Το Σάββατο 17 Αυγούστου και ώρα 9.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Μικρομάνης η Γιορτή Αγκινάρας. Τη διοργάνωση, που υποστηρίζει ο δήμος Καλαμάτας, έχει αναλάβει ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Μικρομάνης.
Θα προσφερθούν εδέσματα αγκινάρας μαγειρεμένα ποικιλοτρόπως, ενώ ορχήστρα με ζωντανή μουσική θα διασκεδάσει τους παρευρισκόμενους.
Η Μεσσηνία είναι γνωστή κυρίως για το ελαιόλαδο και τα σύκα της. Δίπλα στην Καλαμάτα όμως, στη Μικρομάνη, οι παραγωγοί, εδώ και εκατό χρόνια, ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της άγριας αγκινάρας, μιας ιδιαίτερης αγκινάρας γεμάτης αγκάθια τόσο μυτερά που απαιτούν μεγάλη προσοχή.
Η παραγωγή συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, η τιμή μένει χαμηλά και έτσι η καλλιέργειά της γίνεται ασύμφορη, καθώς λόγω των αγκαθιών της, όλο και λιγότεροι είναι αυτοί που την προτιμούν. Οι πιο τολμηροί μπορούν να την απολαύσουν με πολλούς τρόπους, ως τουρσί, ως μεζέ στον φούρνο, στην κατσαρόλα κοκκινιστή με κρέας ή με κουρκούτι, στον φούρνο με αρνί ή κατσίκι, ως μουσακά, τηγανητή με αβγά και σύγκλινο, ενώ είναι πεντανόστιμη ακόμη και ωμή ή ως άλειμμα.
Η επιβίωση αυτής της καλλιέργειας είναι ένας πραγματικός γρίφος, καθώς κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα επικρατήσει η γεύση έναντι της άγριας φύσης της. Η Μεσσηνία, όμως, έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για ένα ακόμη αξιόλογο προϊόν, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που, προς το παρόν, βρίσκει αγοραστές κυρίως στην τοπική αγορά, ενώ κάθε χρόνο τον Αύγουστο, στη γιορτή της αγκινάρας, συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου όχι μόνο από την Πελοπόννησο αλλά και από όλη την Ελλάδα.