Ιωάννης Μπούγας: «Η Καλαμάτα μπορεί να είναι υπόδειγμα για το πώς θα απονέμεται η Δικαιοσύνη»

Ιωάννης Μπούγας: «Η Καλαμάτα μπορεί να είναι υπόδειγμα  για το πώς θα απονέμεται η Δικαιοσύνη»

Διήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία πραγματοποιεί από χθες ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, με σκοπό να συναντηθεί με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Στόχος, όπως τονίζεται, από το υπουργείο είναι να διαπιστωθούν οι συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης στην περιφέρεια της Μεσσηνίας και να υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου και την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη.

Χθες το πρωί επισκέφθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, όπου μίλησε για την αναβάθμιση του Εφετείου Καλαμάτας, ενώ έκανε δήλωση και για το θέμα των υποκλοπών.

Νέος δικαστικός χάρτης
Ο κ. Μπούγας έφτασε χθες το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων.

Είδε, δε, τους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου και τις αίθουσες συνεδριάσεων των δικαστηρίων.

Σε ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως κτήριο το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, ο κ. Μπούγας είπε ότι έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενες πιστώσεις για την εκτέλεση εργασιών προκειμένου να εξωραϊστεί και να καλυφθούν οι ανάγκες.

Αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και είδε στις αίθουσες των δικαστηρίων τα ψηφιακά συστήματα που έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Ακολούθως, μίλησε για το νέο δικαστικό χάρτη: «Από τον επόμενο μήνα εφαρμόζουμε το νέο δικαστικό χάρτη. Πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική τομή μετά 200 χρόνια που αλλάζει τα δεδομένα στη λειτουργία και στην οργάνωση απονομής της Δικαιοσύνης. Η Μεσσηνία και η Καλαμάτα είναι έτοιμες να υποδεχτούν το νέο δικαστικό χάρτη, και μάλιστα με ενισχυμένες αρμοδιότητες. Όπως ξέρετε, το Εφετείο, όχι μόνο διατηρείται, αλλά από 16 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει πλέον και το Πρωτοδικείο Γυθείου. Επομένως, το σύνολο της Λακωνίας θα υπάγεται εφετειακά στην Καλαμάτα. Αυτό, βεβαίως, δημιουργεί νέες ανάγκες και νέες, όμως, ευκαιρίες. Γενικά, με τη διάρθρωση και τη νέα χωροταξία που δημιουργούμε, αλλά και την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, αναμένουμε να έχουμε μια καλύτερη, αποτελεσματικότερη και πιο προσιτή προς τον πολίτη Δικαιοσύνη. Και νομίζω ότι η Καλαμάτα μπορεί να είναι ένα υπόδειγμα για το πώς θα απονέμεται η Δικαιοσύνη».

«Αναβαθμίσαμε το Ειρηνοδικείο Πύλου σε περιφερειακή έδρα και εγκαινιάζουμε το νέο κτήριο, με προϋπολογισμό 1,1 εκατ. ευρώ περίπου. Επομένως με τη μεγάλη αύξηση των υποθέσεων που αναμένουμε στην περιοχή, το νέο κτήριο θα μπορεί να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες για την απονομή Δικαιοσύνης στην περιφερειακή έδρα Πύλου», παρατήρησε ο κ. Μπούγας και κατέληξε λέγοντας ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι μόνο ένας τεράστιος κοινωνικός τομέας που αφορά όλους τους πολίτες, αλλά και ένα οικονομικό μέγεθος που αφορά και στην εθνική οικονομία και τις τοπικές.

Σε Πυλία και Τριφυλία
Χθες το βράδυ, έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, ο κ. Μπούγας παρευρέθη μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, στην τελετή θεμελίωσης του νέου δικαστικού μεγάρου στην Πύλο. Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σήμερα το πρωί, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης θα επισκεφθεί το Ειρηνοδικείο Πύλου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κυπαρισσία, στο Δικαστικό Μέγαρο της οποίας θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ι. Μπούγας για υποκλοπές: «Κατέρρευσε το αφήγημα της αντιπολίτευσης»
Από την Καλαμάτα, ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στο θέμα των υποκλοπών κάνοντας λόγο για συνεννοημένη επίθεση κατά της Δικαιοσύνης και για ανοίκεια και αντιθεσμική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Δικαιοσύνη κινείται ανεξάρτητα και δεν κινείται με τους πολιτικούς χρόνους. Σε ό,τι αφορά τώρα τη στάση της αντιπολίτευσης, έχω να πω ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά αντιθεσμική στάση. Ήταν μια συνεννοημένη, θα έλεγα, επίθεση κατά της Δικαιοσύνης από τα αριστερά κυρίως κόμματα και ιδιαίτερα κατά της εισαγγελέως και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διενέργησαν την προκαταρκτική, ακριβώς επειδή με το πόρισμα του Αρείου Πάγου, του κ. αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατέρρευσε το αφήγημά τους για τις υποκλοπές».

Ο κ. Μπούγας επισήμανε ακόμα ότι εκδηλώνεται επίθεση κατά των εισαγγελικών λειτουργών με μια ανοίκεια συμπεριφορά, ενώ έκανε αναφορά σε γεγονότα: «Η υπόθεση αυτή είχε ανατεθεί σε έναν από τους καλύτερους και πιο έμπειρους αντεισαγγελείς της χώρας, τον αντεισαγγελέα κ. Ζήση, με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ασφαλώς. Ο κ. Ζήσης διενήργησε επί μακρόν, για αρκετούς μήνες, μια ενδελεχή δικαστική έρευνα με βάση τη γνώση και την εμπειρία του. Ικανοποίησε τα αιτήματα όλων όσοι εμπλέκονταν στις σχετικές διαδικασίες. Εξέτασε όλους τους μάρτυρες που προτάθηκαν. Επίσης, ανέθεσε σε πραγματογνώμονες τα τεχνικά ζητήματα της υπόθεσης, τα οποία διευκρινίστηκαν και κατατέθηκαν τα σχετικά πορίσματα. Όλο αυτό το υλικό το συνεκτίμησε και κατέληξε στο πόρισμά του, το οποίο σας είναι γνωστό. Νομίζω, όμως, ότι με αυτό το πόρισμα κλείνει μια υπόθεση η οποία ταλάνισε για μεγάλο χρονικό διάστημα την ελληνική κοινωνία».

Τέλος, είπε πως το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της ήσσονος αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης Ελευθερίας και των υπολοίπων κομμάτων, να συζητηθεί η υπόθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δεν μπορεί να γίνει δεκτό, διότι δεν προβλέπεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να εξελιχθεί σε όργανο επιθεώρησης των αποφάσεων της Δικαιοσύνης ή σε ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο, στο οποίο θα επανακριθούν αποφάσεις και διατάξεις των εισαγγελικών ή δικαστικών αρχών. «Πρόκειται για μια κίνηση, θα έλεγα, αμηχανίας, αντιπερισπασμού, η οποία όμως δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα επιτυχίας», κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη