Ξεκινούν σήμερα αντιπυρικά έργα 1,2 εκατ. ευρώ σε εκτάσεις του Δασαρχείου Καλαμάτας

Ξεκινούν  σήμερα αντιπυρικά έργα 1,2 εκατ. ευρώ σε εκτάσεις του Δασαρχείου Καλαμάτας

Έργα αντιπυρικής προστασίας, ύψους 1,26 εκατομμυρίων ευρώ, σε δασικές εκτάσεις, αρμοδιότητας του Δασαρχείου Καλαμάτας, ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα με διάρκεια υλοποίησης τρεις μήνες. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα υλοποιηθεί στη Μεσσηνία μέσω του  μεγάλου προγράμματος AntiNero III, το οποίο έχει ως στόχο την προστασία των δασών.

Σε σύντομο διάστημα, μάλιστα, καθώς έχει ήδη δημοπρατηθεί, ακολουθεί για τη Μεσσηνία κι ένα δεύτερο μεγάλο έργο μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα,  προϋπολογισμού 5.301.005,99 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για την Καλαμάτα και 814.102,97 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για την Κυπαρισσία.

Τα πρώτα έργα
Στο Δασαρχείο Καλαμάτας, υπογράφηκε το πρωτόκολλο εγκατάστασης του ανάδοχου εργολάβου για την υλοποίηση του έργου «Έργα αντιπυρικής προστασίας σε δημόσιες δασικές εκτάσεις της Μεσσηνίας, αρμοδιότητας Δασαρχείου Καλαμάτας» και από σήμερα Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες.

Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο έχει συνταχθεί από το γραφείο δασοτεχνικών μελετών «Ιωάννης Καρακώστας & ΣΙΑ Ο.Ε., Οικοδασική Ο.Ε.», ενώ θα υλοποιηθεί από την ανάδοχο εταιρεία με την επωνυμία «Λάμπος Ιωάννης και Σία ΕΕ».

Το έργο προβλέπει καθαρισμούς και συντήρηση δασικών δρόμων και οδοστρώματος, αλλά και κατασκευή οχετών.

Στην περιοχή του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου θα γίνει καθαρισμός και συντήρηση δασικών δρόμων σε συνολικό μήκος περίπου 60 χλμ., ενώ θα κατασκευαστούν 40 οχετοί.

Επίσης, στα ορεινά Καταφύγια «Καλιγά» και «Πλατανόβρυση», που καταλαμβάνουν όλη την ορεινή περιοχή πάνω από τον Αριστομένη, το Τρίκορφο και το Μαγγανιακό, θα γίνει συντήρηση και καθαρισμός δασικής οδοποιίας και οδοστρώματος σε μήκος 50 χλμ. και κοπή βλάστησης στα πρανή.

Σε εκείνην την περιοχή επίσης, θα γίνουν καθαρισμοί περιμετρικά και πάνω από τα χωριά και θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες σε συνολική έκταση 400 στρεμμάτων.

Τέλος, στο ίδιο έργο προβλέπεται και ο καθαρισμός του Αλσυλλίου στην Μπούκα του Δήμου Μεσσήνης, σε έκταση 70 στρεμμάτων.

Το μεγάλο έργο
Άμεσα έρχεται και το δεύτερο έργο από το πρόγραμμα «AntiNero», το οποίο είναι προϋπολογισμού για όλη τη Μεσσηνία άνω των 7,5 εκατ. ευρώ.

Το τμήμα του έργου για την Καλαμάτα αφορά στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών σε δασικούς δρόμους της Μεσσηνίας, αρμοδιότητας του Δασαρχείου Καλαμάτας. Η εκτιμώμενη αξία με ΦΠΑ είναι 6.573.247,43 ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 5.301.005,99 ευρώ).

Το τμήμα για την Κυπαρισσία αφορά στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών σε δασικούς δρόμους, αρμοδιότητας του Δασαρχείου Κυπαρισσίας. Η εκτιμώμενη αξία γι’ αυτό με ΦΠΑ είναι 1.009.487,68 ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 814.102,97 ευρώ).

Το έργο περιλαμβάνει και εργασίες συντήρησης των νεοεγκατεστημένων πλατύφυλλων ειδών δένδρων.

Η δε διάρκεια υλοποίησης από την υπογραφή της σύμβασης γι’ αυτά τα έργα είναι 20 μήνες.

Της Βίκυς Βετουλάκη