Αρχαία Υπαπαντής: Η ανασκαφική έρευνα «τρέχει» να προλάβει τον Μάρτιο του 2025

Αρχαία Υπαπαντής: Η ανασκαφική έρευνα «τρέχει» να προλάβει τον Μάρτιο του 2025

Το έργο της ανασκαφικής έρευνας στην Υπαπαντή, το οποίο πραγματοποιείται επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, επισκέφθηκε, χθες, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. Τον κ. Βασιλόπουλο ενημέρωσε, σχετικά με την εξέλιξη του έργου ο υπεύθυνος της ανασκαφής, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Μεσσηνίας, Δημοσθένης Κοσμόπουλος.

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Βασιλόπουλου στο έργο ο δήμος Καλαμάτας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι οι εργασίες στο εν λόγω τμήμα εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες.

Μέχρι τότε “τρέχουν” διάφορες μελέτες, αρχιτεκτονική στατική και ηλεκτρομηχανολογική προκειμένου να εγκριθούν έγκαιρα, ώστε να οριστικοποιηθεί και η ανασκαφή μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Η αρχιτεκτονική μελέτη που ήδη ανατέθηκε θα περιλαμβάνει τα εξής: Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης των αποκαλυφθέντων αρχαίων μνημείων. Μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου τα αρχαία μνημεία να είναι προσβάσιμα από το κοινό, συμπεριλαμβανόμενων των ΑμεΑ και με γνώμονα την προστασία των αρχαίων και την ασφάλεια των επισκεπτών. Η πρόταση για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των αρχαιοτήτων πρέπει να εναρμονίζεται με το υπόλοιπο αποκατεστημένο τμήμα της πλατείας Υπαπαντής και με τις λοιπές διαμορφώσεις που προβλέπονται στην εγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας. Σχεδιασμό χώρων ανάπαυσης, σκίασης και θέασης και υπαίθριων καθιστικών για τους επισκέπτες. Σχεδιασμό πορείας περιήγησης προς θέαση των αρχαίων μνημείων με πρόνοια για ΑμεΑ.

Πρόταση για την προστασία των αρχαίων από τις καιρικές συνθήκες και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Πρόταση για την υποστήριξη των πρανών του ανασκαφικού χώρου λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του υφιστάμενου οδικού δικτύου της πόλης. Πρόταση για το είδος και τη θέση επαρκούς πληροφοριακού υλικού σχετικά με τα αρχαία μνημεία.