Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού του δήμου Καλαμάτας μιλά στο «Θ» για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του
Σε μια νέα εποχή βρίσκεται ο αθλητικός τομέας σε ό,τι αφορά τον Δήμο Καλαμάτας, μιας και από την 31η Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των ΟΤΑ, μετέτρεψε τον Αθλητικό Οργανισμό από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε ενσωματωμένο τμήμα του δήμου. Έτσι, με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του από τον περασμένο Ιανουάριο, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Τουρισμού Καλαμάτας Γιώργος Λαζαρίδης, πέρα από τις διπλές αρμοδιότητες που φέρει η εν λόγω αντιδημαρχία, πλέον οφείλει να δώσει λύσεις σε μια σειρά από εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες που παρατηρούνταν καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα στις αθλητικές υποδομές της πόλης.
Με δεδομένη δε τη μη ύπαρξη ατομικού προϋπολογισμού, ο οποίος αποσύρθηκε μαζί με τον Αθλητικό Οργανισμό ως ΝΠΔΔ, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού μιλώντας στο «Θάρρος» σημειώνει ότι αυτή η μεταβολή κάνει πιο δυσκίνητη τη δυνατότητα παρέμβασης και επίλυσης σημαντικών προβλημάτων στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου. Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη, την ανάγκη επιβολής συγκεκριμένων κανόνων λειτουργίας για την ορθή και ασφαλή λειτουργία αυτών των χώρων για τους πολίτες, ενώ αναφέρεται και στις ευρύτερες βλέψεις του για το αθλητικό κομμάτι της πόλης.
-Καταρχάς, είστε στους πρώτους μήνες που έχετε αναλάβει τα νέα καθήκοντα ως αντιδήμαρχος Αθλητισμού, και έτσι θα θέλαμε να μας δώσετε ένα σύντομο περίγραμμα από την εικόνα που έχετε διαμορφώσει, μέσα σ’ αυτούς τους μήνες, για όσα αφορούν τον τομέα σας
Είχα μια εικόνα ως προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης από νωρίτερα, μιας και είμαι και ο ίδιος αθλητής που σημαίνει ότι έκανα χρήση κάποιων εξ αυτών των χώρων και στο παρελθόν. Έτσι γνωρίζω αρκετά τις ανάγκες κάθε χώρου. Από εκεί και πέρα, όμως, μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου έβαλα στόχο να δω την κατάσταση όλων των αθλητικών χώρων από την αρχή, και να βρούμε λύσεις για το πως μπορούμε αυτούς τους χώρους να τους βελτιώσουμε, με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των αθλούμενων. Σ’ αυτό, αρκεί να προσθέσω ότι στόχος μας είναι να μπουν ορισμένοι ουσιαστικοί κανόνες ως προς τη χρήση αυτών των αθλητικών χώρων, και αυτοί οι κανόνες αφορούν στον τρόπο που κάποιος μπορεί να πάρει ώρες για τη χρήση ενός γηπέδου με συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία θα πληροί. Συγκεκριμένα, έχω κάνει ήδη συζητήσεις με αντιδημάρχους Αθλητισμού άλλων πόλεων, όπως είναι ο Τάκης Πετρόπουλος από την Πάτρα και ο Θάνος Οικονόμου από την Παλλήνη. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις καταλήγω, και πάλι, στο γεγονός ότι είναι ζήτημα ουσίας το να υπάρχουν κανόνες, αλλά και να τηρούνται για την ασφάλεια όλων. Άλλωστε, αυτό ισχύει και σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις, δεν είναι ότι εδώ θα πρωτοτυπήσουμε ως προς την επιβολή κανόνων χωρίς ουσία.Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο συζητήσαμε το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους σωματείων ανά αθλητικό χώρο της πόλης μας, καθώς η συζήτηση είχε ως σκοπό να γνωστοποιηθούν οι κανόνες που οφείλουν να λαμβάνονται υπόψη και να τηρούνται στο εξής.
Αξίζει να αναφέρω ότι αυτός ο κανονισμός λειτουργίας των αθλητικών χώρων έχει περάσει από μια πρώτη συζήτηση με τους συλλόγους, πήραμε κάποιες νέες ιδέες και σκέψεις από το διάλογο, πάνω σε πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε, να διορθώσουμε, να συμπεριλάβουμε. Από εκεί και πέρα είμαστε στη φάση να τον ολοκληρώσουμε, και βέβαια, αυτός ο κανονισμός λειτουργίας αναμένεται να περάσει κι επίσημα από τα θεσμικά όργανα του δήμου Καλαμάτας, όπως είθισται.
