Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης κι αυτά…

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης κι αυτά…

15 φωτιές από το Μάιο

Όπως έγινε γνωστό από το δήμαρχο Μεσσήνης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, από το Μάιο μέχρι και την περασμένη Τρίτη, οπότε ξέσπασε φωτιά στην Τοπική Κοινότητα Κόκκινου, έχουν σημειωθεί 15 πυρκαγιές.

Ο ίδιος επισήμανε τη σημαντική προσφορά των εθελοντών, καθώς από την πρώτη στιγμή βοηθούν στην κατάσβεση, ενώ πρόσθεσε ότι η περίοδος είναι ακόμα δύσκολη και θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση και συνεχής ετοιμότητα.

Το νερό
Ένα από τα ζητήματα που έθεσαν οι περισσότεροι σύμβουλοι της μειοψηφίας, αλλά και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, αφορούσε στη λειψυδρία και τις διακοπές νερού σε διάφορες περιοχές.

Μιλώντας σχετικά ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Νίκος Φύκιρης,  υποστήριξε ότι ο Δήμος Μεσσήνης «κρατά γερά» στο θέμα του νερού, κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στη ΔΕΥΑΜ, της οποίας εργαζόμενοι δουλεύουν μέρα – νύχτα, αλλά και στον κόσμο που κατάλαβε τη σπουδαιότητα και το χρησιμοποιεί ορθά. Συμπλήρωσε δε, ότι όλοι έχουν δικαίωμα και να ποτίζουν, το κυριότερο όμως είναι ο κόσμος να πίνει νερό. Έτσι, για όσους θέλουν να ποτίζουν, αυτό μπορεί να γίνεται όταν υπάρχει νερό, αλλά δυστυχώς οι πηγές «έκατσαν», όπως είπε.

Κάλεσε, μάλιστα, το Σώμα να υπάρξει σύμπνοια και να γίνει μια γροθιά, ενώ προέβλεψε ότι ο Δήμος Μεσσήνης «θα είναι αυτός που θα κρατήσει μέχρι τέλους στο θέμα του νερού».

Σε άλλο σημείο, και σε ερώτηση για το χωριό Δάρα, ανέφερε ότι «υπάρχει ένα δίκτυο στο χάος, με αμίαντο και πάρα πολλά προβλήματα», αλλά με κινήσεις της Δημοτικής Αρχής οι βλάβες επιδιορθώθηκαν και ο κόσμος έχει νερό.

Τα σκουπίδια δίπλα στην πηγή
Ο πρόεδρος του Βλάσση, Γιάννης Λεντούδης, επανάφερε στην αίθουσα το ζήτημα με τα σκουπίδια στο Κεβαλόβρυσο. Όπως είπε, άνθρωποι του Δασαρχείου προχώρησαν σε αυτοψία και εντόπισαν μέσα στους μεγάλους όγκους σκουπιδιών μπουκάλια από φυτοφάρμακα, αλλά και ένα ατόφιο γκαζάκι. Αυτά, σχολίασε, βρίσκονται δίπλα στην πηγή Μπάρκα, κι όταν βρέξει, θα καταλήξουν σε αυτήν.

Απαντώντας ο Σπύρος Κοντοθάνασης σημείωσε ότι η περιοχή που είναι τα σκουπίδια είναι αρμοδιότητας του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με τον ίδιο να επικοινωνεί με τον εκεί δήμαρχο, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι θα τα απομακρύνει.

Σύμβουλοι καταψήφισαν την επιβολή μέτρων για την αλόγιστη χρήση νερού
Το τρίτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η έγκριση απόφασης της ΔΕΥΑΜ με τίτλο «Επιβολή περιοριστικών μέτρων και προστίμων για αλόγιστη χρήση νερού». Στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της μειοψηφίας εξήγησαν γιατί θα καταψηφίσουν το θέμα, με πρώτο τον κ. Γεωργακόπουλο να δηλώνει πεπεισμένος ότι οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΜ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις βλάβες ή αργούν πάρα πολύ. Επίσης, υποστήριξε ότι υπάρχει βλάβη από δημότη τριών εβδομάδων στον κεντρικό αγωγό Βαλύρας – Αγίου Φλώρου. Ο ίδιος, λοιπόν, θεωρεί «λάθος» να ψηφίζει ένα τέτοιο θέμα, ενώ υπάρχουν βλάβες, με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Μαλιώτης υποστήριξε ότι από τα λεγόμενα του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜ συμπέρανε ότι δε θα υπάρξει ατιμωρησία και ότι νερό που προορίζεται για ύδρευση, θα συνεχίσει να πηγαίνει για άρδευση, καταψηφίζοντας κι αυτός.

Ο Γιάννης Διονυσόπουλος παρατήρησε ότι η κεντρική δεξαμενή του Πεταλιδίου αδειάζει, επειδή κάποιοι ποτίζουν τις ελιές τους, με μέρος του χωριού να μην έχει νερό, αναρωτώμενος αν θα αλλάξει κάτι φέτος.

Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος ανέφερε ότι έχει δει περιπτώσεις με νερό να τρέχει ασταμάτητα, ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι γνωστό ότι κάποιοι κλέβουν νερό, αλλά κανείς δεν τιμωρείται».

Πριν από την ψήφιση του θέματος, που τελικά πέρασε από ψήφους της πλειοψηφίας, ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η ΔΕΥΑΜ κάνει ό,τι μπορεί για να λύνονται τα προβλήματα.

Όπως πρόσθεσε, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στο Δήμο Μεσσήνης, ενώ θα ανακοινωθούν και σε επίπεδο κυβέρνησης μέτρα για τη διαχείρισή του.

Επίσης, υποστήριξε ότι η πρόταση ήταν συγκεκριμένη, δηλαδή να διακοπούν οι παροχές που αρδεύουν κτήματα και παίρνουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης. Μια απόφαση, όπως είπε, οριζόντια, η οποία θα ενεργοποιείται όταν υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο χωριό, ενώ έκλεισε λέγοντας ότι «η τιμωρία είναι όταν θα μείνουν οι πολίτες χωρίς νερό».
Π.Μπ.