2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού #αγαπάμεΔεσύλλα: Στεριώνει και αναπτύσσεται

2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού #αγαπάμεΔεσύλλα:  Στεριώνει και αναπτύσσεται

Κόσμος από διάφορες περιοχές παρακολούθησε τις εκδηλώσεις

Μεγάλη απήχηση είχε στον κόσμο της Άνω Μεσσηνίας το 2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού 192,4 της ομάδας #αγαπάμεΔεσύλλα. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στον προαύλιο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού του Δεσύλλα, τον οποίο έχουν καθαρίσει και συντηρήσει οι κάτοικοι του χωριού.

Εκθέσεις

Ο πολιτισμός και η ιστορία του τόπου αναδείχθηκαν στους επισκέπτες του φεστιβάλ μέσω της λαογραφικής έκθεσης και της έκθεσης φωτογραφίας. Πολλά αντικείμενα με ιστορική και συμβολική αξία για τους κατοίκους του χωριού, χρηστικά αντικείμενα για τις αγροτικές εργασίες, αλλά και για το νοικοκυριό προηγούμενων δεκαετιών, παρουσιάστηκαν στο ευρύ κοινό και εντυπωσίασαν με τη καλή κατάσταση στην οποία διατηρούνται.

Υφαντά και προίκες οικογενειών του χωριού πλαισίωσαν την έκθεση φωτογραφίας με υλικό έως και τη δεκαετία του ’80, δίνοντας την αίσθηση πως η παράδοση συνεχίζεται στον τόπο αυτό.

Οι δε γυναίκες του χωριού εργάστηκαν αθόρυβα και μεθοδικά για τη διοργάνωση των συγκεκριμένων εκθέσεων, καθώς και για την παρασκευή γλυκών, που μοιράστηκαν δωρεάν στους επισκέπτες.

Αφηγήσεις

Το βιωματικό εργαστήριο παραμυθιού απασχόλησε τα παιδιά, που συνεπαρμένα παρακολούθησαν το «αφηγηματικό ξεδίπλωμα» μιας φανταστικής ιστορίας. Συγκινητική στιγμή ήταν όταν για πρώτη φορά παρουσιάσθηκε με αφηγηματικό τρόπο στο κοινό η ιστορία του χωριού κατά την περίοδο του επαναστατικού αγώνα το 1821.

Στη συνέχεια το μουσικό συγκρότημα Muzikal Ifade έντυσε τη βραδιά μουσικά, με νότες και ακούσματα από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη, δίνοντας στο φεστιβάλ μια διαφορετική νότα.

Το φεστιβάλ Πολιτισμού 192,4 της ομάδας #αγαπάμεΔεσύλλα κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους λόγω πένθους στο χωριό. Ωστόσο, πλήθος κόσμου από τον Πύργο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα, την Κυπαρισσία, ακόμα και από τη Λαμία, επισκέφθηκε την εκδήλωση.

Ιδιαίτερη αναφορά η ομάδα έκανε και στους προέδρους των γειτονικών χωριών, Διαβολιτσίου, Καρνασίου και Παραπουγκίου, που παραβρέθηκαν και τίμησαν το φεστιβάλ, και φυσικά στον πρόεδρο της Κοινότητας Δεσύλλα.

Ο πολιτισμός της Άνω Μεσσηνίας αναδείχθηκε με μεγάλη επιτυχία και το φεστιβάλ έβαλε τις βάσεις για την πραγματοποίηση μελλοντικά ακόμα καλύτερων εκδηλώσεων.

Απόψε α καπέλα

Να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις της ομάδας στο χωριό συνεχίζονται και έτσι απόψε στις 9.30 μέλη της θα «αποχαιρετήσουν» το φετινό καλοκαίρι με τις φωνές τους «α καπέλα», ενώ θα δώσουν νέο ραντεβού για το επόμενο.

Τέλος, αύριο Πέμπτη, στις 9.15 το βράδυ, θα γίνει στο σιδηροδρομικό σταθμό προβολή της ταινίας «Ένα ταξίδι στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας».

Από την ομάδα σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ενώ όσοι πάνε, καλό είναι να έχουν μαζί τους νερά και σνακ.

Της Βίκυς Βετουλάκη