Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας: Εκστρατεία καθαρισμού του οδικού δικτύου Μεσσηνίας

Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας: Εκστρατεία καθαρισμού του οδικού δικτύου Μεσσηνίας

Τα τελευταία έτη, κατά μήκος του οδικού δικτύου της Μεσσηνίας, σημειώνεται από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, «έχει δημιουργηθεί ένας απέραντος σκουπιδότοπος.  Ειδικότερα, βαδίζοντας προς το τέλος του καλοκαιριού, διαπιστώνουμε ότι χιλιάδες αφίσες εκδηλώσεων είναι τοποθετημένες σε κολώνες και δέντρα (πολλές από αυτές πάνω σε πινακίδες ΚΟΚ με κίνδυνο δυστυχημάτων). Διάσπαρτα πλαστικά μπουκάλια νερού και κύπελλα καφέ, κουτάκια  αλουμινίου αναψυκτικών – μπίρας, πλαστικά μπουκάλια και σακούλες φυτοφαρμάκων είναι κάποια από τα πολλά είδη απορριμμάτων που συνθέτουν το θλιβερό σκηνικό του οδικού σκουπιδότοπου της Μεσσηνίας».

Στη βάση, λοιπόν, αυτής της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού 2024 (World Cleanup Day 2024), που έχει ενταχθεί στο ημερολόγιο των Διεθνών Ημερών του ΟΗΕ, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας διοργανώνει εκστρατεία καθαρισμού του οδικού δικτύου της Μεσσηνίας στις 21 Σεπτεμβρίου 2024 (Ώρα 8.00 π.μ.), με σκοπό τη δημιουργία μιας κληρονομιάς περιβαλλοντικής ευθύνης για τις επόμενες γενιές. 

Η δράση καθαρισμού στη Μεσσηνία εμφανίζεται στο χάρτη για την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού 2024 (WCD), καθώς έγινε δεκτή από τον οργανισμό Let’s Do it World που συντονίζει την εκστρατεία σε όλο τον πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας καλεί τους εκπροσώπους φορέων (συλλόγων και κοινοτήτων) και εθελοντικών ομάδων να αναλάβουν δράση, δηλώνοντας συμμετοχή για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου της περιοχής τους (τηλ. επικοινωνίας 697 8010753), προκειμένου να καταγραφεί ο φορέας συμμετοχής και το τμήμα του οδικού δικτύου που θα καθαριστεί. 

Πριν από την ημερομηνία καθαρισμού θα υπάρξει δημοσιοποίηση των φορέων που συμμετέχουν στην εκστρατεία, καθώς και των σημείων συνάντησης για τη συμμετοχή των πολιτών. 

Τέλος, απευθύνεται κάλεσμα για συνεργασία και βοήθεια στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μεσσηνίας, προκειμένου, αν είναι εφικτό, να διατεθούν στις εθελοντικές ομάδες καθαρισμού πλαστικοί σάκοι περισυλλογής απορριμμάτων και γάντια μιας χρήσης, και παράλληλα τα αιρετά όργανα να συμμετέχουν στην εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού.