Copernicus: Ρεκόρ ζέστης τον Ιούλιο στην Ελλάδα – Ο δεύτερος θερμότερος μήνας στην ιστορία

Copernicus: Ρεκόρ ζέστης τον Ιούλιο στην Ελλάδα – Ο δεύτερος θερμότερος μήνας στην ιστορία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Copernicus, ο Ιούλιος φέτος έχασε οριακά το ρεκόρ του Ιουλίου 2023. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται ένας κύκλος 13 συνεχόμενων μηνιαίων ρεκόρ.

Ο Ιούλιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Copernicus, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης, η μέση θερμοκρασία του αέρα ήταν 16,91°C.

Η διαφορά με τον Ιούλιο του 2023, τον θερμότερο μήνα στην ιστορία, είναι πολύ μικρή, καθώς εκείνη τη χρονιά το θερμόμετρο ανέβηκε στους 16,95°C.

Ωστόσο, ο μήνας που πέρασε σημείωσε ένα άλλο ρεκόρ.

«Είδαμε τις δύο θερμότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Έτσι, ο Ιούλιος ήταν επίσης μήνας που έκανε ρεκόρ , ακόμη και αν ο μέσος όρος για το σύνολο του μήνα είναι ελαφρώς χαμηλότερος από αυτόν του Ιουλίου 2023», εξηγεί ο Ζουλιέν Νικολά, μετεωρολόγος στο Copernicus.

Με τα στοιχεία αυτά ολοκληρώνεται ένας κύκλος 13 συνεχόμενων μηνιαίων ρεκόρ για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, ο οποίος ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Όμως, για τους ειδικούς του Copernicus, το περιθώριο μεταξύ των ενδείξεων που παρατηρούνται μεταξύ 2023 και 2024 είναι τόσο μικρό που δεν θέτει υπό αμφισβήτηση το συνολικό συμπέρασμα για την παγκόσμια θέρμανση.

«Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν άρχισαν με την έναρξη αυτής της σειράς. Τις παρατηρούμε εδώ και αρκετά χρόνια και το τέλος αυτής της σειράς δεν θα σημάνει και το τέλος των συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη”, προειδοποιεί ο Ζουλιέν Νικολά.

«Οι καύσωνες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα άρχισαν πριν από αυτή τη σειρά καταγραφών και θα συνεχιστούν και μετά»

Μια μεταβατική περίοδος

Για τον μετεωρολόγο, υπάρχει μια εξήγηση για τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων μηνών. Ο Ζουλιέν Νικολά επισημαίνει ότι αυτή η παγκόσμια άνοδος συμπίπτει με την ανάπτυξη του φαινομένου El Niño στον Ειρηνικό, το οποίο τείνει να θερμαίνει την επιφάνεια των ωκεανών και του πλανήτη.

Ωστόσο, το φαινόμενο Ελ Νίνιο έληξε πριν από λίγους μήνες και ο Ειρηνικός βρίσκεται τώρα σε ουδέτερο κλίμα πριν από την άφιξη της Λα Νίνια, του ψυχρού αντιπάλου του Ελ Νίνιο, τους επόμενους μήνες.

*«Το γεγονός ότι βλέπουμε θερμοκρασίες ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήσαμε πριν από ένα χρόνο αποτελεί μέρος αυτής της μετάβασης μεταξύ των θερμότερων από το μέσο όρο συνθηκών στον ισημερινό Ειρηνικό που συνδέονται με το El Niño και των ψυχρότερων από το μέσο όρο συνθηκών που αναμένονται προς το τέλος του έτους*”, σημειώνει ο Ζουλιέν Νικολά.

Η άφιξη της La Niña θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες. Ωστόσο, τα μοντέλα και οι προβλέψεις διαφέρουν ως προς την ένταση του φαινομένου που πρόκειται να εμφανιστεί.

Αυτός ο κύκλος-ρεκόρ σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής, καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει φτάσει ή φλερτάρει με την αύξηση κατά 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, το όριο που έχει τεθεί από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Αυτό είναι το όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί”για να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη”, επισημαίνει ο Νικολά.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, μένει να δούμε αν τα ρεκόρ που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες «αντιστοιχούν σε ένα σημείο καμπής ή σε μια ριζική αλλαγή στο κλιματικό σύστημα». Ωστόσο, ο Ζουλιέν Νικολά επισημαίνει ότι «θα πρέπει να περιμένουμε μερικά χρόνια για να το επιβεβαιώσουμε πραγματικά».

Πηγή: euronews.gr