Στους δήμους της Μεσσηνίας “αφού… πεινάσαμε, μαγειρέψαμε”
Τα προβλήματα υδροδότησης που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες σε περιοχές των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ.
Από την ενημέρωση που έγινε, για τη φετινή καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο όλες οι ελπίδες για να μην υπάρξουν προβλήματα έχουν εναποτεθεί στις γεωτρήσεις που κάνει ήδη η δημοτική επιχείρηση και από τις πρώτες ενδείξεις έχουν προκύψει θετικά αποτελέσματα.
Η πολιτική διοίκηση της ΔΕΥΑΚ θεωρεί ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα, ούτε θα εμφανιστεί το… μαρτύριο της σταγόνας σε πολίτες και επισκέπτες. Ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης, όμως, Μ. Βασιλειάδης, δεν έδειξε να συμμερίζεται την υπεραισιοδοξία των αιρετών, κρατώντας… μικρό καλάθι για την περίοδο που έρχεται.
Φυσικά, είναι και τα εμβληματικά έργα, που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν φέτος, μη έχοντας, μάλιστα, και ορατό χρόνο υλοποίησης, τα οποία θα έδιναν σίγουρες απαντήσεις. Ο λόγος για τη δεξαμενή στο Πήδημα, τη δεξαμενή στον Αϊ- Γιάννη Καρβούνη και τον κεντρικό αγωγό ύδρευσης Φ800.
Βέβαια, δύο προμηνύματα τα είχαμε. Ο λόγος για την κλιματική κρίση και τις άνυδρες περιόδους του χειμώνα και της άνοιξης. Διάστημα ικανό για να κινητοποιήσει τους αρμοδίους, ξεκινώντας, έστω, μια ευρεία ενημερωτική καμπάνια προς τους πολίτες, αλλά και ελαχιστοποιώντας τα προβλήματα διαρροών, τα οποία συχνά- πυκνά έφταναν σε γνώση της εφημερίδας μέσω των δημοτών.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παράπονα και οργή υπάρχουν και για τους άλλους Δήμους της Μεσσηνίας, ως προς τον τρόπο που χειρίζονται τα θέματα με την επαρκή υδροδότηση οι υπηρεσίες τους.
Προχθές, ανδρόγυνο, που διατηρεί κατοικία στην περιοχή Καλλιθέα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, μας κατήγγειλε ότι δεν έχουν σταγόνα νερό από την προηγούμενη Κυριακή, χωρίς κάποιος αρμόδιος να δίνει την πρέπουσα σημασία στις διαμαρτυρίες τους. Η μόνη απάντηση που πήραν ήταν πως προτεραιότητα έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές (Κορώνη- Μεθώνη- Φοινικούντα), που είναι και τουριστικές!
Βλέπετε, κάποτε η συλλογή του βρόχινου νερού από τις επίπεδες στέγες σε στέρνες, για πότισμα και οικιακή χρήση, ήταν το απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε νοικοκυριού, κάτι που τώρα αγνοείται από όλες τις σύγχρονες κατασκευές. Αποτελούν, όμως, και τον περισσότερο εκτεθειμένο κοινό πόρο στην κλιματική κρίση, που βρίσκεται ήδη εδώ. Οι βροχές λιγοστεύουν ή μετατρέπονται σε πλημμυρικά φαινόμενα.
Αλλά και στους Δήμους Τριφυλίας και Μεσσήνης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, έστω κι αν ο τελευταίος έχει ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια. Το θέμα είναι ότι, όπως στρώσαμε, θα κοιμηθούμε ή, αν προτιμάτε, μαγειρέψαμε αφού πεινάσαμε, κάτι που δεν ισχύει για των φρονίμων τα παιδιά…
Α.Π.