Εκπολιτιστικός -Εξωραϊστικός Σύλλογος Μικρομάνης: Γιορτή αγκινάρας (όχι κατεψυγμένης)

Εκπολιτιστικός -Εξωραϊστικός Σύλλογος Μικρομάνης: Γιορτή αγκινάρας (όχι κατεψυγμένης)

Σε απάντηση των όσων γράφτηκαν στην εφημερίδα σας για τη «Γιορτή Αγκινάρας» και όχι γιορτή γουρνοπούλας στη Μικρομάνη, σας απαντώ:

Η κυρία δεν ήρθε για τη γιορτή, ήρθε ως επιθεωρητής της γιορτής και κριτικός κακόβουλος.

Ποτέ δεν της απάντησαν οι γυναίκες του συλλόγου ότι θα πουληθεί η γουρνοπούλα και μετά θα σερβιριστούν οι αγκινάρες. Όταν ρώτησε η κυρία, της απάντησαν: «Σε λίγο».

Δέκα η ώρα οι αγκινάρες ήταν σερβιρισμένες στα τραπέζια των παρευρισκομένων και δεν είδαμε να τρώει κανείς με τα χέρια όπως λέει η κυρία. Και πιρούνια είχαν να φάνε και χαρτοπετσέτες να σκουπιστούν.

Ευφάνταστα όλα (στην κακή της φαντασία).

25 μεγάλες λαμαρίνες με 8.000 αγκινάρες, 4 γουρνοπούλες. Συγκρίνετε εσείς τα μεγέθη, αν μπορούν να συγκριθούν. Και να αποκαλείς κουτοπόνηρους τους ανθρώπους του συλλόγου που το έκαναν για να ξεγελάσουν τον κόσμο, είναι το λιγότερο γελοίο. Το δέλεαρ για 4 γουρνοπούλες ήταν οι 8.000 αγκινάρες; Ποιο δόλωμα και ποιο αγκίστρι έχει πέσει εδώ. Η πιο ταπεινή νοημοσύνη το βλέπει. 4 γουρνοπούλες – 8.000 αγκινάρες.

Αυτό τα λέει όλα και ο λόγος της καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

Όσο για το «Γκρέκο Μασκαρά», η κυρία  θέλησε να μας δείξει την κουλτούρα της και το επίπεδό της.

Εμείς, λοιπόν, «οι αμόρφωτοι χωριάτες» (όπως πιστεύει) διοργανώνουμε μια μεγάλη γιορτή για το τοπικό προϊόν, για να το αναδείξουμε και να το προωθήσουμε. Δεν πλάθουμε κουλουράκια και κουραμπιέδες της υποκουλτούρας. Με πολύ κόπο και δουλειά διοργανώνουμε αυτή τη γιορτή, αλλά χαρούμενοι για το αποτέλεσμά της, που είναι η αγκινάρα.

Είμαστε, λοιπόν, εδώ για να κάνουμε «γιορτή αγκινάρας». Δεν είμαστε για να κάνουμε «πανηγυράκια» με τραγουδιστές, είμαστε για να αναδεικνύουμε και να προωθούμε το τοπικό προϊόν, την αγκινάρα. Αυτός είναι ο σκοπός και ο ρόλος μας. Εάν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, πρόβλημά τους.

Ας έρθουμε τώρα στο χορευτικό. Ήταν πολύ καλό, άψογο θα έλεγα. Κάθε χρόνο, λοιπόν, κάνει μια χορευτική ενότητα από έναν άλλο τόπο της Ελλάδος, κι αυτό χορεύει. Έτσι, προς πληροφόρηση, υπάρχουν χοροί και από άλλα μέρη της Ελλάδας που εμείς σεβόμαστε και χορεύουμε.

Εάν η ορχήστρα δεν άρεσε στην κυρία, είναι δικό της πρόβλημα.

Άρχισε με την «αγκινάρα με τ’ αγκάθια», συνέχισε με το «Βασίλω Καλαματιανή» και από τη Μικρομάνη και συνέχισε με καλαματιανά και παραδοσιακά τραγούδια.