-Αυτή η ανάγκη να μπουν κάποιοι κανόνες, όπως αναφέρατε, προέκυψε από την εμπειρία σας στους αθλητικούς χώρους όλα αυτά τα χρόνια ή παρατηρήθηκε πρόσφατα κάποιο περιστατικό που σας έστρεψε προς αυτή την πρακτική;
Γνώριζα κάποια πράγματα από τους αθλητικούς χώρους, αλλά και από συζητήσεις που είχα κατά καιρούς με άλλους αθλητές από άλλες πόλεις, αλλά και φίλους. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που αντιμετωπίσαμε από την αρχή ήταν μια συνεχής διαμάχη για το πως και το πότε θα έμπαινε η μια ομάδα μέσα στα γήπεδα έναντι μιας άλλης, κάτι το οποίο δεν θεωρούμε σωστό να συνεχιστεί. Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι ο τρόπος λειτουργίας ενός αθλητικού χώρου θα πρέπει να είναι ένας: το σωστό και δίκαιο είναι να μπαίνει όποια ομάδα και σύλλογος το δικαιούται βάσει όσων έχει πετύχει, κι όχι να μπαίνουμε στη διαδικασία να αλλάζουν συνεχώς τα προβλεπόμενα ωράρια και οι ώρες λειτουργίας αυτών των χώρων κατά βούληση, μιας και αυτό επηρεάζει και τα ωράρια εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων. Δεν θεωρώ ότι ο ρόλος ενός αντιδημάρχου και μιας δημοτικής αρχής είναι να ασχολείται καθημερινά με αυτό το κομμάτι. Ο ρόλος ενός αντιδημάρχου και μιας δημοτικής αρχής είναι να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που υπάρχουν, να βρίσκουν χρήματα για να μπορούν να γίνονται βελτιώσεις ή και νέες αθλητικές εγκαταστάσεις σε μια πόλη, αλλά και το πως αυτά τα πράγματα θα μπορέσουν να εξελιχθούν ώστε να αναπτυχθεί το αθλητικό κομμάτι της πόλης.
-Αναφέρατε ότι ρόλος μιας δημοτικής αρχής, και κατ’ επέκταση και δικός σας, είναι να δίνει λύσεις σε προβλήματα. Εσείς προσωπικά είστε διατεθειμένος να βρεθεί μια «χρυσή τομή» ώστε να είναι ικανοποιημένοι όλοι οι δημότες; Δηλαδή, να τηρούνται οι κανόνες όπως αναφέρατε, και από την άλλη, όλοι οι αθλούμενοι να καλύπτονται για τις προπονήσεις τους;
Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και ιδέες από οποιονδήποτε γύρω από το αθλητικό κομμάτι της πόλης μας. Από εκεί και πέρα όμως, αυτό που θέλω είναι η αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων, κάτι το οποίο θα γίνει εφικτό μέσα από συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των χώρων άθλησης. Δηλαδή, δεν μπορεί ένα γήπεδο να παρατείνει τη λειτουργία του απεριόριστα, την ώρα που, βάσει προγράμματος θα έπρεπε να είναι κλειστό. Αυτό που πρέπει να βρω είναι οι λύσεις ώστε οι αθλητικοί χώροι να μένουν όσες περισσότερες ώρες γίνεται ανοιχτοί, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των δημοτών. Και εδώ να προσθέσω ότι σ’ αυτές τις ανάγκες συγκαταλέγονται και οι ανάγκες των πολιτών, πέρα από τους αθλούμενους σε ομάδες.
Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να προσθέσουμε ώρες κοινού, όπως σχεδιάζουμε να συμβεί στο Κολυμβητήριο για παράδειγμα, ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να έχει τη δυνατότητα άθλησης χωρίς την απαραίτητη συμμετοχή του στο πρόγραμμα κάποιας τοπικής ομάδας.
