Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δ.Ε. Άριος, Αρφαρών και Θουρίας: Παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης» διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας στην αίθουσα συνεδριάσεων «Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη» στο Ιστορικό Δημαρχείο της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας και μελετητής των υπό εκπόνηση Μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) για τις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Αρφαρών και Θουρίας, παρουσίασε στοιχεία και δεδομένα από τις υπό μελέτη περιοχές, ενώ θα ακολουθήσει η κατάθεση προτάσεων και από τους κατοίκους και φορείς των περιοχών στο πλαίσιο της απαραίτητης δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να διαμορφωθούν τα τελικά Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι «τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία, τα οποία μας προσφέρουν τη δυνατότητα για ένα σύγχρονο, οργανωμένο και συνολικό, σε επίπεδο Δήμου, πολεοδομικό σχεδιασμό. Σχέδια που απαντούν επί της ουσίας στις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής μας».
Στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν και τα εναλλακτικά σενάρια χωρικής ανάπτυξης των Δημοτικών Ενοτήτων, μετείχαν αιρετοί του Δήμου, εκπρόσωποι από Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.
Τι είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) αποτελούν σύνολα κειμένων, χαρτών και διαγραμμάτων με τα οποία καθορίζονται: το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης και τα βασικά προγραμματικά μεγέθη, τα όρια πολεοδομικών ενοτήτων και οικισμών, οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, οι σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ), οι ζώνες ειδικών πολεοδομικών κινήτρων, το οδικό δίκτυο, τα μεταφορικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών, καθώς και κάθε άλλο μέτρο, όρος ή περιορισμός που απαιτείται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης.
Ακολουθούν τα τρία εναλλακτικά σενάρια, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από την ανάδοχο εταιρεία, προκειμένου επ’ αυτών να διατυπωθούν σχόλια – παρατηρήσεις (αποστολή στην ηλεκτρ. διεύθυνση info@encodia.gr) από τους ενδιαφερομένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.
Σ10.1 Εναλλακτικό Σενάριο Πρώθησης Πρωτογενούς Τομέα (ΣΠΠ)
Σ10.2 Εναλλακτικό Σενάριο Πρώθησης Τριτογενούς Τομέα (ΣΠΤ)