Τα μαγευτικό Πολυλίμνιο παραμένει επικίνδυνο με ασυντήρητες υποτυπώδεις υποδομές

Τα μαγευτικό Πολυλίμνιο παραμένει επικίνδυνο  με ασυντήρητες υποτυπώδεις υποδομές

Ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπητό παραμένει το Πολυλίμνιο στους επισκέπτες του νομού, καθώς καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται εκατοντάδες κόσμου! Ακόμα και τις πολύ θερμές μέρες και ώρες του θέρους, στο πανέμορφο αυτό μέρος υπάρχουν επισκέπτες.

Ταυτόχρονα, παραμένει επικίνδυνο, χωρίς καμία συντήρηση στις υποδομές που έχει τοποθετήσει εδώ και χρόνια ο Δήμος Μεσσήνης, ενώ σύμφωνα με τη φετινή απόφαση της Περιφέρειας, όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή μας είναι από 3 και πάνω, απαγορεύεται η είσοδος στο Πολυλίμνιο. Ωστόσο, είναι απορίας άξιο ποιος ελέγχει.

Προειδοποιητικές πινακίδες
Στο συγκεκριμένο χώρο έχουν σημειωθεί διάφορα ατυχήματα, με σημαντικότερο το θανατηφόρο τον Αύγουστο του 2016, έπειτα από κατολίσθηση βράχων, όταν η 24χρονη Παρασκευή από την Πάτρα έχασε τη ζωή της, με την αδελφή της και τη φίλη της να τραυματίζονται από κατολίσθηση. Τον Ιούνιο του  2019, ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του, όταν έκανε βουτιά από βράχο σε μία από τις λίμνες, ενώ τον Ιούλιο του 2021 μια 55χρονη γυναίκα τραυματίσθηκε όταν γλίστρησε και έπεσε.

Οι προειδοποιητικές πινακίδες του Δασαρχείου Καλαμάτας τοποθετήθηκαν. Πόσοι, όμως, τις λαμβάνουν υπ’ όψιν;

Πριν από λίγο καιρό το Δασαρχείο Καλαμάτας αποφάσισε την τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων για τους υφιστάμενους κινδύνους, καθώς και οδηγιών για την ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην τότε απόφαση του Δασαρχείου αναφερόταν ότι εκ μέρους του Δήμου Μεσσήνης δεν υπάρχει κατάλληλη σήμανση και τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης υφισταμένων κινδύνων, καθώς και οδηγιών για την ασφάλεια επισκεπτών στο χώρο του Πολυλιμνίου.

Ακόμα και το πλακόστρωτο μονοπάτι έχει εγκαταλειφθεί

Κατεστραμμένες υποδομές
Οι πληροφοριακές πινακίδες του Δασαρχείου τοποθετήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, αλλά πόσοι τις διαβάζουν και τις λαμβάνουν υπ’ όψιν είναι ένα ζητούμενο. Για παράδειγμα, σε αυτές αναφέρεται ότι απαγορεύεται η είσοδος όταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και ο νομός βρίσκεται σε επίπεδο ετοιμότητας 3 και πάνω, αλλά καμία από αυτές τις μέρες που προηγήθηκαν το Πολυλίμνιο δεν έμεινε χωρίς επισκέπτες.

Οι δε υποδομές, όπως οι ξύλινοι διάδρομοι που κάποτε τοποθετήθηκαν από το Δήμο Μεσσήνης, έχουν γίνει πλέον οι ίδιες επικίνδυνες και πρέπει είτε να επισκευασθούν είτε να απομακρυνθούν.

Της Βίκυς Βετουλάκη