-Μιλώντας για την τήρηση κανόνων σε αθλητικούς χώρους της πόλης, ποιοι είναι στο σύνολό τους για την Καλαμάτα;
Οι αθλητικοί χώροι του δήμου Καλαμάτας οι οποίοι θα λειτουργούν με τους παραπάνω κανόνες ασφάλειας είναι το Δημοτικό Στάδιο της παραλίας (ανοιχτό και κλειστό), το Κολυμβητήριο, η Τέντα, και το γήπεδο «Μπαχράμης». Ξέρουμε ότι οι χώροι που έχουμε είναι λίγοι για τις απαιτήσεις της πόλης και των ομάδων που ολοένα αυξάνονται, αλλά δυστυχώς αυτές έχουμε αυτή τη στιγμή και προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βρούμε τις λύσεις, ώστε να μένουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες ικανοποιημένοι. Το ζητούμενο είναι να είναι όλοι ευχαριστημένοι, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Δουλεύουμε, όμως, γι’ αυτό και θα είμαστε ευχαριστημένοι να το πετύχουμε στο επόμενο διάστημα.
-Όσον αφορά στο ευρύτερο αθλητικό κομμάτι της πόλης, ποιο είναι το όραμά σας;
Αρχικά να πω ότι στόχος μας είναι να βρούμε λύσεις ώστε οι αθλητικοί χώροι να είναι ανοιχτοί από το πρωί ως το βράδυ, μιας και τώρα λειτουργούν από τις δύο το μεσημέρι ως τις δέκα το βράδυ. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να βρεθεί το ανάλογο προσωπικό φυλάκων αυτών των χώρων, ώστε να προχωρήσουμε στη διεύρυνση των ωραρίων με νόμιμο τρόπο, το συντομότερο δυνατό. Έχουμε ξεκινήσει να επεξεργαζόμαστε αυτό το ζήτημα με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου προς αυτή την κατεύθυνση, απλά είναι ένα ζήτημα που απαιτεί χρόνο για την υλοποίησή του. Άλλωστε κι εγώ σαν αθλητής δεν διανοούμαι οι αθλητικοί χώροι να είναι κλειστοί. Όμως θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί με κάποιους κανόνες.
Παράλληλα, είμαστε σε μια περίοδο όπου έχουμε καταγράψει όλα όσα χρειάζονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις, και πλέον έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια συνεργεία του δήμου για να προχωρήσουν σ’ αυτές τις εργασίες. Αναφέρομαι στο γήπεδο «Μπαχράμης», στο γήπεδο της Τέντας, στο γήπεδο της παραλίας και σε άλλα ανοιχτά γήπεδα της πόλης.
Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι βελτιώσεις σε ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ στην Τέντα, κάνουμε επίσης παρεμβάσεις στο κλειστό της Τέντας με αφαίρεση των παλιών μηχανημάτων κλιματισμού και θα προχωρήσουμε με επιδιορθώσεις σε όλα τα προβλήματα που εντοπίζονται. Ταυτόχρονα, στο κλειστό της παραλίας γίνεται αναβάθμιση στο φωτισμό με αντικατάστασή του με φώτα led. Ακόμα, σύντομα θα είναι τοποθετημένα πλήρως και λειτουργικά τα όργανα γυμναστικής για ΑμεΑ, στη νότια πλευρά του δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας.
Τέλος, στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε την είσοδο του δημοτικού Σταδίου, αλλάζοντας την τωρινή εικόνα, ώστε να αξιοποιηθεί ο κενός χώρος.
-Μιας και στην Καλαμάτα, όπως αναφέρατε και ο ίδιος, υπάρχουν περιορισμένοι αθλητικοί χώροι μαζικού αθλητισμού για τις αυξανόμενες ανάγκες της πόλης, πόσο απέχει από την υλοποίησή του το εμβληματικό «Παλέ Ντε Σπορ» για το οποίο είχε γίνει λόγος στο πρόσφατο παρελθόν;
Το «Παλέ Ντε Σπορ» είναι ένα οραματικό έργο και δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεκινήσει σήμερα και να τελειώσει αύριο. Είναι ένα μεγάλο σχέδιο, και σίγουρα μια αθλητική εγκατάσταση που θα δώσει πολύ μεγάλες λύσεις, αλλά θα κάνει και την Καλαμάτα κέντρο αθλητισμού, εάν επιτευχθεί. Παρ’ όλα αυτά, για να προχωρήσει κάτι τέτοιο χρειάζεται την αρωγή και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και από την Κυβέρνηση, μιας και πρόκειται για ένα μεγάλο πρότζεκτ που θα περιλαμβάνει ένα κλειστό γυμναστήριο, ένα ανοιχτό γήπεδο, ένα στάδιο με οχτώ κουλουάρ και τη δυνατότητα διεξαγωγής πολλών παράλληλων αθλημάτων.
