Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για σταφίδα: «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε»

Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για σταφίδα: «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε»

Ανακοίνωση για την τιμή της σταφίδας εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για κατρακύλα και μείωση της παραγωγής για ακόμα μία χρονιά.

«Η τιμή που ανακοινώθηκε για μια ακόμα χρονιά για τη σταφίδα», σημειώνεται, «δε μας ικανοποιεί και δεν είναι ικανή σε καμία περίπτωση να σταματήσει την κατρακύλα του προϊόντος. Θα συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς η εξαφάνιση της καλλιέργειας. Στρέμματα ξεριζώνονται και αρκετοί σταφιδοπαραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Αυτή είναι η εικόνα των τελευταίων χρονών στην περιοχή μας και θα συνεχιστεί. Με αυτές τις τιμές και χωρίς καμία στήριξη από την Πολιτεία το έγκλημα συνεχίζεται. Ο τρύγος ξεκίνησε πρόωρα στην περιοχή μας μετά την παρατεταμένη ξηρασία και το συνεχόμενο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ακόμα και κάτω του 50%, Ερχόμαστε από μια χρονιά δύσκολη το 2023 με πάρα πολλές ζημιές από περονόσπορο… και τον ΕΛΓΑ, τον ασφαλιστικό μας φορέα, να μη μας αποζημιώνει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών, που δεν καλύφθηκαν για μια ακόμα χρονιά.

Είχαμε για φέτος μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδα από 56,1 ευρώ σε 36,93 ευρώ το στρέμμα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και στο κόστος διαβίωσης, που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Χωρίς κανένα έργο υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αγροτική οδοποιία) βλέπουμε την παραγωγή μας μία να ξεραίνεται, μία να πνίγεται. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε.

Ζητάμε:

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα μας που διατίθενται κάτω του κόστους παραγωγής

-Μείωση του κόστους παραγωγής

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση

-Έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής, των περιουσιών, των ζωών μας».