Θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες στην Καλαμάτα

Θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες στην Καλαμάτα

Ψυχαγωγία ή προκλήσεις με υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης!

Η θάλασσα είναι, ίσως, περισσότερο συνδεδεμένη με τη χαλάρωση και την ξεγνοιασιά, όμως υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος ζωής με περισσότερη αδρεναλίνη. Εν μέσω καύσωνα το «Θ» έκανε μια μικρή περιήγηση στη Ναυαρίνου και στις κοντινές παραλίες της Καλαμάτας, «εντοπίζοντας» πέντε σημεία με την ξεχωριστή δυναμική και τις συγκινήσεις που προσφέρουν τα θαλάσσια σπορ και τα φουσκωτά θαλάσσια πάρκα αναψυχής, τα οποία όλο και επεκτείνονται στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ντόπιοι και επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επιλέγουν, εκτός από το κολύμπι, να προσθέσουν ξεχωριστές αναμνήσεις στις διακοπές τους, δοκιμάζοντας δραστηριότητες που έχουν ταχύτητα, σου δίνουν την ευκαιρία ακόμη και να πετάξεις ή σου επιτρέπουν να γνωρίσεις τη Μεσσηνία και τις γειτονικές περιοχές από μιαν άλλη οπτική γωνία, κοιτώντας από τη θάλασσα προς τις ακτές και προσεγγίζοντας παραλίες όπου δεν μπορείς να πας με αυτοκίνητο.

Αν όχι σε τακτική βάση, ίσως χρειάζεται να ξανασκεφτούμε το ενδεχόμενο να λέμε κάπου κάπου «ναι» στις προκλήσεις, αφήνοντας στην άκρη τα συνηθισμένα. Οι επιλογές είναι πολλές…

Το Thalassa Sports στον Αλμυρό του Βαγγέλη από το 2010
«Το ευχαριστήθηκαν τα πιτσιρίκια;» ρώτησε ο Βαγγέλης τον υπεύθυνο συνοδό μιας μεγάλης ομάδας παιδιών, για να έρθει η απάντηση: «Εδώ το ευχαριστηθήκαμε εμείς». Ο διάλογος πριν από λίγες μέρες στο Thalassa Sports, στην παραλία Αλμυρού Βέργας, αποτυπώνει τις διασκεδαστικές ώρες που περνούν μικροί και μεγάλοι με τον εξοπλισμό που προσφέρει το πιο παλιό ίσως στέκι ενοικίασης θαλάσσιων ποδηλάτων, κανό, φουσκωτών, sup, τζετ σκι κ.λπ. Ο Βαγγέλης Γκάργκουλας βρίσκεται εκεί για 15η σεζόν και τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί στο πλευρό του ο Ανδρέας Γιαννόπουλος.

Πολλή προσοχή και υπευθυνότητα είναι αυτό που έχει πάντα κατά νου ο Βαγγέλης και γι’ αυτό παίρνει αποφάσεις ακόμη και σε βάρος της επιχείρησής του, όπως π.χ. να έχει μόνο ένα και ελεγχόμενο με τηλεχειρισμό θαλάσσιο τζετ σκι ή να οδηγάει μόνο ο ίδιος το σκάφος για τις περιηγήσεις στο Μεσσηνιακό κόλπο.

Δύο δραστηριότητες προσφέρει από φέτος το στέκι του Βαγγέλη, δίπλα στο Cozi: το Flyboard, που επιτρέπει πτήσεις έως και 15 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού (συνδέεται με το τζετ σκι και με μια σωλήνα τροφοδοτείται με νερό, η πίεση του οποίου οδηγεί στην –ελεγχόμενη- «εκτόξευση») και το Wing Foiling (σανίδα υδροπτέρυγου και πανί), που δίνει τη δυνατότητα για ταχύτητα πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Μπορεί οι ώρες να είναι ατέλειωτες, αλλά ο Βαγγέλης (και Ανδρέας) δε νιώθει καμία ρουτίνα, καθώς βρήκε από πολύ νεαρός αυτό που αγαπούσε, κάθε μέρα είναι ξεχωριστή γι’ αυτόν και τα χαμόγελα του κόσμου κάνουν και τον ίδιο χαρούμενο.

Βρίσκει, δε, ότι η χρονιά είναι σαφώς καλύτερη, καθώς ο περυσινός Ιούνιος ήταν χαμένος, λόγω του άστατου καιρού, ενώ φέτος ο ζεστός καιρός ευνοεί τις θαλάσσιες εξορμήσεις.

WET δίπλα στο Φιλοξένια, για σπορ, διασκέδαση και περιηγήσεις με σκάφος
Ο Παναγιώτης Κεχαγιάς, με καταγωγή από τη Μεσσήνη, αποφάσισε από πολύ νωρίς με τι ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά κι έτσι από 18 ετών κάθε καλοκαίρι τα θαλάσσια σπορ έγιναν η ζωή του. Από το 2007 άνοιξε τη δική του επιχείρηση και εδώ και δέκα χρόνια τον βρίσκουμε δίπλα στο ξενοδοχείο Φιλοξένια, ενώ το χειμώνα είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Αμερικάνικο Κολέγιο στην Αθήνα. Για δύο χρόνια πρόσφερε ανάλογες υπηρεσίες στη Σάνταβα, ενώ παλιότερα είχε εργαστεί σε Πάρο, Μύκονο, Κέρκυρα και Κρήτη.

Σκι και wakeboard, wingfoil, δηλαδή σανίδα με υδροπτέρυγο και πανί, για γρήγορες πτήσεις πάνω από το νερό με τη δύναμη του αέρα και πιο «κλασικά» και χαλαρά, όπως συρόμενες κουλούρες και καναπέδες, είναι κάποιες βασικές επιλογές δραστηριοτήτων που προσφέρει το WET.

Μια άλλη πολύ δημοφιλής επιλογή στο WET (Water Sports, Entertainment, Tours) είναι οι εκδρομές με σκάφη, που δίνουν την ευκαιρία σε ντόπιους και επισκέπτες να γνωρίσουν την περιοχή μας και να δουν με άλλη ματιά τη Μεσσηνία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαλέξουν μια μικρή βόλτα μέχρι τις Κιτριές ή μια ολοήμερη εξόρμηση, που μπορεί να φτάσει μέχρι το Λιμένι, και σε σημεία ενδιαφέροντος που μπορούν να διαλέξουν οι πελάτες (μπορούν να επιβιβαστούν μέχρι 8 άτομα κάθε φορά).

Ο Παναγιώτης διαπιστώνει μια μικρή αλλαγή στο κοινό που επιλέγει τις υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς υπάρχει ένας ισοσκελισμός ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπερτερούσαν οι συμπατριώτες μας. Η, δε, κίνηση εκτιμά ότι είναι κατά 25% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Οι πελάτες του WET είναι κυρίως νεαρόκοσμος, που προτιμά τη διασκέδαση με τα φουσκωτά παιχνίδια και οι  οικογένειες που επιλέγουν μια βόλτα με σκάφος, προκειμένου να εξερευνήσουν παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες οδικώς.

Για ατέλειωτο παιχνίδι στην Tsakoland
Από το 2014 στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από το μεγάλο δημοτικό πάρκινγκ της Ναυαρίνου, η εγκατάσταση με τα φουσκωτά παιχνίδια που λειτουργεί ο Θανάσης Τσαγκόγιωργας συμπληρώνει φέτος μια δεκαετία. Η Tsakoland είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό θαλάσσιο πάρκο παιχνιδιών για σκαρφάλωμα, τσουλήθρα, βουτιές και πολλά χοροπηδήματα, που ξετρελαίνει τα παιδιά και τους νεαρούς, αν και, όπως μαθαίνουμε, την πρόκληση αποδέχονται και αρκετά πιο μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, σε κάποιες περιπτώσεις… πληρώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα χαμένο στοίχημα!

Το έντονο πορτοκαλί χρώμα τραβάει τα βλέμματα -και παρότι δε λείπουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι τέτοιες εγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων χώρων που καταλαμβάνουν ξαπλώστρες και ομπρέλες) είναι μια αρνητική εικόνα της πόλης μας- τέτοιοι χώροι δίνουν επιλογές σε ντόπιους και επισκέπτες για διασκέδαση και ενεργητική δράση από νωρίς το πρωί έως το βράδυ.

Ο συγκεκριμένος χώρος μεταμορφώνεται κάθε χρόνο, με νέα παιχνίδια και «δοκιμασίες», εντός των προβλεπόμενων πλαισίων και με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας.

Μιλώντας στο «Θ» ο Θανάσης Τσαγκόγιωργας αναφέρει ότι το θαλάσσιο πάρκο απλώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου, μια εβδομάδα πριν από το κλείσιμο των σχολείων και η σεζόν ολοκληρώνεται τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη. Η διαπίστωσή του είναι ότι φέτος υπάρχει περισσότερος κόσμος από το εξωτερικό, ενώ σταθεροί είναι οι πολυάριθμοι ομογενείς συμπατριώτες μας.

