ΔΣ Τριφυλίας: Βολές κατά ριπάς σε Δημοτική Αρχή & ΔΕΥΑΤ για το νερό

ΔΣ Τριφυλίας: Βολές κατά ριπάς σε Δημοτική  Αρχή & ΔΕΥΑΤ για το νερό

Βολές κατά ριπάς σε βάρος της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας και της διοίκησης της ΔΕΥΑΤ, για τις αλλεπάλληλες διακοπές νερού που κάνουν αβίωτη τη ζωή κατοίκων κι επισκεπτών στην περιοχή και προκαλούν προβλήματα σε οικίες, καταστήματα και επιχειρήσεις, εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι.

Όπως γράψαμε και στο χθεσινό φύλλο, ο δήμαρχος Γεώργιος Λεβεντάκης και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης αποχώρησαν στα πρώτα λεπτά συζήτησης του θέματος για το νερό, που εισήχθη στην ημερήσια διάταξη ύστερα από αίτηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Η συνεδρίαση, ωστόσο, συνεχίστηκε κανονικά και μάλιστα ελήφθη ομόφωνη απόφαση για έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στη ΔΕΥΑΤ, που πρότεινε ο επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Άκης Κατρίτσης.

Για τις εισηγήσεις και τοποθετήσεις της επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια», Χάιδως Παναγιωτοπούλου, και του κ. Κατρίτση αναφέραμε σχετικά στο χθεσινό φύλλο.

Παίρνοντας το λόγο η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κατερίνα Τσιγγάνου, επισήμανε: «Το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται μόνο από την αντιπολίτευση και από το κοινό που παρακολουθεί, και λείπει τελείως η παράταξη της πλειοψηφίας που διοικεί, δείχνει ότι μπορούμε και μόνοι μας να κάνουμε το Δ.Σ., ότι μας ενδιαφέρει πιο πολύ, ότι το κοινό, ο κόσμος δηλαδή, μπορεί κινητοποιούμενος να λύσει τα προβλήματά του. Έχετε δει ποτέ ξανά κανένα Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργεί χωρίς κανέναν από την πλειοψηφία και χωρίς το δήμαρχο;

[…] Πολλές ανακοινώσεις βγήκαν από τη Δημοτική Αρχή για εξοικονόμηση νερού με ταυτόχρονη υπόδειξη των ενόχων: Αφενός οι κάτοικοι, που πότιζαν τις αυλές και έπλεναν τα αυτοκίνητα ή και οι άλλοι που – φέτος τους ανακάλυψαν – έκλεβαν νερό από σωλήνες και γεωτρήσεις. Να, η επίρριψη ευθυνών στον υποκειμενικό παράγοντα, στην ατομική ευθύνη. Αφετέρου, φταίει ο Θεός και ο καιρός που δεν έβρεξε φέτος. Ευθύνη πέρα από τις δυνάμεις μας, άρα νίπτουμε τας χείρας μας. Εν τω μεταξύ, χωριά ολόκληρα μένουν χωρίς νερό, και μάλιστα, όπως ο Πύργος, για τρεις συνεχόμενες μέρες. Καμία ανάληψη ευθύνης δεν ακούστηκε για το ότι χρόνια τώρα είναι σπασμένοι οι αγωγοί του δικτύου και το νερό χύνεται στους δρόμους. Καμία ανάληψη ευθύνης για τα παλαιωμένα δίκτυα με αμίαντο. Καμία απάντηση στις τόσες διαμαρτυρίες των κατοίκων γι’ αυτά ακριβώς τα προβλήματα. Πιστεύω ότι δεν μπορείς να δώσεις λύση σε ένα πρόβλημα αν δε δεις τις αιτίες που το δημιουργούν. Μας λένε για τη λειψυδρία. Η λειψυδρία αντιμετωπίζεται με πρόβλεψη. Με μικρά έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, με λιμνοδεξαμενές, με μικρά φράγματα…».

Με τη σειρά του ο Βασίλειος Αγγελόπουλος έκανε λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής και προς το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και προς τους πολίτες. «Ο κόσμος περίμενε απαντήσεις, ένα πλάνο για το τι θα γίνει, αλλά πάλι διέλυσαν το Δ.Σ. χωρίς αφορμή», είπε και τόνισε ότι «απέτυχε η διαχείριση της υδροδότησης, γιατί έγινε χωρίς συνεργασία και διαφάνεια». Επίσης, μίλησε για «αλλαγή ρότας στην πολιτική διαχείρισης του νερού».

