Γιώργος Λεβεντάκης: «Μας έδωσε 4 έργα ο Νίκας και με τον Πτωχό τα χάνουμε»

Γιώργος Λεβεντάκης: «Μας έδωσε 4 έργα ο Νίκας και με τον Πτωχό τα χάνουμε»

Ο δήμαρχος Τριφυλίας ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ισχυρισμούς εργολάβου για υπάλληλο της Περιφέρειας

 
«Μομφή» σε βάρος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, απέδωσε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας το βράδυ της Τρίτης ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, τονίζοντας ότι «Μας έδωσε 4 έργα ο Νίκας και – για τον άλφα ή βήτα λόγο – ερχόμαστε με τον κ. Πτωχό και τα χάνουμε».

Παράλληλα, ο κ. Λεβεντάκης ανέφερε στο Σώμα ισχυρισμούς εργολάβου εναντίον υπαλλήλου της Περιφέρειας, καθώς και με σοβαρές αιχμές για την αντιμετώπιση του θέματος από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε σύσσωμη η αντιπολίτευση την οποία έψεξε ο δήμαρχος.

Το 3ο θέμα ημερήσιας διάταξης, όπως επί λέξει αναφερόταν στην πρόσκληση της συνεδρίασης, είχε ως εξής: «Διαπιστώνεται ότι στην Τριφυλία έχουν παγώσει όλα τα έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, όπως δρόμος Φιλιατρά Γαργαλιάνων, λιμάνια Κυπαρισσίας και Μαράθου, δρόμος Εξοχικού, προαύλιος χώρος Αγίας Σωτήρος Χριστιανούπολης, προαύλιος χώρος στο Κοπανάκι, δρόμος Μάλης, δρόμος Πλατάνια Νέδα κ.ά, με συνέπεια να υπάρχει έκδηλη η ανησυχία των πολιτών και της Δημοτικής Αρχής για την εξέλιξη και υλοποίησή τους. Ζητώ από το σώμα να ληφθεί απόφαση όπως ζητηθεί η σύγκληση περιφερειακού συμβουλίου με θέμα συζήτησης τα προς εκτέλεση έργα της περιφέρειας στο δήμο μας, με την παρουσία του Δημάρχου όπου θα του δοθεί ο λόγος για να εκφράσει τις ανησυχίες των πολιτών και του δημοτικού συμβουλίου». Ωστόσο, χθες το πρωί στη Δι@υγεια αναρτήθηκε η 134/2024 απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας για το 3ο θέμα Η.Δ. της συνεδρίασης της Τρίτης και αναγράφεται ως θέμα (Περίληψη) «Λήψη Απόφασης για σύγκληση περιφερειακού συμβουλίου με θέμα συζήτησης τα προς εκτέλεση έργα της περιφέρειας στο Δήμο μας με την παρουσία του κ. Δημάρχου όπου θα του δοθεί ο λόγος για να εκφράσει τις ανησυχίες των πολιτών και του Δημοτικού Συμβουλίου.».

 Στη συνεδρίαση της Τρίτης, για το 3ο θέμα της Η.Δ. ο κ. Λεβεντάκης εισαγωγικά είπε επί λέξει ότι «Κατετέθη ένα έγγραφο στην υπηρεσία πρωτοκόλλου και ήρθε στα χέρια μου, για το οποίο δεν ζήτησα εξουσιοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν μπορώ σαν δήμαρχος να πάω να εκπροσωπήσω μόνος μου χωρίς εξουσιοδότηση του δημοτικού συμβουλίου στην Περιφέρεια.  Αυτό το έγγραφο αφήνει αιχμές, όχι υπονοούμενα, σκιές, οι οποίες όπως κατέθεσε ο ίδιος ο εργολάβος από συγκεκριμένα πρόσωπα του ζητήθηκαν απαιτητικά και εκβιαστικά μίζες. Έχει όλα τα παραστατικά, απ’ ό,τι με διαβεβαίωσε, προσπάθησε να συναντήσει τον κ. Περιφερειάρχη, ο κ. Περιφερειάρχης τον εν λόγω μηχανικό τον έβγαλε από την επίβλεψη των έργων του συγκεκριμένου εργολάβου, παρέμεινε εκεί, στο γραφείο, και τον έβγαλε απ’ το έργο τον συγκεκριμένο που υπέδειξε ο εργολάβος…».