Ο ίδιος τονίζει ότι η Tsakoland είναι για όλες τις ηλικίες, αλλά τα παιδιά έχουν περισσότερη ενέργεια και έχουν μεγαλύτερη άνεση πάνω στα παιχνίδια. Τονίζει ότι πρόκειται για μια πολύ ασφαλή δραστηριότητα, στην οποία απασχολούνται σε κάθε βάρδια 4 διπλωματούχοι ναυαγοσώστες, γι’ αυτό άλλωστε δίνονται και οι σχετικές άδειες.

Και το ρεπορτάζ εκεί έκλεισε με μια φωτογραφία με τους ναυαγοσώστες Μιχάλη Καρτάλια, Γιώργο Σκοπέτο, Γιώργο Νικολακέα και τον Θανάση Τσαγκόγιωργα (δυναμικό της Tsakoland είναι και οι Ανδρέας Τσιάμης και Άρης Μπέγκα).

Yolo στη Μικρή Μαντίνεια, γιατί ζεις μόνο μια φορά…
Στο Water Park Yolo στη Μικρή Μαντίνεια μας υποδέχθηκε η Αναστασία Φωτάκη, περισσότερο γνώριμη ως διεθνής πρωταθλήτρια και προπονήτρια του ΑΓΣ Καλαμάτας. Για 4ο καλοκαίρι σε αυτό το πόστο, βιώνει δύσκολα αυτές τις μέρες λόγω της αυξημένης και παρατεταμένης ζέστης, όμως η χαρά που προσφέρει το θαλάσσιο πάρκο αναψυχής σε μικρούς και μεγάλους μεταδίδει τη θετική ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίζει με χαμόγελο.

Η κίνηση έχει αρχίσει να ανεβαίνει από τα μέσα Ιούλη, με παιδιά, οικογένειες και παρέες ενηλίκων να περνούν ευχάριστα το καλοκαίρι τους στο Yolo, επιλέγοντας είτε τα σκαρφαλώματα και τις βουτιές στην εγκατάσταση με τα φουσκωτά παιχνίδια, είτε βόλτα και άθληση με θαλάσσια ποδήλατα, κανό ή σανίδα sup. Η Αναστασία εξηγεί ότι ο περισσότερος κόσμος που υποδέχονται είναι ξένος, ενώ πολλοί έρχονται όχι από την Καλαμάτα, αλλά από τη Μάνη. Τονίζει ότι στη Μικρή Μαντίνεια η θάλασσα είναι πολύ καθαρή, χωρίς κύμα και, μάλιστα, δίπλα υπάρχει ένα ρυάκι που φέρνει κρύο καθαρό νερό. Η ίδια έχει, πάντως, και «αιτήματα» προς το Δήμο Καλαμάτας για πιο τακτικό άδειασμα των κάδων που βρίσκονται στο διπλανό πάρκινγκ και εξυπηρετούν τις ανάγκες πολυάριθμων καταστημάτων εστίασης της περιοχής, καθώς και την ανάγκη τα υπεύθυνα συνεργεία να στρώνουν κάθε χρόνο, εν όψει της έναρξης της τουριστικής σαιζόν, τις πέτρες της ακτής, οι οποίες σωρώνονται άτακτα από τα κύματα του χειμώνα.

Όπως τονίζει η Αναστασία, αυτά είναι τα ελάχιστα αυτονόητα που πρέπει να γίνονται από τους υπεύθυνους αυτοδιοικητικούς φορείς, ώστε να στηρίζονται οι επαγγελματίες που δουλεύουν στον τομέα του τουρισμού.

Ρωτήσαμε, τέλος, για το θέμα της ασφάλειας, με την Αναστασία Φωτάκη να απαντά αυτοματικά: «Αν δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει τίποτα», εξηγώντας ότι η επιχείρηση διαθέτει δικό της ναυαγοσώστη, ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά είναι και ο πύργος απ’ όπου εποπτεύουν οι ναυαγοσώστες που έχει προσλάβει ο Δήμος Καλαμάτας (έργο που έχει ανατεθεί στην εταιρεία Aqua Rescue).

Celadon δίπλα στο Elite, από έναν πρωταθλητή του σκι
Στο Celadon, μπροστά από το ξενοδοχείο Elite, συναντήσαμε έναν πρωταθλητή! Ο Βασίλης Φαρφαράς, με τη σύζυγό του Αναστασία Νικολάεβα, είναι εκεί από το 2019, προσφέροντας μεγάλες συγκινήσεις και ώρες διασκέδασης που μόνο τα θαλάσσια σπορ μπορούν να χαρίσουν. Με ιδιαίτερη αγάπη για το σκι, καθώς ο Βασίλης, με καταγωγή από την Τρίπολη, έχει κατακτήσει 9 πανελλήνιους τίτλους και 2 ευρωπαϊκές διακρίσεις στο σλάλομ και στις φιγούρες. «Αυτό που μάθαμε θέλαμε να το δώσουμε» ήταν η σκέψη του και με την παρότρυνση της Αναστασίας από αθλητής έγινε δάσκαλος, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και τα προπονητικά διπλώματα από σχολές του εξωτερικού.

