Βάσεις 2024: Χαμόγελα και ανακούφιση έφερε η ανακοίνωσή τους

Βάσεις 2024: Χαμόγελα και ανακούφιση  έφερε η ανακοίνωσή τους

Νεοεισαχθέντες Μεσσήνιοι φοιτητές μιλούν για τα αποτελέσματα

Χαμόγελα ανακούφισης έφερε στην πλειονότητα όσων συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις η προχθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, καθώς οι υποψήφιοι είδαν τους κόπους τους να δικαιώνονται. Μάλιστα, αρκετά νωρίτερα από ό,τι ήταν αναμενόμενο να ανακοινωθούν οι φετινές βάσεις, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών έμαθαν μέσω μηνύματος που έφτασε στα κινητά τους τηλέφωνα τη σχολή στην οποία επέτυχαν, ενώ άλλοι μέσα από την ιστοσελίδα του gov.gr. Παράλληλα, οι κατάλογοι των αποτελεσμάτων αναρτήθηκαν στα λύκεια όλης της χώρας.

Τα στατιστικά στοιχεία
Ως μια ιδιαίτερη χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή, αφού με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας προκύπτει ότι στο 62% των σχολών σημειώθηκε πτώση. Συγκεκριμένα, οι μέχρι πρόσφατα υψηλόβαθμες σχολές κατέγραψαν πτώση στις βάσεις τους, ενώ, αντίθετα, οι χαμηλόβαθμες σημείωσαν άνοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 73.161 (61.985 ΓΕΛ και 11.176 ΕΠΑΛ) και συνολικά εισήχθησαν στα ΑΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.412 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Αναλυτικά, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΓΕΛ ανήλθε στο 69,7% και το αντίστοιχο ποσοστό των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στο 37,61%.

Δηλώσεις
Το «Θάρρος» μίλησε με μερικούς από τους υποψηφίους οι οποίοι προχθές είδαν ένα όνειρό τους να εκπληρώνεται, το οποίο δεν είναι άλλο από την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

Μία όχι και τόσο δύσκολη χρονιά ήταν για τη Σοφία Σταυροπούλου η φετινή, καθώς, όπως παραδέχεται, με συστηματικό διάβασμα κατάφερε να εισαχθεί στη Σχολή Ικάρων Έρευνας-Πληροφορικής. Αυτή ήταν η πρώτη της επιλογή, όπως εξηγεί, ενώ το αποτέλεσμα φαίνεται να τη δικαιώνει διπλά, αφού εισήχθη πρώτη στο συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο παίρνει δέκα άτομα ετησίως. «Ήταν μια έκπληξη το αποτέλεσμα», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στους στόχους της από εδώ και πέρα, εξηγεί: «Οι στόχοι μου πλέον είναι να στελεχώσω την Πολεμική Αεροπορία και, φυσικά, να ανελιχθώ όσο γίνεται».


Μιλώντας για τη συμμετοχή του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο Αντώνης Διονυσόπουλος μας λέει ότι δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα, καθώς η βαθμολογία του ήταν πολύ παραπάνω από ό,τι χρειαζόταν για τη σχολή που είχε επιλέξει. Ο ίδιος συγκέντρωσε 18.100 μόρια βάζοντας ως στόχο να μπει στο Τμήμα Φυσικής Αθηνών, που με βάση τα περσινά δεδομένα είχε βάση περίπου 14.000 μόρια. Ο στόχος επετεύχθη, κι αυτό είναι κάτι για το οποίο αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος.

Κοιτώντας πίσω την προετοιμασία του για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο Αντώνης αναφέρει ότι η φετινή χρονιά ήταν πολύ πιο πιεστική συγκριτικά με τις υπόλοιπες, αφού ήταν πιο στενά τα περιθώρια και το διάβασμα συνεχές, παρ’ όλα αυτά του άρεσε που είχε μπει σε ένα πρόγραμμα.


«Πιστεύω ότι κατάφερα αυτό που ήθελα, πετυχαίνοντας το στόχο που είχα βάλει για φέτος, χωρίς να προσπαθήσω σε μεγάλο βαθμό», σημειώνει ο Αναστάσης Δρούγας, ο οποίος πέρασε στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα, δηλώνει πολύ ευχαριστημένος παρότι ήταν η τρίτη του επιλογή, μιας και οι δύο προηγούμενες ήταν «μη ρεαλιστικές», όπως εξηγεί.


Απόλυτα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα δηλώνει και ο Γιώργος Στρέμπας, ο οποίος πέρασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, ήταν η δεύτερή του επιλογή, καθώς ιδανικά θα προτιμούσε να σπουδάσει στην ίδια σχολή στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος αναφέρει ότι στην προετοιμασία δεν τον δυσκόλεψε κάτι ιδιαίτερα, παρά μόνο ο περιορισμένος χρόνος. «Με σωστό πρόγραμμα και πειθαρχία, όμως, φτιάχτηκε κι αυτό στην πορεία», σημειώνει χαρακτηριστικά.


«Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά η φετινή, και σε αυτό μέτρησε το γεγονός ότι έπεσαν και πολύ δύσκολα θέματα στις Πανελλαδικές», αναφέρει ο Νίκος Διαμαντίδης. Παρ’ όλα αυτά πέρασε στη Σχολή Χημικών Μηχανικών Πάτρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απογοήτευσή του οφείλεται στο γεγονός ότι οι βάσεις δεν έπεσαν όσο περίμενε.  Κι όπως εξηγεί ακόμα: «Η φετινή χρονιά ήταν λίγο πιο αγχωτική από ό,τι θα έπρεπε μάλλον, γιατί ήταν μια εξαντλητική διαδικασία η προετοιμασία, όμως τελικά, όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα, άξιζε».

Πλέον αυτές είναι μέρες ξεκούρασης για τον ίδιο, όπως αναφέρει, καθώς από τον Αύγουστο θα μπει και πάλι στο κλίμα του διαβάσματος, για να είναι καλύτερα προετοιμασμένος για τη σχολή.


Δεν ήταν μια δύσκολη χρονιά η φετινή για τον Παναγιώτη Καλογιάννη, αφού το πρόγραμμα που είχε βάλει κατέστησε εφικτή την εισαγωγή του στην πρώτη του επιλογή, που ήταν η Σχολή Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Σίγουρα υπήρξε αυξημένη δυσκολία ως προς τις πολλές ώρες των φροντιστηρίων και των διαγωνισμάτων», μας λέει, όμως δεν το αντιμετώπισε ως κάτι το υπερβολικά δύσκολο.

Πλέον δηλώνει πολύ ευχαριστημένος για το αποτέλεσμα, ενώ αναφερόμενος στους μελλοντικούς του στόχους, σημειώνει ότι θα ήθελε να εξειδικευτεί στον τομέα του και αργότερα να φτιάξει επαγγελματικά κάτι δικό του.


Στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας εισήχθη ο Αντώνης Αντωνόπουλος. Μάλιστα, για τον ίδιο αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη η πτώση της βάσης για τη συγκεκριμένη Σχολή. Όπως μας είπε, η χρονιά που πέρασε ήταν καλή και κατάφερε να είναι μέσα σε όλα, καθώς είχε πρόγραμμα και πειθαρχία.


Η Μαρία Νικολαροπούλου θα σπουδάσει Ιατρική στη Θεσσαλονίκη, κάτι που ήθελε πάρα πολύ, με την ψυχολογική πίεση που έζησε τη χρονιά που έφυγε να αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αισθάνεται και τυχερή για την πτώση των βάσεων. Πλέον χαρούμενη ετοιμάζεται για τη συμπρωτεύουσα, όπου θα συγκατοικήσει με την αδερφή της, η οποία ήδη σπουδάζει εκεί.


Η Βίκυ Κωστολιά κατάφερε να πετύχει το στόχο της που ήταν το Παιδαγωγικό της Θεσσαλονίκης, ένα τμήμα που, όπως μας είπε, ήθελε πολύ και, μάλιστα, ήταν η πρώτη της επιλογή. Η χρονιά ήταν δύσκολη, πρόσθεσε, ενώ πλέον ετοιμάζει βαλίτσες για τη Θεσσαλονίκη.


Η Ευθυμία Καυκούλα από το Σεπτέμβρη θα είναι Φοιτήτρια Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, ένα τμήμα που ήθελε κι αυτός ήταν ο λόγος που ήταν η πρώτη της επιλογή. Κατά την ίδια, η χρονιά που φεύγει ήταν σκληρή, με πολύ άγχος και διάβασμα, αλλά πλέον αισθάνεται δικαιωμένη.


Η Βασιλική Μπιζύμη είχε όνειρο την Ιατρική και έτσι αποφάσισε να δώσει για δεύτερη φορά, με τη χρονιά να είναι πιο εύκολη σε σχέση με την πρώτη, αλλά και με περισσότερο άγχος, αφού έπρεπε να τα καταφέρει.

Παίρνοντας τους βαθμούς της και με βάση τις περσινές βάσεις, έβλεπε ότι μένει εκτός Ιατρικής, όμως η πτώση αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη και πλέον το όνειρό της θα γίνει πραγματικότητα. Πολύτιμη, όπως μας είπε, ήταν η στήριξη των δικών της ανθρώπων, που της στάθηκαν όταν τους χρειάστηκε.


Η Αναστασία Χρονοπούλου μας λέει ότι δεν είχε άγχος για τις φετινές βάσεις, αφού τα μόρια που είχε συγκεντρώσει για να εισαχθεί στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ που είχε ως στόχο ήταν πολύ περισσότερα. Πλέον δικαιωμένη ετοιμάζεται να ζήσει τη φοιτητική ζωή της Αθήνας.


Ο Πέτρος Μπουρής κατάφερε να εισαχθεί από τους πρώτους στην Ιατρική της Αθήνας, ένα όνειρο που είχε πάντα, όπως μας είπε, και με μεθοδικότητα κατάφερε να πετύχει.

Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση – Χριστίνας Μανδρώνη