Η Περιφέρεια ψάχνει τρόπο να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Η Περιφέρεια ψάχνει τρόπο να αυξηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Η άρδευση από το νερό του Παμίσου, αλλά και οι καλλιέργειες που εγκαταλείπονται

Σε ερώτηση κατά τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης για τη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου, όσον αφορά στις καλλιέργειες που αρδεύονται από τον Πάμισο και σταδιακά εγκαταλείπονται, αλλά και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο ώστε ο Δήμος να αποκτήσει αστική άρδευση από το συγκεκριμένο ποτάμι και όχι από το νερό υδροδότησης, ο κ. Αθανασόπουλος απάντησε ότι ο Δήμος είναι σε επαφή με την Περιφέρεια προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο που δίνει τη δυνατότητα άρδευσης καλλιεργειών που έχουν σημείο αναφοράς το νερό του Παμίσου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το ζήτημα της άρδευσης είναι πολύ σημαντικό, με προτεραιότητα βέβαια να δίδεται στην ύδρευση. Από εκεί και πέρα, με ό,τι εναλλακτικές υπάρχουν θα γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν όλοι οι υδάτινοι πόροι, ώστε όσοι το δυνατόν περισσότεροι να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους.

Τα κίνητρα που θα δοθούν, αλλά και η ενημέρωση
Από την πλευρά του, ο κ. Πτωχός συνέχισε λέγοντας σχετικά με την εγκατάλειψη των καλλιεργειών ότι υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα που δεν είναι μόνο πρόβλημα νερού. Η μείωση της καλλιεργήσιμης γης σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ένα γεγονός που αρχικά πρέπει να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να βρεθεί τρόπος να αυξηθούν τα καλλιεργούμενα εδάφη.

Το πρόβλημα, εξήγησε, έχει να κάνει με το παραγωγικό μοντέλο, έτσι η Περιφερειακή Αρχή σχεδιάζει μια σειρά από οικονομικά κίνητρα, κυρίως για να καλλιεργηθούν περισσότερες εκτάσεις. Επίσης, σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης – κατάρτισης από πολύ εξειδικευμένα στελέχη, προκειμένου να εκπαιδεύσουν παραγωγούς ή και να τους δείξουν εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας.

 Κατά τον ίδιο, χρειάζονται και οι απαραίτητες υποδομές και ειδικότερα για την περιοχή του Παμίσου, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, αλλά και οι αδειοδοτήσεις συγκεκριμένων έργων, που αφορούν κυρίως κλειστά κυκλώματα άρδευσης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ορθολογικότερη διαχείριση του νερού.

Δήλωσε, δε, αισιόδοξος ότι αν ένα τέτοιο πρόγραμμα επαναλαμβάνεται συχνά, θα είναι ικανό να επαναφέρει παραγωγούς για να καλλιεργήσουν περισσότερα εδάφη.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια θα αρχίσει εντατικά από τον Σεπτέμβριο, με κάποιες ημερίδες ήδη να έχουν διεξαχθεί, προκειμένου να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ανέφερε ότι μια καλή πρακτική για να μη χρησιμοποιείται νερό ύδρευσης αλλά αρδευτικό νερό, είναι το έργο της λιμνοδεξαμενής του Τρικόρφου, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα τέτοια έργα.

Για το μεσσηνιακό κάμπο, το άλλο μεγάλο πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι για την άνω ζώνη ΓΟΕΒ Παμίσου οι μελέτες είναι σχεδόν έτοιμες και γίνονται κάποιες μικρές βελτιώσεις, ώστε να υπάρξει μια καλή πρόταση για το κλειστό αρδευτικό δίκτυο, που θα προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και νερού.

Για την κάτω ζώνη, όπου λειτουργεί το σύστημα των ανοιχτών διωρύγων, γίνεται μελέτη ώστε αυτές, αλλά και τα καναλέτα, να μετατραπούν σε κλειστές και το πότισμα να γίνεται υπό πίεση και ό,τι άλλο μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση νερού.

Ο κ. Αναστασόπουλος δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέρχονται από τη λειψυδρία, αλλά και να γίνουν βελτιώσεις στον τρόπο ποτίσματος.
Π.Μπ.