Η Σταματία Αλεξοπούλου σημείωσε πως είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχει λειψυδρία, αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει σωστή διαχείριση του νερού, αναφερόμενη σε βλάβες και τη λειτουργία της ΔΕΥΑΤ. Η ίδια είπε ότι «έπρεπε να υπάρχει plan b και όχι να γυρίζουμε τις βάνες»…

O Παναγιώτης Τσαφαράς τόνισε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη στάση της συμπολίτευσης και του δημάρχου, σε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο να απαντήσουν σε σοβαρά θέματα και ιδιαίτερα για το νερό. «Αντί να καθίσουμε όλοι μαζί να δούμε τις δυνατότητες που έχουμε ως Δήμος και όλοι μαζί να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, σηκώθηκαν και έφυγαν. Η πράξη αυτή χαρακτηρίζει τους ίδιους απέναντι στους πολίτες», είπε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δ.Σ., που εκείνη τη στιγμή ήταν στα έδρανα και ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ ενώ τώρα είναι αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ: «Πέντε χρόνια δεν κάνατε τίποτα. Όλα ήταν στον αυτόματο πιλότο. Βολευόμαστε από κάποιες γεωτρήσεις κολλητών. Στους Γαργαλιάνους, που αναφέρθηκε ο κ. δήμαρχος, γιατί δε σας δίνουν, έχετε απλήρωτο το ρεύμα στις γεωτρήσεις που χρησιμοποιήσατε…».

Καυστικός ήταν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων, Αριστομένης Καραχάλιος. Μεταξύ άλλων, είπε: «Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα από τις κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και πιο πολύ το 2024. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να κάνουμε προσπάθειες – ενέργειες να βοηθήσουμε και να λύσουμε, όσο μπορούμε, το πρόβλημα […] Τα πράγματα που μπορούσαμε να προβλέψουμε και τονίζαμε, τα αγνοούσαν…».

Επίσης, αναφέρθηκε σε ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων, στις 17 Ιανουαρίου, για επισκευή – αναβάθμιση της γεώτρησης της Λεύκης, ενώ μίλησε και για άλλη γεώτρηση που μπορεί να αξιοποιηθεί.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Πλάτης, Νικόλαος Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, «γιατί δεν έχουν νερό και δεν έχουν αποθήκη νερού», η δε δεξαμενή που έχουν δεν καλύπτει το χωριό και τους πήγαν μια μεταχειρισμένη σε άθλια κατάσταση, η οποία δεν έχει συνδεθεί. Τα φίλτρα των Πηγών, είπε, δε λειτουργούν γιατί δεν έχουν συνδεθεί.

Ο Γιώργος Μαυροειδής, από το Μουζάκι που κατοικεί στους Γαργαλιάνους, είπε πως «έχουμε να πιούμε νερό είκοσι χρόνια…» και ότι πλέον η γεώτρηση έχει αρχίσει να στερεύει. «Η Δημοτική Αρχή ρίχνει το μπαλάκι στους προέδρους να κάνουν τους χωροφύλακες», σημείωσε και χαρακτήρισε απαράδεκτο που αποχώρησε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι «πρέπει να λογοδοτήσει η Δημοτική Αρχή στο λαό». 

«Έχω κάνει αίτημα για καθαρισμό των πηγών πριν από δέκα χρόνια. Το 2019 έκανα αίτημα να καθαρίσουν τη δεξαμενή και τις πηγές. Δεν έκαναν τίποτα», είπε ο πρόεδρος της Δ.Κ. Φλόκας, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, συμπληρώνοντας πως «είχαμε μείνει τέσσερις μέρες χωρίς νερό». «Σας ευχαριστούμε που μας ακούτε και λυπούμαστε για τη στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ., που βεβαίως δεν την παρακολουθούμε για πρώτη φορά», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Τριφυλίας του Σωματείου Συνταξιούχων Μεσσηνίας, Κώστας Καπερώνης, ενώ μίλησε για ανυπαρξία έργων ζωτικής σημασίας για την επάρκεια του νερού, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής, καταθέτοντας προτάσεις και αιτήματα.

Του Ηλία Γιαννόπουλου