Το εντυπωσιακό είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζουν στην εκμάθηση του θαλάσσιου σκι, είναι αγγλικό και από το πρώτο μάθημα παιδιά και ενήλικες καταφέρνουν να στέκονται όρθιοι.

Στο Celadon έχουν καταφέρει να μυήσουν δεκάδες νέους αθλητές, προσφέροντας τις βάσεις ακόμη και για αγωνιστική εξέλιξη, με αρκετά παιδιά να το επιλέγουν σε τακτική βάση ως άθλημα μετά το σχολείο, όπως κάνουν τα περισσότερα με ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.τ.λ.

Φυσικά, στο Celadon υπάρχει πλειάδα δραστηριοτήτων και προκλήσεων που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος. Μάλιστα, ο Βασίλης με την Αναστασία φροντίζουν κάθε χρόνο να αξιοποιούν το χειμώνα για ξεκούραση, εκπαίδευση και ενημέρωση, επισκεπτόμενοι διεθνείς εκθέσεις, προκειμένου να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να φέρνουν στην Καλαμάτα ό,τι νέο υπάρχει.

Tubing, Flyboard, Wakeboard, Kayak, Sup, Water Ski, Jet Ski, Wakesurf, Wingsurf, Windsurf και όλες τις υποκατηγορίες, αλλά και εκδρομές με σκάφη, είναι μια πλειάδα υπηρεσιών που μπορεί να καλύψει κάθε επιθυμία για δράση στη θάλασσα.

Το Flyboard παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπορ, καθώς σου επιτρέπει να πετάξεις μέχρι και 16 μέτρα πάνω από το νερό, με απόλυτη ασφάλεια, όπως εξηγεί ο Βασίλης και ευκολία στην εκμάθηση. Τα συρόμενα φουσκωτά είναι για όλες τις ηλικίες και τα επιλέγουν και οι οικογένειες με μικρά παιδιά.

Σταθερή επιλογή παραμένουν και τα μη μηχανοκίνητα, φιλικά προς το περιβάλλον, όπως η ιστιοσανίδα, το κανό και το sup, τα οποία προτιμά ο κόσμος για χαλάρωση, αλλά και άθληση, όπως εξηγεί ο ίδιος.

«Υπάρχει ένας σταθερός κόσμος που γνωρίζει και αγαπάει τα θαλάσσια αθλήματα και το σκι, κι εμείς κάνουμε προσπάθειες να έρχεται στην Καλαμάτα. Χαιρόμαστε να είμαστε μέρος αυτής της αλυσίδας που είναι προς όφελος όλης της περιοχής», αναφέρει ο Βασίλης Φαρφαράς, ο οποίος έχει καταφέρει να επεκτείνει τη σεζόν τα τρία τελευταία χρόνια στο Celadon από τα τέλη Απριλίου έως το τέλος Οκτωβρίου. Μάλιστα, φέτος θα συνδράμει στη διοργάνωση του διεθνούς πρωταθλήματος ελεύθερης κατάδυσης που θα γίνει το φθινόπωρο στην Καλαμάτα από τον Αίολο και το Free Diving Club.

Και στο Celadon τηρούνται όλοι οι κανόνες πρόληψης και ασφαλείας, προκειμένου ο κόσμος να χαίρεται τις προσφερόμενες δραστηριότητες. Για τον Βασίλη, εκτός από τη δεδομένη αγάπη του για τη θάλασσα, αυτό που μετράει περισσότερο είναι η επικοινωνία με τον κόσμο και η ικανοποίηση να βλέπει πρόσωπα που πριν μπορεί να ήταν φορτισμένα, να φεύγουν με χαμόγελο μετά την επαφή με τη θάλασσα και κάποιο από τα πιο ήπια ή απαιτητικά σπορ. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη χαρά που πήρε πριν από λίγες μέρες ένας 83χρονος Βρετανός, ο οποίος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει θαλάσσιο σκι έπειτα από 20 χρόνια!

Α, Celadon είναι το γαλαζοπράσινο της θάλασσας που βρίσκεται σε αναταραχή, από τα θαλάσσια σπορ εννοείται… 

Της Χριστίνας Ελευθεράκη