Ακολούθως,  αφού έψεξε την αντιπολίτευση για την απουσία της από τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «αυτό εδώ το έγγραφο κι αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος (σ.σ. ο εργολάβος) είναι αποφασισμένος να δώσει διαστάσεις, δεν κάνει πίσω, το ξέρω, και δημοσιότητα σε κανάλια και τα έργα τινάχτηκαν στον αέρα, αυτά που αφορούν την Τριφυλία. Κι αυτό που θέλω να τονίσω εγώ είναι: Μας έδωσε 4 έργα ο Νίκας και – για τον άλφα ή βήτα λόγο – ερχόμαστε με τον κ. Πτωχό και τα χάνουμε. Και το κυριότερο η Αγία Σωτήρα η οποία λήγει τέλος του μήνα κι έχει στείλει εξώδικα, έχει στείλει ενημερωτικά και απαντήσεις αυτές τις οποίες έπρεπε να ’χει πάρει, δεν έχει πάρει. Εγώ θα έλεγα, αν μου συνέβαινε αυτό στην υπηρεσία, θα είχα κινήσει γη και ουρανό, δηλαδή έπρεπε ο κ. Περιφερειάρχης αυτά εδώ, τουλάχιστον για εμάς, δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι υπηρεσίες του, για ’μας, αφού ήταν τα έργα δικά μας, και το κυριότερο έργο η Αγία Σωτήρα, η οποία θα μείνουν τα πράγματα εκεί, πληρωμένα, γιατί θα ξεκινήσουνε δικαστικά, θα ξεκινήσουνε διάφορες αιτήσεις, εξώδικα, θα επακολουθήσουν και τα λοιπά, θα τα φάει ο καιρός κι η βροχή κι όλα αυτά γιατί είναι έξω εκτεθειμένα και το έργο θα παραμείνει, όπως γίνεται συνήθως σ’ αυτές τις περιπτώσεις, θα παραμείνει ως έχει. Δηλαδή, αναξιοποίητο και κρίμα τόσα χρόνια…».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης – εισήγησής του ανέφερε επί λέξει ότι «Όμως δεν μπορώ να αφήσω αναπάντητα αυτά εδώ (σ.σ. έδειχνε χαρτιά που κρατούσε στα χέρια), τα οποία αν θέλουμε και συμφωνείτε, στο επόμενο συμβούλιο, εγώ θα κάνω έγγραφο ότι πρέπει να παραβρεθώ στο περιφερειακό συμβούλιο, να δηλώσω παρών και με το δικηγόρο μας και με το νομικό παραστάτη του δήμου να μας εξηγήσει ο κ. Περιφερειάρχης τί εννοεί εδώ ο άνθρωπος (σ.σ. ο εργολάβος) που λέει “σκιές”. Μου είπε “όταν θα ’ρθει η ώρα θα αποκαλύψω και τις σκιές και όλα τα προβλήματα. Δεν έχω πρόβλημα. Πήγα στον κ. Περιφερειάρχη και του είπα “να σου δείξω” και μου είπε “όχι, δεν θέλω να δω”. Έχω ηχογραφήσει, έχω μαγνητοφωνήσει, έχω φωτογραφίσει, έχω στοιχεία”».

 Ακολούθως, ο κ. Λεβεντάκης άφησε αιχμές για τον Περιφερειάρχη λέγοντας: «Ο κ. Περιφερειάρχης δεν δέχτηκε. Εν πάση περιπτώσει, δικαίωμά του, δεν κρίνω τον Περιφερειάρχη τι θα κάνει. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα έργα. Γιατί μας αφαίρεσε 150.000 ευρώ απ’ το Εξοχικό, γιατί σταμάτησε το έργο στη Νέδα, γιατί ο δρόμος Κυπαρισσία – Φιλιατρά δεν φτιάχνεται, γιατί ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά σταμάτησε. Και επίσης τι γίνεται με την Αγία Σωτήρα. Έχει υποχρέωση να μας ενημερώσει και να μας εξηγήσει τι εννοεί αυτός ο εργολάβος».

 Παρεμβαίνοντας ο αντιδήμαρχος, Σωτήριος Μπακούρος, είπε επί λέξει: «Δήμαρχε, εξουσιοδοτείσαι απ’ όλο το Σώμα  να παραστείς και να εκφράσεις τις θέσεις». Ο δε κ. Λεβεντάκης τόνισε ότι «Εάν αυτά τα πράγματα, σας λέω, φτάσουνε και πάρουνε διαστάσεις και υπάρχει λίγο ίχνος φιλότιμου και δικαιοσύνης πρέπει να ξηλωθούνε όχι υπάλληλοι, όχι να πάνε σε δικάσιμο, πρέπει να πάνε κατευθείαν μέσα. Κατευθείαν. Και θα δείτε και πόσο θα δικαιωθώ όταν ακουστεί ένας συγκεκριμένος άνθρωπος, πόσο θα δικαιωθώ εγώ που το φώναξα απ’ την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη Δημαρχία». Ακολούθως, το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα να πάει ο δήμαρχος στο περιφερειακό συμβούλιο να θέσει τα θέματα. Στη συνέχεια ζήτησε και έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της Δ.Κ. Γαργαλιάνων, Αριστομένης Καραχάλιος, αναφέροντας πως αδικαιολόγητα έχουν καθυστερήσει τα έργα και προπάντων ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά και επισημαίνοντας πως δεν ξέρει εάν υπάρχει υδραυλική μελέτη και εάν υπάρχει είναι στον αέρα, προσθέτοντας ότι εάν δεν πιέσουν την Περιφέρεια να κάνουν κάτι, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα με τα νερά στην περιοχή του Κουτσουβερίου, ενώ παρεμβάσεις για το δρόμο έκαναν ο πρόεδρος και μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και παραγωγοί της περιοχής, των οποίων οι καλλιέργειες καταστρέφονται από τα νερά του δρόμου.

Του Ηλία Γιαννόπουλου