Η γιορτή του σύκου επέστρεψε για 21η χρονιά στον Πολύλοφο

Η γιορτή του σύκου επέστρεψε για 21η χρονιά στον Πολύλοφο

Με την παρουσία χιλιάδων ντόπιων κι επισκεπτών στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Αυγούστου, η 21η γιορτή του σύκου –μια επιτυχημένη διοργάνωση που έχει καταφέρει να γίνει θεσμός στην περιοχή.

Τα ηνία τα διοργάνωσης, για μια ακόμη χρονιά, κατείχε ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολυλόφου «Ο Άγιος Δημήτριος» ο οποίος υπό τη συνδιοργάνωση της «Συκικής», του δήμου Μεσσήνης, του δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας,  κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που πλαισιώθηκε από ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν με επίκεντρο το σύκο. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες γευστικές επιλογές με βασικό συστατικό το σύκο, ενώ υπήρχε ξεχωριστή έκθεση τοπικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και πώληση του σύκου.

Τη βραδιά πλαισίωσαν μουσικά οι Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Θεόφιλος, Ράνια Λίβα και Αναστασία Βογιατζή, ερμηνεύοντας νησιώτικα, δημοτικά και λαϊκά τραγούδια.

Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν οι διοργανωτές υπογραμμίστηκε η ανάγκη για στήριξη της καλλιέργειας του σύκου, μιας και πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο έχει συνδεθεί σημαντικά με την ευρύτερη περιοχή.

Περιφερειάρχης – Δήμαρχοι

Εστιάζοντας στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για τη συνέχιση της συκοκαλλιέργειας, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ολοκλήρωση της μελέτης για τη λιμνοδεξαμενή και το αρδευτικό δίκτυο Τρικόρφου, σημειώνοντας ότι “Είμαστε τυχεροί, γιατί μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που αφορά στη διάθεση του νερού για οικιακή κατανάλωση και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, εμείς τελειώσαμε το πακέτο των μελετών για τη λιμνοδεξαμενή Τρικόρφου”.


Στη Γιορτή Σύκου παρευρέθη και ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος σε χαιρετισμό του -μεταξύ άλλων- συνεχάρη τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυλόφου που έχει μετατρέψει τη μεγαλύτερη αγροτική γιορτή που γίνεται στη Μεσσηνία, τη Γιορτή Σύκου, σε θεσμό για την περιοχή.

Επίσης, ο κ. Βασιλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ΣΥΚΙΚΗ η οποία πρωταγωνιστεί στην αγορά και την επεξεργασία του σύκου, επισημαίνοντας την ανάγκη η Πολιτεία να στηρίξει ουσιαστικά τη συκοκαλλιέργεια.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος έκανε μια ευχή «να μην πάψει το σύκο όπως φυσικά και τ’ άλλα προϊόντα του τόπου μας να αποτελούν σύμβολα μιας εύφορης γης», καθώς όπως σημείωσε «τότε κάτι δεν θα έχουμε κάνει καλά όλοι εμείς».


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, παρευρέθηκε στην εκδήλωση και έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την άψογη οργάνωση. Στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την περιοχή και υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών. Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με το έργο άρδευσης στο Τρίκορφο, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας με τον Δήμο Μεσσήνης για την υλοποίηση του.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η διαχείριση των φυσικών πόρων, και ιδιαίτερα του νερού, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή και την ευρύτερη Πελοπόννησο. Υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του έργου άρδευσης αποτελεί προτεραιότητα και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σύντομα θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση.