Με τον «εφιάλτη» του θολού νερού που φτάνει στις βρύσες τους είναι οι κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες της Κυπαρισσίας.
Νερό το οποίο και δεν χρησιμοποιούν για τη σωματική τους υγιεινή και για πλύσιμο ρούχων, πιάτων κτλ, αλλά ούτε φυσικά και για πόση, αφού και μόνο που το βλέπουν έτσι φοβούνται για το τι ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωσή του. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν αναφορές κατοίκων στα social media για ζημιές σε οικιακές συσκευές από το νερό, ενώ προβλήματα προκαλούνται – προφανέστατα – και σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν νερό για τη δουλειά τους. Κάτοικοι κι επαγγελματίες έχουν περιέλθει σε απόγνωση στην κορύφωση του καλοκαιριού και εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, ενώ μιλούν για εμπαιγμό από τη δημοτική Αρχή Τριφυλίας και τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας.
Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης εξεδόθη ανακοίνωση από τη ΔΕΥΑΤ για «Αποφυγή κατανάλωσης νερού στην Κυπαρισσία», στην οποία, μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι «Η Δ.Ε.Υ.Α.Τ. ενημερώνει τους κατοίκους της πόλης της Κυπαρισσίας ότι λόγω εξάντλησης του νερού γεώτρησης, προκλήθηκε αναρρόφηση και είσοδος χώματος στο δίκτυο ύδρευσης που οδήγησε σε θολότητα του νερού. Η γεώτρηση αυτή τέθηκε εκτός λειτουργίας. Η Δ.Ε.Υ.Α.Τ. πραγματοποίησε τις απαιτούμενες ενέργειες καθαρισμού του δικτύου, όμως τις επόμενες ώρες ίσως το νερό σε κάποιες παροχές, να παραμείνει θολό. Παρακαλούμε τους καταναλωτές της κάτω πόλης Κυπαρισσίας να αποφύγουν την κατανάλωση νερού τις επόμενες ώρες».
Όμως, θολό νερό, όπως γράψαμε σε σχετικό ρεπορτάζ στο φύλλο του Σαββατοκύριακου, έτρεχε στις βρύσες σπιτιών και επιχειρήσεων για περισσότερο από μια εβδομάδα νωρίτερα. Και, επίσης, θολό νερό συνέχισαν να βγάζουν οι βρύσες και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς και χθες Δευτέρα (σ.σ. οι φωτογραφίες με το θολό νερό είναι από την περιοχή της Γιαννίτσαινας), χωρίς να έχει εκδοθεί ανακοίνωση ενημέρωσης από τη ΔΕΥΑΤ μέχρι αργά χθες το μεσημέρι. Το νερό, όπως έχει αναφερθεί, είναι δημόσιο αγαθό. Η ύδρευση (και η αποχέτευση) είναι κοινωνικό δικαίωμα των πολιτών σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και είναι υπόλογοι οι αρμόδιοι που τους παρέχουν τέτοιο θολό νερό και αναρωτιούνται εάν, επί τόσες μέρες, γίνεται έλεγχος και ανάλυση του θολού νερού που τρέχει στις βρύσες τους για την καταλληλότητά του για ανθρώπινη κατανάλωση…
Του Ηλία Γιαννόπουλου