Άραβες στη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Άραβες στη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου

Στο τιμόνι μιας διεθνοποιημένης εταιρείας που θα έχει σημαντικό ρόλο στην στρατηγική ανάπτυξης της Masdar στην Ευρώπη θα παραμείνει για τουλάχιστον τρία χρόνια ο κ. Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος θα  συνεχίσει να επενδύει στην πράσινη ενέργεια ακόμη και μετά το deal με την εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπάρχει δέσμευση του επιχειρηματία να παραμείνει στην εταιρεία και για τρία επιπλέον χρόνια από τη θέση του Προέδρου.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Άραβες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παραμένει ισχυρή στο παιχνίδι των ΑΠΕ, σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Η εισηγμένη έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα (call option) να αγοράσει το 50% σε συγκεκριμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμιευτικά, υπεράκτια) συνολικής ισχύος 3 GW.

Σημαντική δε πτυχή της συμφωνίας αποτελεί το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπορεί να εξαγοράσει το 50% του εμβληματικού έργου της Αμφιλοχίας  σε διάστημα εννέα μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, με προσυμφωνημένο τίμημα.

Υπό την ομπρέλα του τομέα των υποδομών θα παραμείνει επίσης ο κλάδος του waste management που περιλαμβάνει τα έργα απορριμμάτων της Πελοποννήσου και της Ηπείρου (και επιπλέον έργα  όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εισιτήριο) καθώς κρίνεται ότι υπηρετούν καλύτερα τη στρατηγική του ομίλου στον τομέα των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων.  Ειδικά στη διαχείριση απορριμμάτων, υπενθυμίζεται ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Πελοποννήσου, ο Πρόεδρός της και αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε για την παραπάνω εξέλιξη: “Στο θέμα των απορριμμάτων υπήρξε μία έγκριση τυπικού χαρακτήρα αλλά με ουσία και είχε να κάνει με την έγκριση της αλλαγής της εταιρείας που έχει το κομμάτι του ιδιωτικού φορέα στο ΣΔΙΤ των σκουπιδιών.

Εγκρίναμε την τροποποίηση της μετοχικής σύνθεσης, αφού πήραμε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις από τους συμβούλους μας και από τις τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο. Είναι μία έγκριση προς την ασφάλεια του έργου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην πορεία της εκτέλεσης”.
Α.Π.