Φιλιατρινό φράγμα: Ένα έργο εκατομμυρίων που παραμένει ανενεργό

Φιλιατρινό φράγμα: Ένα έργο εκατομμυρίων που παραμένει ανενεργό

Ανάγκα, έλεγαν οι πρόγονοί μας και θεοί πείθονται. Έτσι, μπροστά στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης και της λειψυδρίας που πλήττει εδώ και μήνες τη Μεσσηνία, οι… αρμόδιοι αποφάσισαν να κινηθούν για την υλοποίηση του Μιναγιώτικου φράγματος. Στην τελική του φάση περνάει η κατασκευή του, μας ανακοινώθηκε με ιδιαίτερη χαρά τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με απόφαση του Υπουργού, δόθηκε το πράσινο φως για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ ανακοινώθηκε και χρονοδιάγραμμα, βάση του οποίου το φράγμα θα είναι λειτουργικό σε 18 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τα σχήματα που έχουν φτάσει μέχρι και σε αυτή τη φάση είναι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Χ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ- INΤΡΑΚΑΤ– ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΑΒΑΞ. Το επόμενο βήμα είναι η αποσφράγιση των προσφορών, προκειμένου να προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Φιλιατρινό φράγμα
Κι ενώ για το Μιναγιώτικο φράγμα οι αρμόδιοι μας ζητούν να τους πάρουμε στα σοβαρά, από την άλλη, επτά χρόνια έχουν περάσει από την ολοκλήρωση του φράγματος Φιλιατρών, ενός έργου αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που κατασκευάστηκε για να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής. Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις, το νερό δεν έχει ακόμα φτάσει στους αγρότες. Το φράγμα έχει μετατραπεί σε ένα «γεφύρι της Άρτας», σύμβολο εγκατάλειψης και αδράνειας, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία.

Από το 2017, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, οι αγωγοί που θα μετέφεραν το νερό στις καλλιέργειες παραμένουν ασύνδετοι. Αυτή η καθυστέρηση έχει σοβαρές συνέπειες για την περιοχή της Μεσσηνίας, η οποία ήδη πλήττεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η λειψυδρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν μειώσει σημαντικά την παραγωγή σε καλλιέργειες όπως οι ελιές, τα σύκα και η σταφίδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται ακαρπία.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι το φράγμα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση εγκατάλειψης, με φθορές που προκλήθηκαν από την έλλειψη συντήρησης. Οι αγρότες ανησυχούν ότι το έργο μπορεί να μην ολοκληρωθεί ποτέ, καθώς οι διαδικασίες δημοπράτησης για τα αρδευτικά δίκτυα έχουν ήδη καθυστερήσει αρκετές φορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” από το υπουργείο Υποδομών, η διαδικασία δημοπράτησης αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2024, με την ανάδειξη αναδόχου το 2025 και την έναρξη των εργασιών αμέσως μετά. Ωστόσο, οι τοπικοί αγρότες παραμένουν δύσπιστοι, καθώς έχουν δει πολλές υποσχέσεις να μην υλοποιούνται.

Η απουσία λειτουργικού φράγματος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Χάνονται περίπου 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση των καλλιεργειών. Η περιοχή των Φιλιατρών, η δεύτερη σε θερμοκηπιακή κάλυψη στην Ελλάδα, παράγει σημαντικά αγροτικά προϊόντα όπως κηπευτικά, ελαιόλαδο και καρπούζια, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στις εξαγωγές της χώρας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Ευάγγελος Κορόβιλας, εκφράζει την αγανάκτηση των αγροτών για την κατάσταση. «Είναι απαράδεκτο να μην έχει λειτουργήσει ακόμη το φράγμα», δηλώνει στα «ΝΕΑ». «Ο σύλλογός μας έχει στείλει αναρίθμητες επιστολές σε υπουργεία και πολιτικούς, αλλά δυστυχώς όλα είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Ο ίδιος τονίζει την ανάγκη άμεσης παρέμβασης για την αποκατάσταση του έργου, καθώς οι αγρότες προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους με γεωτρήσεις, οι οποίες όμως δεν επαρκούν και σε ορισμένες περιπτώσεις το νερό είναι ακατάλληλο λόγω αλατότητας.

Η συζήτηση για τη δημιουργία του φράγματος ξεκίνησε το 2006, με την πρώτη αναγνωριστική μελέτη να εκπονείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αντιμετώπισε, το έργο ολοκληρώθηκε το 2017, αλλά παραμένει ανενεργό. Η τοπική κοινωνία ζητά άμεση δράση και όχι άλλες καθυστερήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των καλλιεργειών και η οικονομική επιβίωση της περιοχής.
Α.Π.