Εάν και αυτά δεν είναι του τόπου μας, δεν έχω να πω τίποτα πάνω σ’ αυτό.

Τώρα, ας προχωρήσουμε, κατά την άποψή της, στη γιορτή της «κατεψυγμένης αγκινάρας» όπως την αποκάλεσε. Την πληροφορώ, λοιπόν, πως η γιορτή γίνεται ετεροχρονισμένα για να γνωρίσουν την αγκινάρα όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι εκτός Μεσσηνίας.

Και αφού το γνώριζε και δεν της άρεσε, γιατί ήρθε στη γιορτή; Αφού γνώριζε το χρόνο που την κάνουμε, γιατί ήρθε; Δεν της άρεσαν οι αγκινάρες, δεν της άρεσε ο χρόνος, τότε τι τρέχει; Ήρθε για να παρατηρήσει, να επικρίνει και να κατακρίνει το έργο και δε σεβάστηκε ούτε τους αγκινοπαραγωγούς, ούτε το σύλλογο, ούτε τους ανθρώπους που δουλεύουν πολύ καιρό για τη γιορτή, ούτε όλο το χωριό.

Και δεν ασκούμε κριτική μόνο σε ένα σύλλογο για να ευνοήσουμε έναν άλλον, με φίλους και γνωστούς.

Τους κανόνες της λογικής τούς ανέτρεψε όλους η κυρία με τις υποδείξεις της. Που στο κάτω-κάτω ποια είναι που μας υποδεικνύει πότε και πώς θα κάνουμε τη γιορτή μας; Ποιος της έδωσε αυτό το δικαίωμα; Πάντως όχι εμείς. Είναι Μικρομαναία και δεν το γνωρίζουμε; Είναι στο σύλλογο και δεν το ξέρουμε;

Στην κακοήθεια και την εμπάθεια όλοι οι θιγόμενοι φωνάζουμε ΟΧΙ. Είναι, λοιπόν, ανεπιθύμητη στις εκδηλώσεις μας. Ένα ολόκληρο χωριό πνέει μένεα εναντίον της. Να μεταφέρει την τοξικότητα όπου αλλού νομίζει, όχι εδώ.

Ο λίβελος δε γνωρίζουμε τι σκοπό είχε. Ασφαλώς να πλήξει το σύλλογο και τους ανθρώπους του.

Δε γνωρίζουμε τους λόγους (τους υποθέτουμε).

Όλα ψεύτικα.

Ακόμα και η εικόνα της αγκινάρας ήταν ψεύτικη, όπως οι λόγοι της.

Οι αγκινάρες της Μικρομάνης είναι άγριες με αγκάθια για να τρυπούν τους ψεύτες, να τους αγκυλώνουν και να τους καθηλώνουν.

Εμείς σεβόμαστε τον καθένα που τιμά τη γιορτή μας (42 χρόνια γίνεται), 25 χρόνια στον ίδιο τόπο και τον ίδιο χρόνο, γι’ αυτό διαθέτουμε τόσες πολλές αγκινάρες, 8.000 – 10.000 δωρεάν, για να τους ευχαριστήσουμε. Αλλά σε κάθε επιτυχημένη τοπική γιορτή θα βρεθούν αγκάθια, όχι της αγκινάρας, τα ανθρώπινα, που πρέπει να ξεριζώνονται χωρίς χρονοτριβή και χωρίς αναισθητικό.

Επειδή, λοιπόν, πλήττεται και αμαυρώνεται το κύρος ενός συλλόγου και ένα ολόκληρο χωριό θίγεται, την καλούμε να ανακαλέσει, αφού αναθεωρήσει τα όσα ποταπά έγραψε για μας, γιατί υπάρχει και άλλος δρόμος και θα τον ακολουθήσουμε.

Θα τα πούμε και αλλού, εκεί που πρέπει.

Η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού
Εξωραϊστικού Συλλόγου Μικρομάνης
Βασιλική Ανδρεάδου