Έλεγχοι και βαριά πρόστιμα από Σεπτέμβριο για τα ανασφάλιστα οχήματα

Έλεγχοι και βαριά πρόστιμα από Σεπτέμβριο για τα ανασφάλιστα οχήματα

Δεν θα δίνεται παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Πολύ βαριά πρόστιμα, που θα φτάνουν και τις 30.000 ευρώ, θα επιβάλλονται από τον Σεπτέμβριο σε όσους έχουν ανασφάλιστα οχήματα, αλλά και σε αυτούς που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ ή δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Έλεγχοι θα πραγματοποιούνται μια φορά κάθε εξάμηνο και η πρώτη υπολογίζεται πως θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.

Θα εντοπίζονται ηλεκτρονικά
Ο ηλεκτρονικός μηχανισμός ελέγχου και διασταύρωσης στοιχείων της ΑΑΔΕ θα λειτουργήσει μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας, την οποία ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Ανάλογα με την παρανομία, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 250 ευρώ.  Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει: 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα δίκυκλα, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης.

Για τα τέλη κυκλοφορίας το πρόστιμο θα είναι ίσο με το ύψος των τελών και θα επιβάλλεται εφόσον διαπιστωθεί οφειλή τουλάχιστον ενός έτους.

Εάν το όχημα βρεθεί να μην έχει υποβληθεί σε έλεγχο ΚΤΕΟ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 400 ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, θα διεξάγεται επαναληπτικός έλεγχος. Αν ο ιδιοκτήτης βρεθεί να μην έχει συμμορφωθεί, τότε θα του αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος και θα του επιστρέφονται μόνο εφόσον προσκομίσει ανάλογα με την παράβαση: Το σχετικό συμβόλαιο ασφάλισης, το ισχύον δελτίο τεχνικού ελέγχου, την βεβαίωση περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας.

Αυστηρά πρόστιμα
Σε περίπτωση υποτροπής (από τον ίδιο ιδιοκτήτη, για το ίδιο όχημα, εντός τριετίας από την επιβολή του προστίμου) επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο των προβλεπομένων ανά περίπτωση και ταυτόχρονα αφαιρούνται άδεια κυκλοφορίας και πινακίδες.

Αφού το πρόστιμο επιβληθεί και κοινοποιηθεί, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει δικαίωμα ένστασης. Η ένσταση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην ψηφιακή πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, εντός 10 ημερών.

Έλεγχοι θα διεξάγονται και για τυχόν κυκλοφορία οχημάτων που έχουν δηλωθεί σε ακινησία. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται στις 30.000 ευρώ και αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης.

Με τον νέο νόμο μπαίνει τέλος στις παρατάσεις που δίνονται κάθε χρόνο στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, τα οποία θα εισπράττονται εφεξής αυστηρά μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση καταβολής τους τον Ιανουάριο επιβάλλεται πρόστιμο 25% της αξίας τους Σε περίπτωση καταβολής τους τον Φεβρουάριο το πρόστιμο είναι 50% Για μεγαλύτερη καθυστέρηση το πρόστιμο είναι ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας.