«Βράζει» η ιατρική κοινότητα και ετοιμάζει απάντηση με καθολική παύση συνταγογράφησης

«Βράζει» η ιατρική κοινότητα και ετοιμάζει  απάντηση με καθολική παύση συνταγογράφησης

Τέλος η συνταγογράφηση και οι συμβάσεις με ΕΟΠΥΥ για όσους γιατρούς δεν καλύπτουν κενά του ΕΣΥ

Άμεση και ηχηρή αναμένεται να είναι η απάντηση των ιδιωτών γιατρών στη χθεσινή κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, στο οποίο εντάχθηκε διάταξη για στέρηση του δικαιώματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για όσους ιδιώτες γιατρούς δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα να στελεχώσουν το ΕΣΥ.

Χθες το μεσημέρι συγκλήθηκε εκτάκτως το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και σήμερα θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης τη χώρας.

Η πρόταση – αντίδραση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι όλοι οι ιδιώτες γιατροί να παύσουν πλήρως τη συνταγογράφηση προειδοποιητικά για τις επόμενες ημέρες, ζητώντας την απόσυρση της διάταξης, και σε περίπτωση που δεν εισακουστούν, να σταματήσουν τελείως τη συνταγογράφηση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, ο οποίος παρακολούθησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Πανελληνίου Συλλόγου, μιλώντας στο «Θάρρος» τόνισε ότι «αυτά είναι ημίμετρα και δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την υγεία».

Στη Βουλή

Με στέρηση του δικαιώματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και διακοπή συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ κινδυνεύουν οι ιδιώτες γιατροί που δε θα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα να στελεχώσουν το ΕΣΥ, στα 15 νοσοκομεία που προκηρύσσουν διαγωνισμούς για την κάλυψη των κενών θέσεων και οι προκηρύξεις βγαίνουν «άγονες».

Στο άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία προβλέπεται ότι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί οφείλουν να καλύπτουν τα κενά σε νοσοκομεία εφόσον τους ζητηθεί, σε περίπτωση άρνησής τους, ωστόσο, θα διακόπτεται η σύμβασή τους. Ταυτόχρονα, προβλέπεται αφαίρεση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν στις εφημερίες στο ΕΣΥ.

Ειδικά για τον αποκλεισμό από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο νομοσχέδιο αναφέρονται τα εξής:

«Αν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, στους ιδιώτες ιατρούς που αρνούνται την παροχή υπηρεσιών κατ’ εφαρμογή των ως άνω παραγράφων, είτε είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ είτε όχι, αποκλείεται η πρόσβαση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης” (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα και η Κοινή Υπουργική Απόφαση να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι το Δεκαπενταύγουστο.

Αντιδράσεις

Μετά την εξέλιξη αυτή, χθες το μεσημέρι συνεδρίασε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και τη συνεδρίαση παρακολούθησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δ. Τζωρτζίνης.

Όπως τόνισε ο κ. Τζωρτζίνης, το κράτος γνωρίζει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο ΕΣΥ εδώ και 2-3 χρόνια και αντί να βρει λύση, επιλέγει να εκβιάσει τους γιατρούς.

«Η συνταγογράφηση είναι εργαλείο του κράτους για τον πολίτη και όχι του γιατρού. Ο γιατρός πρέπει να κάνει διάγνωση και να δώσει θεραπεία. Η συνταγογράφηση είναι εργαλείο του ταμείου που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, ώστε να μπορούν να αποζημιωθούν είτε για το φάρμακο είτε για την εξέταση. Ο γιατρός τη χρησιμοποιεί προς όφελος του πολίτη. Δεν είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφήσει ηλεκτρονικά. Μπορεί να γράψει τη διάγνωση ή το φάρμακο/ εξέταση σε ένα δικό του χαρτί» σημείωσε αρχικά ο κ. Τζωρτζίνης και πρόσθεσε: «Όταν έχω επιλέξει να έχω ιδιωτικό ιατρείο, δεν μπορείς να με αναγκάσεις να πάω σε νοσοκομείο. Επειδή το κράτος δεν μπορεί να  καλύψει τα δικά του κενά, δεν μπορεί να λειτουργεί εκβιαστικά για κάποιον που δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο αυτό είναι ένα αντικίνητρο για να μπουν στη διαδικασία κάποιοι γιατροί, είτε να παραμείνουν στην Ελλάδα είτε να πάνε σε κάποιο μακρινό μέρος. Αυτά είναι ημίμετρα και δείχνουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την υγεία, δεν υπάρχει υγειονομικός χάρτης, δεν υπάρχει τίποτα».

Ακολούθως, τόνισε ότι τίποτα από όσα είχαν ειπωθεί από την κυβέρνηση για την υγεία δεν έγινε και οι γιατροί μπροστά σε τέτοια εξαναγκαστικά μέτρα είναι υποχρεωμένοι να αντιδράσουν σκληρά. Γι’ αυτό από σήμερα θα γίνει ενημέρωση από τους Ιατρικούς Συλλόγους στις τοπικές κοινωνίες, ενώ θα συγκληθεί η Σύνοδος των Προέδρων με βασική εισήγηση τη διακοπή τις επόμενες ημέρες – προειδοποιητικά –της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απ’ όλους τους ιδιώτες γιατρούς, με προοπτική την πλήρη παύση της αν δεν αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη.

Της Βίκυς Βετουλάκη