Η ΔΕΥΑΚ… μαζεύει τα μπογαλάκια της για άλλη γη κι άλλα μέρη

Η ΔΕΥΑΚ… μαζεύει τα μπογαλάκια  της για άλλη γη κι άλλα μέρη

Εδώ και αρκετό καιρό… σερνόταν στην τοπική επικαιρότητα το θέμα του νέου κτηρίου που θα φιλοξενούσε τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ. Ο κύβος είχε ριφθεί, με την πρόταση για αγορά να κυριαρχεί στην άποψη της Δημοτικής Αρχής.

Έτσι, η χθεσινή έγκριση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης ήταν μια τυπική διαδικασία.
Η εισήγηση ήταν υπέρ του νέου κτηρίου, η πλειοψηφία επέτρεψε το… πράσινο φως, κι αυτό που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ήταν το προφανές. Οι διαδικασίες για την αγορά ημιτελούς κτηρίου επί των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Λακωνικής, απέναντι από το σχολικό συγκρότημα της περιοχής, προκειμένου σε αυτό να στεγαστεί η ΔΕΥΑΚ, θα προχωρήσουν.

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι «η επιτροπή κρίνει ότι το κτήριο που προσφέρει η εταιρεία “Οικοεπενδυτική Καλαμάτας ΕΠΕ” πληροί τις προδιαγραφές και είναι κατάλληλο για τη στέγαση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ, σύμφωνα με τους όρους που τίθενται στη διακήρυξη, με την προϋπόθεση της κάλυψης των διαπιστωθεισών ελλείψεων στα δικαιολογητικά συμμετοχής της εταιρείας μετά την τυχόν κατακύρωση του διαγωνισμού σε αυτήν και πριν από τη σύναψη της τυχόν συμβολαιογραφικής πράξης αγοράς.

Τέλος, προτείνεται να διαβιβαστεί ο φάκελος του ακινήτου σε εκτιμητή, ώστε, σύμφωνα με το νόμο και τους όρους της διακήρυξης, να εκτιμηθεί η τιμή του και να προχωρήσει η επόμενη φάση της διαδικασίας».

Κάνοντας ένα βήμα στο παρελθόν όλοι θυμόμαστε ότι οι εργασίες για την ανακατασκευή του κτηρίου, με δαπάνη της ΔΕΥΑΚ, δίπλα από το χώρο του Δημαρχείου, είχαν ξεκινήσει, αλλά σταμάτησαν, διότι η μελέτη είχε προβλήματα.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έχει ανακοινώσει ότι θα γινόταν νέα μελέτη και το έργο στην πρώην νοσηλευτική σχολή θα ξεκινούσε από την αρχή, με νέα εργολαβία. Αλλά ξαφνικά όλα άλλαξαν.

Με την αιτίαση ότι οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ, εκεί που στεγάζονται σήμερα, δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, δεν εξασφαλίζουν πρόσβαση στα άτομα με αναπηρίες και δεν καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, έπρεπε να βρεθεί νέο κτήριο.

Από την άλλη, για το παλιό κτήριο της πρώην σχολής νοσοκόμων ειπώθηκε ότι η κατεδάφισή του και η ανέγερση νέου είναι μια διαδικασία  που μπορεί να πάρει χρόνια, ενώ υπήρχαν και επιφυλάξεις για το ότι το υπουργείο Υγείας μπορεί και να μην παραχωρούσε το χώρο για τα υπόλοιπα 90 χρόνια περίπου.

Βέβαια, σε όλα τα παραπάνω, και στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, το μέλος της και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Κανάκης, στάθηκε κάθετα αντίθετος.

Επανέλαβε ότι φρονιμότερη λύση ήταν η ανακατασκευή της πρώην νοσηλευτικής σχολής δίπλα στο Δημαρχείο, αφού θα επέτρεπε τη συγκέντρωση των υπηρεσιών του Δήμου σε έναν χώρο, ενώ είναι και λιγότερο κοστοβόρα, σε αντίθεση με τη λύση που προτείνεται, η οποία θα στοιχίσει 700.000 ευρώ περίπου περισσότερα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι με δεδομένο ότι η φιλοσοφία της ΔΕΥΑΚ είναι η εξυπηρέτηση και η καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες, τα επιπλέον χρήματα για τη νέα αγορά κτηρίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση μιας σειράς έργων που θα ανακούφιζαν την καθημερινότητα όλων.

Τέλος, μίλησε για ένα “αυτοδιοικητικό έγκλημα”, “φωτογραφικό διαγωνισμό” και μια απόφαση που παραβαίνει κάθε έννοια λογικής.

Με τις απόψεις του Βασίλη Κανάκη συμφώνησε απόλυτα και το άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς.
Α.Π.