Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο κόσμος για κρέας από αιγοπρόβατα

Επιφυλακτικός εμφανίζεται  ο κόσμος για κρέας από αιγοπρόβατα

Καμία αύξηση στις τιμές λόγω της πανώλης λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας, Γρηγόρης Μουτεβελής

Επιφυλακτικός έχει αρχίσει να είναι ο κόσμος και στη Μεσσηνία με τα αρνιά και τα κατσίκια, παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι η πανώλη δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας, Γρηγόρης Μουτεβελής, βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία με τις υπηρεσίες και τους κτηνιάτρους, ενώ η Μεσσηνία δεν υπάρχει κανένα κρούσμα σε αιγοπρόβατα.

Ενημέρωση και έλεγχοι
Ερωτώμενος από το «Θ», ο κ. Μουτεβελής απάντησε ότι στα σφαγεία γίνονται έλεγχοι κανονικά, ενώ υπάρχει διαρκώς η απαραίτητη ενημέρωση.

Σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι τιμές στο κρέας, για αρνιά και κατσίκια, έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα λόγω των προβλημάτων με την πανώλη σε κοπάδια, αλλά στη Μεσσηνία, όπως είπε ο κ. Μουτεβελής, αυτό δεν έχει συμβεί. Διευκρίνισε, βέβαια, ότι από το Πάσχα που είχαν ανέβει οι τιμές έχουν παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και κυμαίνονται το ανώτερο μέχρι 16 ευρώ το κιλό.

Παρότι στη Μεσσηνία δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα, οι καταναλωτές και στην περιοχή μας έχουν αρχίσει να είναι επιφυλακτικοί. Ωστόσο, ο κ Μουτεβελής τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται.

Αύξηση τιμών αργότερα
Πάντως, χθες ο καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιάννης Χατζηδημητρίου, μιλώντας στο ethnos.gr, είπε ότι περιμένει αύξηση στην τιμή του αρνίσιου κρέατος, του γάλακτος και των παραγώγων του (τυρί, γιαούρτι κ.τ.λ.) εξαιτίας του προβλήματος με την πανώλη, το οποίο οδήγησε ήδη στη θανάτωση πολλών χιλιάδων ζώων.

Την άνοδο στις τιμές αναμένει ο καθηγητής από το ερχόμενο φθινόπωρο και μετά και σίγουρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ το ποσοστό της θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα λάβει το πρόβλημα και μέχρι πότε θα διαρκέσει.

 «Αν οι καταναλωτές δουν ότι οι τιμές των ελληνικών αρνιών έχουν ‘’τσιμπήσει’’, πιθανότατα ένα μεγάλο μέρος θα στραφεί στα εισαγόμενα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τιμές μπορεί να μη σημειώσουν μεγάλη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος των τιμών θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, ωστόσο για το ποσοστό της δεν μπορεί να γίνει τώρα καμία εκτίμηση, ιδίως από τη στιγμή που συνεχίζεται το πρόβλημα.

Η αύξηση θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του συνόλου της προσφοράς που χάθηκε. Στο ενδεχόμενο που συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο η θανάτωση ζώων, το ποσοστό της ανόδου των τιμών θα είναι μεγάλο», αναφέρει ο κ. Χατζηδημητρίου.

Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση ότι οι πληγέντες από την πανώλη κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, αλλά σε ποσοστό μικρότερο από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν, και υποστηρίζει ότι οι επαγγελματίες του χώρου θα πρέπει στο εξής να δουν πιο σοβαρά το θέμα ασφάλισης του ζωικού τους κεφαλαίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη