουμε μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας. Πολλά χωριά του Δήμου μας παραμένουν για πολλές ημέρες και ώρες χωρίς νερό. Το πιο βασικό αγαθό για την ύπαρξη όλων των ζωντανών οργανισμών.

Στην περιοχή μας υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια έτοιμο μελετικά, ως προς την κατασκευή και τα δίκτυα μεταφοράς, ένα σπουδαίο έργο. Το Μηναγιώτικο Φράγμα. Ένα έργο που, όταν εκτελεστεί, θα εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα κατά 60%, θα αυξήσει τη γεωργική παραγωγή κατά πολύ και θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης ύδρευσης σε πολλές κοινότητες ορεινές και παραλιακές που τώρα το στερούνται. Επίσης, με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα θα βοηθηθούν οι γεωτρήσεις που δίνουν νερό σε κοινότητες που τώρα έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Επίσης, συνδυαστικά με το Μηναγιώτικο μονοπάτι και το βιότοπο που θα δημιουργηθεί, θα αποτελέσει κίνητρο για εναλλακτικό τουρισμό. Ένα έργο του οποίου το κόστος είναι μηδαμινό μπροστά στα οφέλη που θα αποφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα. Ένα έργο που θα έπρεπε να είχε γίνει εχθές”.

Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και στους υπόλοιπους Δήμους της Μεσσηνίας. Στο Δήμο Καλαμάτας, όπως στο Δήμο Δυτικής Μάνης, όπου οι κάτοικοι επρόκειτο να συναντηθούν χθες με το δήμαρχο, ενώ θα υπάρξει και συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο Δήμο Μεσσήνης ήδη έχει μπει πλαφόν στην κατανάλωση. Στο Δήμο Τριφυλίας, οι διακοπές νερού είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ στο Δήμο Πύλου-Νέστορος προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλες περιοχές πέραν της Φοινικούντας.

Και το δυσάρεστο είναι ότι για τα προβλήματα δεν υπάρχει καμία ορατή και άμεση λύση, ενώ για τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε και αύξηση των επισκεπτών, με αποτέλεσμα να μεγεθυνθεί το πρόβλημα.

«Το θέμα της λειψυδρίας είναι ένα κυρίαρχο θέμα φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αλλά όπως έχουν τα πράγματα και όπως βλέπουμε να διαγράφεται, το όλο θέμα της κλιματικής κρίσης θα είναι μείζον και τα επόμενα χρόνια» είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Εάν δεν έχουμε βροχοπτώσεις ή έχουμε βροχοπτώσεις έντονες ή πολύ έντονες δεν είναι θετικό. Είναι αρνητικό γιατί δεν προλαβαίνει το νερό να διεισδύσει στο έδαφος, συνεπώς δεν τροφοδοτεί τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Συνεπώς, πρέπει να έχουμε βροχοπτώσεις, παρατεταμένες αλλά ήπιες βροχοπτώσεις, έτσι ώστε να ενισχύονται τα υδάτινα αποθέματα […]» είπε.

«Πρέπει να έχουμε έργα ορεινής οικονομίας, δηλαδή να σταματάμε τη ροή του νερού και την ταχύτητα του νερού στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στη συνέχεια στις πεδινές περιοχές να έχουμε δρομολογήσει τέτοια έργα ούτως ώστε να αυξάνουν την καθίζηση, γιατί το μεγάλο θέμα είναι οι υπόγειοι υδροφορείς – Από εκεί αντλούμε το 80% του νερού» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «τα πράγματα δε διαγράφονται καθόλου αισιόδοξα. Η έκτακτη ανάγκη σημαίνει ότι μπορούν οι υπηρεσίες, δηλαδή οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και η κεντρική διοίκηση, να προβούν σε τέτοιες διαδικασίες και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία. Δηλαδή, κάποιες ενέργειες που πρέπει να γίνουν γρήγορα, χωρίς να έχουμε τη γραφειοκρατία».

«Ακριβώς αυτό σημαίνει έκτακτη ανάγκη» συνέχισε. «Σημαίνει έκτακτες διαδικασίες, οι οποίες σε κανονική περίοδο θα έπαιρναν πολύ χρόνο να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν κάποιες δράσεις οι οποίες είναι απαραίτητες […]».

Αναφερόμενος στην αφαλάτωση, υπογράμμισε: «Δεν είναι μόνο τα υφιστάμενα αποθέματα που το πρόβλημα δε λύνεται με την αφαλάτωση. Η αφαλάτωση έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να κάνουμε τελικά, είναι αυτό που προλαβαίνουμε να κάνουμε και μπορούμε να το κάνουμε: Η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Κατ’ αρχάς οι υποδομές, τα δίκτυα. Παραδείγματος χάριν, έχουμε τεράστιες απώλειες νερού. Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία καμπάνια. Έπρεπε να αρχίσουμε τις καμπάνιες οικονομίας του νερού για τον καθένα από μας».

Τέλος, επιστήμονες σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, στο θέμα έλλειψης βροχοπτώσεων αλλά και ξηρασίας του εδάφους, με δεδομένο, ότι οι δύο καύσωνες του Ιουνίου και του Ιουλίου επιδείνωσαν την κατάσταση της ξηρασίας.

Α.Π.