Τα προβλήματα υδροδότησης «πνίγουν» τη Μεσσηνία

Τα προβλήματα υδροδότησης «πνίγουν» τη Μεσσηνία

Ανακοίνωση από τη ΔΕΥΑΚ για Μικρομάνη και Άρι

Ήταν στραβό το κλίμα με τα προβλήματα ύδρευσης στο Δήμο Καλαμάτας, ήρθαν και οι διακοπές σε Άρι και Μικρομάνη και οξύνθηκε. Οι δημότες γέμισαν τις… δεξαμενές, αντί για νερό, με οργή και αγανάκτηση και το θέμα έφτασε στα άκρα.

Χθες, η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ προέβη στη δημοσίευση δύο ανακοινώσεων Τύπου. Στην πρώτη, από το Τμήμα Περιβάλλοντος, αναφέρεται ότι η δημοτική υπηρεσία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κοντά στο πρόβλημα, προχωρώντας σε άμεσες δειγματοληψίες στις 16 και 17 Ιουλίου.

Σε αυτές οι αναλύσεις των δειγμάτων δε διαπιστώνουν κάποιο πρόβλημα, αν και εκκρεμούν οι μικροβιολογικές από εργαστήριο των Αθηνών.

Στη δεύτερη, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δ. Μαστραγγελόπουλος, σχετικά με το φαινόμενο του αφρισμού στο δίκτυο ύδρευσης στη Μικρομάνη, σύμφωνα με την επιχείρηση διακόπηκε άμεσα η υδροδότηση της περιοχής, ενώ έγινε εκκένωση τόσο της δεξαμενής όσο και του δικτύου μέσω εκκενωτηρίων. Το ίδιο βράδυ ελήφθησαν, μάλιστα, δείγματα νερού και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στην ποιότητά του.

Πέραν, όμως, των καθησυχαστικών ανακοινώσεων, το πρόβλημα με την ομαλή υδροδότηση είναι υπαρκτό, αφού χθες και πάλι είχαμε από τη ΔΕΥΑΚ προειδοποιήσεις για ορθολογισμό στη χρήση του. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: “Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης φαινομένων λειψυδρίας και επειδή οι ανάγκες για πόσιμο νερό αυξάνονται κατακόρυφα, καλεί όλους να φροντίσουμε ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού για τις οικιακές και προσωπικές μας ανάγκες.

Λέμε όχι στη σπατάλη και την αλόγιστη χρήση νερού. Οι πολίτες θα πρέπει εμπράκτως να συμβάλουν στην εξοικονόμηση του νερού με την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρακτικών. Αποφεύγετε να ποτίζετε καλλιέργειες. Αποφεύγετε να πλένετε τις αυλές, το δρόμο και τα αυτοκίνητά σας με νερό ύδρευσης. Το νερό της ύδρευσης εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τις καλλιέργειες, τα αυτοκίνητα και τους δρόμους.

Επιπλέον συνιστάται: Δεν αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση κατά το πλύσιμο πιάτων, το βούρτσισμα δοντιών και το ξύρισμα. Ελέγχουμε συχνά τις υδραυλικές εγκαταστάσεις μας για ενδεχόμενες διαρροές και τις επιδιορθώνουμε άμεσα. Ενημερώνουμε άμεσα τη ΔΕΥΑΚ σε περίπτωση που διαπιστώσουμε διαρροή σε κάποιο κεντρικό δίκτυο.

Το προσωπικό της επιχείρησης είναι όπως πάντα σε διαρκή επιφυλακή για να επιληφθεί οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει.

Η εξοικονόμηση του νερού αποτελεί μια πράξη σεβασμού και κοινωνικής ευθύνης που οφείλουμε όλοι στο μέτρο του δυνατού να επιδιώξουμε, ώστε αυτό το καλοκαίρι να μη λείψει το νερό από κανένα σπίτι».

Από την πλευρά της, η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για τα προβλήματα σε Άρι και Μικρομάνη, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Να εξασφαλιστούν υδροφόρες που να γεμίζουν τη δεξαμενή, ώστε να μη μένουν τα χωριά χωρίς νερό, ιδιαίτερα τις μέρες του καύσωνα. Να προμηθευτούν με έξοδα της ΔΕΥΑΚ με εμφιαλωμένο νερό όλα τα σπίτια. Να υπάρξει αντίστοιχη μείωση για τους λογαριασμούς του Ιουλίου, αν συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με τις διακοπές νερού».

Εκτός από το Δήμο Καλαμάτας, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στους Δήμους Δυτικής Μάνης, Μεσσήνης, Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας, από όπου καθημερινά έχουμε ανακοινώσεις για διακοπή νερού. Ειδικότερα, στο Δήμο Τριφυλίας ανακοινώθηκε από τη ΔΕΥΑΤ ότι θα υπάρχουν διακοπές νερού στο Μουζάκι από τις 11.00 το βράδυ έως τις 6.00 το πρωί για τις επόμενες μέρες.

Όπως γράφαμε και πρόσφατα, «το θέμα είναι ότι όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε ή, αν προτιμάτε, μαγειρέψαμε αφού πεινάσουμε, κάτι που δεν ισχύει για των φρονίμων τα παιδιά…».

Α.Π.