Αυτό που έχουμε ξεκινήσει τώρα και το οποίο0 θεωρώ πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο, είναι η βελτίωση που γίνεται στο Κολυμβητήριο της πόλης, με την ενεργειακή αναβάθμισή του, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για ένα έργο της τάξης του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, που θα μειώσει σημαντικά το κόστος λειτουργίας του Κολυμβητηρίου και θέλουμε όταν ανοίξει ξανά ο χώρος να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, κάτι το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την επίτευξη προσβασιμότητας από όλους τους πολίτες του δήμου.
Παράλληλα, το άλλο μεγάλο έργο που έχει ξεκινήσει είναι το προπονητήριο πίσω από τη βόρεια κερκίδα του Δημοτικού Σταδίου, όπου πρόκειται για έναν χώρο που θα δώσει πολλές λύσεις όσον αφορά στις εγκαταστάσεις, και το περιμένουμε με πολλή αγωνία. Υπήρχαν κάποια κωλύματα το προηγούμενο διάστημα ως προς την πορεία των εργασιών, όμως θεωρώ ότι μέσα στον επόμενο χρόνο το έργο θα ολοκληρωθεί, δίνοντας τη δυνατότητα να διαχωριστούν τα αθλήματα στους διάφορους χώρους, εξασφαλίζοντας τις ιδανικότερες συνθήκες για τους αθλούμενους.
Οπότε, με αυτά τα δύο έργα πιστεύω ότι θα λυθούν πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, και βέβαια, διεκδικούμε να γίνουν και άλλα πράγματα για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης, όπως είναι η ασφάλεια, η καθαριότητα και η βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών.
-Τον τελευταίο χρόνο μια μερίδα του κόσμου έχει εκφραστεί αρνητικά με αφορμή τις παρεμβάσεις τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Δημοτικό Στάδιο της πόλης. Ποια είναι η θέση σας και, επίσης, θεωρείτε ότι θα πρέπει να μπουν κι εκεί ορισμένοι κανονισμοί;
Αυτό που πιστεύω είναι ότι οι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται από όλους, και ότι όλοι πρέπει να είμαστε ίσοι. Από εκεί και πέρα η «Καλαμάτα» είναι μια ιστορική ομάδα, είναι η ομάδα της πόλης μας και αυτή που διαχρονικά έχει προβάλει την πόλη σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ζητούμενο για εμάς είναι ότι πρέπει όλοι οι αθλούμενοι να συνυπάρχουμε, όλοι πρέπει να κατανοούμε ο ένας τον άλλο, και αυτό είναι κάτι που έχω συζητήσει σε συναντήσεις με εκπροσώπους της ΠΑΕ «Καλαμάτα». Ότι δηλαδή, ναι μεν γίνονται κάποιες εργασίες ή η ομάδα έχει αναλάβει το κόστος κάποιων εργασιών στο χορτάρι του γηπέδου, όμως από εκεί και πέρα η ομάδα πρέπει να δείχνει την ανάλογη ανοχή και σεβασμό σε παιδιά που κάνουν άλλα αθλήματα και τα οποία συμμετέχουν και εκπροσωπούν την πόλη μας σε παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Για μένα, θα πρέπει το δημοτικό Στάδιο να είναι για όλους τους πολίτες. Θα πρέπει να υπάρχει χώρος για τους αθλούμενους, για τα σχολεία και για τους πολίτες. Άρα θα πρέπει να συνυπάρξουμε όλοι. Βέβαια, το ζητούμενο είναι και η «Καλαμάτα» που είναι μια ΠΑΕ, με τη βοήθεια –ίσως- της αυτοδιοίκησης ή του κράτους να φτιάξει ένα δικό της γήπεδο και να έχει έναν δικό της χώρο, που νομίζω ότι θα διευκόλυνε πολύ την αποφυγή της σημερινής κατάστασης που παρατηρείται στο Δημοτικό Στάδιο.
Της Χριστίνας Μανδρώνη