Ξεχωριστή δικογραφία στον 58χρονο για την έκρηξη στο beach bar στη Στούπα

Ξεχωριστή δικογραφία στον 58χρονο για  την έκρηξη στο beach bar στη Στούπα

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα κίνητρα του φυσικού αυτουργού

Ξεχωριστή δικογραφία για τα αδικήματα της έκρηξης και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας υπεβλήθη από την Αστυνομία στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, σε βάρος του 58χρονου από τη Μάνη που κατηγορείται πως είναι ο δράστης της έκρηξης η οποία σημειώθηκε με αυτοσχέδιο μηχανισμό μικρής ισχύος σε beach bar στη Στούπα πριν από λίγες ημέρες.

Ο 58χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας την Παρασκευή, γιατί ύστερα από έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκρηκτικές ύλες. Με την αυτόφωρη διαδικασία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για τα αδικήματα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και της παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα. Αφέθηκε, δε, ελεύθερος για αυτά τα αδικήματα, ενώ ορίσθηκε ρητή δικάσιμος.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το περιστατικό της έκρηξης είναι ξεχωριστή και ο εισαγγελέας, στον οποίο έχει κατατεθεί η δικογραφία, θα αποφασίσει αν και ποιες διώξεις θα του ασκηθούν. Διευκρινίσεις δόθηκαν επίσημα από την Αστυνομία, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος του 58χρονου, Σπύρος Λαπιώτης.

Πάντως, η Αστυνομία δηλώνει βέβαιη για την ταυτοποίηση του δράστη της έκρηξης στο πρόσωπο του 58χρονου, ως φυσικού δράστη, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν τα κίνητρα, καθώς ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή.

Έκρηξη
Την Παρασκευή η Αστυνομία ανακοίνωσε επίσημα την εξιχνίαση της υπόθεσης έκρηξης που συνέβη στο καλοκαιρινό κατάστημα στη Στούπα στις 5 Ιουλίου.

Όπως ανακοινώθηκε, έπειτα από αξιοποίηση κατάλληλων και συνδυαστικών στοιχείων, προέκυψε ότι ο 58χρονος εκείνη την ημέρα, τις πρώτες πρωινές ώρες, ξεκίνησε από τον Άγιο Νικόλαο Μάνης με δίκυκλο μοτοποδήλατο και μέσω του ορεινού οδικού δικτύου της περιοχής, προκειμένου να αποφύγει την καταγραφή του από κάμερες, πήγε στη Στούπα και στο κατάστημα, όπου πυροδότησε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, προκαλώντας έκρηξη. Στη συνέχεια έφυγε με τον ίδιο τρόπο, ακολουθώντας το δρόμο από τα βουνά και επέστρεψε στο σπίτι του. Στο κατάστημα τότε είχαν προκληθεί μικρές υλικές ζημιές.

Έρευνα
Το πρωί της Παρασκευής αστυνομικοί της Ασφαλείας Καλαμάτας έκαναν αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι του 58χρονου, όπου, σύμφωνα με την Αστυνομία, βρέθηκε και κατασχέθηκε το δίκυκλο μοτοποδήλατο που χρησιμοποίησε για τη μεταφορά του το βράδυ της έκρηξης (έχει καταγραφεί από κάμερες). Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα μασούρι εκρηκτικής ύλης “RDX”, συνολικού μήκους 15 μέτρων, μια σακούλα περιέχουσα ουσία συνολικού βάρους 1,8 κιλών, η χημική σύσταση της οποίας ερευνάται, δύο σακιά περιέχοντα ουσίες συνολικού βάρους 18,24 κιλών, η χημική σύσταση των οποίων ερευνάται, ένα μαχαίρι, με μήκος λάμας 17,5 εκατοστά, ένα δοχείο με βενζίνη, ένα δοχείο με λάδι, ένα δοχείο με ασετόν, ένα κράνος, ένα κινητό τηλέφωνο και 98 φυσίγγια.

Για τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στην κατοχή του συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ σχηματίσθηκε ξεχωριστή δικογραφία που τον κατονομάζει ως δράστη της έκρηξης στο κατάστημα.

Δήλωση δικηγόρου
Καθώς στην αρχική ανακοίνωση της Αστυνομίας δε διευκρινιζόταν πως πρόκειται για δύο δικογραφίες, αλλά ότι ο 58χρονος συνελήφθη για την έκρηξη στο κατάστημα, ο συνήγορος υπεράσπισής του, Σπύρος Β. Λαπιώτης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μέσα μαζικής ενημέρωσης, τοπικά και πανελλήνια, αναπαράγουν δελτίο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, στο οποίο αναφέρεται ότι εξιχνιάστηκε υπόθεση έκρηξης, η οποία έλαβε χώρα στις 5-7-2024 στη Μεσσηνία και συνελήφθη 58χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ως συνήγορος υπεράσπισης του 58χρονου και προς αποκατάσταση της αλήθειας, διαψεύδω τα παραπάνω και αναφέρω ότι ο 58χρονος συνελήφθη χθες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας για τις πράξεις της κατοχής εκρηκτικής ύλης και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων και συγκεκριμένα για ένα μασούρι εκρηκτικής ύλης και ένα μαχαίρι που βρέθηκαν μετά από έρευνα στην οικία του, τα οποία όμως δε σχετίστηκαν με την υπόθεση έκρηξης που έλαβε χώρα στις 5-7-2024.

Για το λόγο αυτό, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας άσκησε ποινική δίωξη για τα πλημμελήματα της κατοχής εκρηκτικής ύλης και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων και όχι για έκρηξη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ο ανωτέρω εντολέας μου αφέθηκε ελεύθερος και η εκδίκαση της υποθέσεως προσδιορίστηκε σε ρητή δικάσιμο».

Της Βίκυς Βετουλάκη