Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας: Βραδιά αστροπαρατήρησης στους Κάτω Αμπελόκηπους

Αστρονομικός Όμιλος Καλαμάτας: Βραδιά αστροπαρατήρησης στους Κάτω Αμπελόκηπους

Συνεχίζονται οι βραδιές αστροπαρατήρησης, στο νέο πάρκο που δημιουργήθηκε για το συγκεκριμένο σκοπό, στους Κάτω Αμπελόκηπους της Μεσσηνίας. Έτσι, την Κυριακή, 11 Αυγούστου, οι φίλοι του Αστρονομικού Ομίλου Καλαμάτας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια ακόμη σχετική δραστηριότητα παρατήρησης ουράνιων σωμάτων. Όπως αναφέρεται από τον όμιλο σχετικά με την επερχόμενη δράση, θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο που βρίσκεται στους Κάτω Αμπελόκηπους, μετά τα μεσάνυχτα, καθώς εκείνη τη βραδιά η Σελήνη δύει ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα.

Στη δράση δε, θα μπορούν να παραβρεθούν παλιότεροι αλλά και νεότεροι φίλοι του ομίλου, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δουν μέσω τηλεσκοπίων την ετήσια βροχή διαττόντων αστέρων, ή την αποκαλούμενη ως «μετεωρική βροχή», ή «πεφταστέρια».

Εκ μέρους του Αστρονομικού Ομίλου Καλαμάτας, ο Άρης Μυλωνάς, κάνοντας μια σύντομη αναφορά σε όσα πρόκειται να δουν οι συμμετέχοντες της δράσης το βράδυ της Κυριακής, εξηγεί τις βασικές έννοιες.

Γιατί ονομάζονται περσείδες;

Το ακτινοβόλο σημείο από το οποίο φαίνεται να «έρχονται» οι διάττοντες βρίσκεται μέσα ή κοντά στον αστερισμό του Περσέα. Στην πραγματικότητα δεν «πέφτουν» τα μετέωρα επάνω στην ατμόσφαιρα της Γης, αλλά εμείς «πέφτουμε» επάνω σε αυτά, καθώς η Γη περιφέρεται με ταχύτητα 107.000 km/h γύρω από τον Ήλιο. Οι περσείδες οφείλονται στον κομήτη 109P/Swift-Tuttle, ο οποίος πέρασε από τη Γη το 1992. Ο κομήτης αυτός άφησε υπολείμματα και σκόνη σε σημεία που τέμνονται με την τροχιά της Γης. Κάθε Αύγουστο, η Γη «περνά» από συγκεντρώσεις μεγάλης πυκνότητας και προκύπτει η βροχή διαττόντων αστέρων.

Πώς θα παρατηρήσει κανείς τους διάττοντες αστέρες;

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εφοδιαστούν, μεταξύ άλλων, με έναν κόκκινο φακό κεφαλής και μικρά κιάλια, αφού σ’ αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται τηλεσκόπιο.

Από την άλλη πλευρά, όσοι διαθέτουν τηλεσκόπιο τη βραδιά εκείνη θα δουν και τον Κρόνο, από τις 23:30 και μετά, που θα έχει ανέβει γύρω στις 20 μοίρες πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Από τις 4:00 τα χαράματα και μετά θα διακρίνεται και ο Δίας.

Αποσαφήνιση αστρονομικών εννοιών

Μετεωροειδή ονομάζονται τα θραύσματα ή τα υπολείμματα των αστεροειδών, κομητών, δορυφόρων ή πλανητών, αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ τους. Τα μετεωροειδή έχουν μεγάλες ταχύτητες και βρίσκονται στο διάστημα, έξω από την ατμόσφαιρα. Αποτελούνται από συμπαγή υλικά, πετρώματα και μέταλλα.

Στην περίπτωση που κάποιο μετεωροειδές εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης, πυρακτώνεται και μέρος του αναφλέγεται, αφήνοντας μια φωτεινή γραμμή στον ουρανό, και τότε ονομάζεται μετέωρο (ή διάττοντας αστέρας).

Αν το μετέωρο (ή αλλιώς διάττοντας αστέρας) δεν εξαϋλωθεί ολοκληρωτικά και ένα κομμάτι του φθάσει και προσκρούσει στη Γη, τότε ονομάζεται μετεωρίτης.

Τα εξαιρετικά λαμπρά μετέωρα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εκρήγνυνται λόγω της υπερθέρμανσης και διαμελίζονται σε μικρότερα θραύσματα, ονομάζονται βολίδες.