77 μετανάστες διασώθηκαν ανοιχτά της Πύλου -Μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στο λιμάνι της Καλαμάτας

77 μετανάστες διασώθηκαν ανοιχτά της Πύλου -Μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται στο λιμάνι της Καλαμάτας

Σε εξέλιξη η προανάκριση για πιθανή εύρεση διακινητών

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε, αργά το βράδυ τηςΔευτέρας, ιστιοφόρο σκάφος που βρισκόταν 112 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου και στο οποίο επέβαιναν 77 μετανάστες, έχοντας ξεκινήσει από τα παράλια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία – όπως όλα δείχνουν. Άμεσα, με τη συνδρομή του Ενιαίου ΚέντρουΣυντονισμούΈρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, προσέγγισε το σημείο το κρουαζιερόπλοιο «Odyssey of the Seas» και περισυνέλεξε τους 77 μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν, χθες το πρωί, στα ανοιχτά του λιμανιού της Καλαμάτας, κι από εκεί, με λάντζα του λιμενικού, στο λιμάνι.

Όσον αφορά στις εθνικότητες, οι μετανάστες που αποβιβάστηκαν και διαμένουν στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας είναι στην πλειονότητά τους Αιγύπτιοι, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται και υπήκοοι Συρίας, Ιράν, Σουδάν και Αφγανιστάν. Ταυτόχρονα, αξίζει να αναφερθεί ότι στους 77 μετανάστες συγκαταλέγονται 36 ενήλικοι άνδρες, 7 ενήλικες γυναίκες, 29 ανήλικα αγόρια και 5 ανήλικα κορίτσια. Σημειώνεται ότι, με την αποβίβασή τους στο λιμάνι, άμεση ήταν η ανταπόκριση τόσο των τοπικών αρχών όσο και του Ερυθρού Σταυρού, που συνεργάστηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών και τροφής στους διασωθέντες.

Ακολούθως, χθες το μεσημέρι, ξεκίνησε η διαδικασία καταμέτρησης, ταυτοποίησης και προανάκρισής τους, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο ύπαρξης διακινητών ανάμεσά τους. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στις αποθήκες του λιμανιού, από όπου αναμένεται στη συνέχεια να μεταφερθούν σε οργανωμένη δομή φιλοξενίας μεταναστών.


Πιθανή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα πολλαπλασιάσει τις μεταναστευτικές ροές

«Παρών» ήταν, χθες το πρωί, στιςαποθήκες του λιμανιού Καλαμάτας, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης, ο οποίος, αποτιμώντας τη χθεσινή εικόνα, σημείωσε ότι τέτοιες καταστάσεις είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν μελλοντικά, εάν υπάρξει κλιμάκωση στη ΜέσηΑνατολή. Ειδικότερα, ο κ. Τζούμης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα (σ.σ. χθες), ενδεχομένως, το επόμενο διάστημα, θα γίνει εντονότερο, σε περίπτωση που υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Εάν δηλαδή υπάρξει προσβολή από το Ιράν ή υπάρξουν αντίποινα από το Ισραήλ, τέτοιες εικόνες ίσως τις βλέπουμε καθημερινά. Θα πρέπει όλοι να το λάβουμε αυτό υπόψη μας». Περαιτέρω, όσον αφορά στη χθεσινή ανταπόκριση των τοπικών αρχών για παροχή βοήθειας στους μετανάστες, ο ίδιος ανέφερε ότι από την πλευρά της η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδράμει, ώστε τα 77 άτομα να φιλοξενηθούν και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.


Αρωγή Δήμου Καλαμάτας και Περιφέρειας Πελοποννήσου

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καλαμάτας, Παντελής Δρούγας, σημείωσε ότι οι τοπικές αρχές ενημερώθηκαν, ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, για την ύπαρξη μεταναστών ανοιχτά της Πύλου, οι οποίοι επρόκειτο να μεταφερθούν στο λιμάνι της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ως δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και όλους τους φορείς και εθελοντές, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να έχουν μια καλή διαμονή, να καταγραφούν και στη συνέχεια να μεταφερθούν στις κρατικές δομές».


Στο μεταξύ, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, ΣτάθηςΑναστασόπουλος, εξήγησε ότι «είμαστε εδώ, στην κατεύθυνση να κάνουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνη την περιπέτεια αυτών των ανθρώπων, μέχρι να προωθηθούν στα αρμόδια κέντρα φιλοξενίας τους. Είμαστε εδώ, σ’ ένα χώρο όπου τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την καθαριότητα, και πιστεύω ότι θα έχουμε μια πολύ καλή εξέλιξη για τη μελλοντική προώθησή τους σε δομή φιλοξενίας».

Της Χριστίνας Μανδρώνη