Συνάντηση αντιπεριφερειάρχη με παραγωγούς για τη ραγδαία μείωση του αρδευτικού ύδατος

Συνάντηση αντιπεριφερειάρχη με παραγωγούς  για τη ραγδαία μείωση του αρδευτικού ύδατος

Τοποθέτηση δύο αντλητικών συγκροτημάτων βόρεια της γέφυρας του Πάμισου –Πρόταση Περιφέρειας και ΓΟΕΒ για χρήση συστημάτων καταιονισμού και στάγδην

Συνάντηση και συζήτηση με παραγωγούς των περιοχών Μεσσήνης, Σπερχογείας, Μακαρίας και Μπουρνιά είχε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, παρουσία του διευθυντή ΓΟΕΒ Παμίσου, Κώστα Χρυσανθακόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν η μείωση του υδατικού αποθέματος και η εξεύρεση τροπών αντιμετώπισης του προβλήματος, με στόχο τη διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων αποφασίστηκε η ενίσχυση της αρδευτικής ικανότητας των διωρύγων του ΓΟΕΒ με την τοποθέτηση δύο αντλητικών συγκροτημάτων βόρεια της γέφυρας του Παμίσου, επί της εθνικής οδού Ασπροχώματος – Πύλου. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει το ένα αντλητικό συγκρότημα να τροφοδοτεί την περιοχή της Μεσσήνης (Μπούκα, Μακαρία) και το άλλο την περιοχή της Καλαμάτας (Σπερχογεία, Μπουρνιά).

Παράλληλα, έγινε γνωστό στους παραγωγούς ότι η μέθοδος άρδευσης που τώρα χρησιμοποιείται, δηλαδή η μέθοδος της κατάκλυσης, δεν είναι ενδεδειγμένη, λόγω πολλών μειονεκτημάτων, με το κυριότερο την απώλεια ύδατος. Η πρόταση της Περιφέρειας και του ΓΟΕΒ προς τους παραγωγούς είναι η χρήση συστημάτων καταιονισμού και στάγδην, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει εμφανή τα σημάδια της και τα αποθέματα αρδευτικού νερού μειώνονται συνεχώς.

Επισκευή γεώτρησης

στο αντλιοστάσιο Ασπροπουλιάς

Τέλος, για το πρόβλημα στις περιοχές των Κοινοτήτων Άριος, Ασπροπουλιάς, Άνθειας και Αιθαίας υλοποιούνται άμεσες ενέργειες, με πρώτη την επισκευή της γεώτρησης στο αντλιοστάσιο Ασπροπουλιάς, η οποία ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, αυξάνοντας την ποσότητα του διαθέσιμου αρδευτικού ύδατος.