Απομάκρυνση ξερών πλατάνων από τον Νέδοντα για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας

Απομάκρυνση ξερών πλατάνων από τον Νέδοντα  για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας

Τον καθαρισμό της κοίτης του Νέδοντα από τα ξερά πλατάνια ενέκρινε με απόφασή του το Δασαρχείο Καλαμάτας, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» – υπό όρους- στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Από τον Ιούλιο με αίτημά της η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων είχε καταθέσει τεχνική έκθεση και ζητούσε άδεια καθαρισμού της κοίτης του ποταμού έως το μεγάλο φράγμα και εντός του οικισμού Νέδουσας, για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας.

Απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση του Δασαρχείου, εγκρίθηκαν ο καθαρισμός της κοίτης του ποταμού, η απομάκρυνση των ξερών κατακείμενων δέντρων πλατάνου, η υλοτομία ιστάμενων νεκρών δέντρων πλατάνου που βρίσκονται εντός της κοίτης και σε θέσεις πλησίον του οικισμού Νέδουσας, όπου θα εκτελεστούν εργασίες υλοτομίας, απομάκρυνσης, τεμαχισμού και καύσης νεκρών δένδρων πλατάνου, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν στο τμήμα της κοίτης από τα ανάντη του διευθετημένου τμήματος έως το φράγμα στο «Λιθωμένο φίδι». Επιπλέον, θα απομακρυνθούν, τεμαχιστούν και καούν νεκρά δένδρα πλατάνου εντός του οικισμού της Νέδουσας.

Με όρους
Οι εργασίες καθαρισμού θα διενεργούνται με ευθύνη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, μερικά εκ των οποίων, όπως ορίζονται στην απόφαση, είναι τα εξής:

-Απαγορεύεται η υλοτομία/αποκλάδωση άλλων δένδρων πέραν αυτών που αναφέρονται

-Επειδή στην περιοχή είναι διαπιστωμένη η προσβολή των πλατάνων από το μύκητα Ceratocystis platani που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα προστασίας

-Πριν και μετά τις εργασίες: Θα γίνεται καθαρισμός και απολύμανση με κατάλληλες εγκεκριμένες χημικές ουσίες όλων των εργαλείων που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή επέμβασης. Καθαρισμός από χώματα και υπολείμματα ξύλου και απολύμανση με κατάλληλες εγκεκριμένες χημικές ουσίες όλων των μηχανημάτων εκσκαφής που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην περιοχή επέμβασης, είτε υπάρχουν υγιή φυτά πλατάνου είτε προσβεβλημένα

-Τα μηχανήματα πρέπει να διαθέτουν αποδεικτικό απολύμανσης πριν από την είσοδό τους στην περιοχή 

-Τα προϊόντα καθαρισμού θα μεταφερθούν με ευθύνη της υπηρεσίας σε κοντινούς κατάλληλους χώρους (ενδεικτικά το λατομείο Μπάκα), όπου θα γίνει καύση ή υγειονομική ταφή. Απαγορεύεται η διακίνηση και διασπορά των προϊόντων υλοτομίας 

-Απαγορεύεται η απόθεση των υπολειμμάτων της υλοτομίας και μπαζών σε όμορες δασικές εκτάσεις, καθώς και σε ρέματα.

Της Βίκυς Βετουλάκη