2o Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στην Κυπαρισσία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Λετονίας

2o Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στην Κυπαρισσία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Λετονίας

Στην Κυπαρισσία διεξάγεται και φέτος το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Γλώσσα και Ελευθερία» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Λετονίας και κύριους διοργανωτές πρώην καθηγητές από τη Ρωσία που έφυγαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία λόγω διώξεων ή σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία. Συνδιοργανωτής είναι ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ), ενώ το συνέδριο υποστηρίζει ο Δήμος Τριφυλίας. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν κορυφαίοι ειδικοί στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, από την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στο πώς οι συγκρούσεις σε αυτές τις περιοχές αντιμετωπίζονται από επιστήμονες και εκπαιδευτικούς.

Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν είναι η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η υποστήριξη της αποκεντρωμένης επιστήμης εν μέσω περιφερειακών πιέσεων σε επιστήμονες και εκπαιδευτικούς, η προστασία και βοήθεια των επιστημόνων από συγκεκριμένα καταστατικά (συντάγματα) διακυβέρνησης κ.ά.

Εκπρόσωποι των διοργανωτών και συμμετέχοντες αναμένεται να παραμείνουν στην Τριφυλία έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Οι κεντρικές εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην Κυπαρισσία από την 1η έως την 6η Σεπτεμβρίου, ενώ στο πλαίσιό του θα διεξαχθούν παράλληλες δράσεις με πολιτιστικό πρόγραμμα (προβολές ταινιών και δημόσιες ομιλίες), καθώς και επισκέψεις – περιηγήσεις σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δήμος Τριφυλίας θα προσφέρει κέρασμα φιλοξενίας στους συμμετέχοντες στις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ στην 38η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής ελήφθη ομόφωνη απόφαση στο θέμα «Εξειδίκευση πίστωσης και έγκριση δαπάνης για συμμετοχή στη διοργάνωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου “Γλώσσα & Ελευθερία” του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Λετονίας».

Στην απόφαση με ΑΔΑ: 9Τ69ΩΗΕ-ΩΛΡ αναγράφεται: «Ο πρόεδρος, εισηγούμενος το 3ο θέμα εκτός της ημερήσιας διάταξης, είπε: Το εν λόγω θέμα εισάγεται ως κατεπείγον, καθώς πρέπει να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες πριν από τις 6 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία του κεράσματος φιλοξενίας.

Τα μέλη, αφού έλαβαν υπόψη το άρθρο 75, παρ.3 του Ν. 3852/2010, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 77 του Ν. 4555/2018, αποφάσισαν ομόφωνα το χαρακτηρισμό του θέματος ως κατεπείγοντος και συζητητέου.

Το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Τουρισμού Δήμου Τριφυλίας μάς υπέβαλε την εισήγηση του με θέμα: Συμμετοχή στη διοργάνωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου “Γλώσσα & Ελευθερία” του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Λετονίας – Εξειδίκευση πίστωσης και έγκριση πρωτογενούς αιτήματος δαπάνης», στην οποία αναφέρονται τα κάτωθι: Στην Κυπαρισσία από 25 Αυγούστου – 14 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας και το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.) το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “Γλώσσα & Ελευθερία” του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Λετονίας. Το συνέδριο λαμβάνει χώρα στο Δήμο μας για 2η χρονιά. Οι σύνεδροι στο χρόνο παραμονής τους στην πόλη θα ξεναγηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα αξιοθέατα του Δήμου μας.

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο έχει καταθέσει, τα ακόλουθα έγγραφα επίσημα μεταφρασμένα: 1. Καταστατικό λειτουργίας. 2. Πρόγραμμα του συνεδρίου και 3. Λίστα προτεινόμενων συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Προτείνεται ένα κέρασμα φιλοξενίας την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, για λόγους εθιμοτυπίας, στους συνέδρους -περίπου 70 άτομα- που διαμένουν στην Κυπαρισσία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου».

Ακολούθως παρατίθεται πίνακας του προϋπολογισμού που ανέρχεται σε 949,20 ευρώ (70 σύνεδροι + 5 άτομα – εκπρόσωποι του Δήμου) και προστίθεται: «Τις λοιπές δαπάνες του συνεδρίου θα αναλάβει ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας. Το όφελος για το Δήμο μας είναι η διεθνής προβολή του, συγχρόνως η στήριξη της τοπικής οικονομίας με τη διαμονή και κίνηση των συνέδρων για 21 ημέρες στην Τριφυλία».

Του Ηλία Γιαννόπουλου