Καύσωνας και ακρίβεια αλλάζουν τις θερινές αποδράσεις των Μεσσηνίων

Καύσωνας και ακρίβεια αλλάζουν  τις θερινές αποδράσεις των Μεσσηνίων

Ποιοτική και ποσοτική μεταβολή των αποδράσεων καταγράφουν ταξιδιωτικά γραφεία της Καλαμάτας

Ως ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι μπορεί να χαρακτηριστεί το φετινό, αφού από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με το γενικευμένο κλίμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα, προκύπτει ότι οι ταξιδιωτικές επιλογές για μεγάλο κομμάτι κόσμου έχουν μεταβληθεί σημαντικά.

Όπως εξηγούν στο «Θάρρος», άλλωστε, εκπρόσωποι ταξιδιωτικών γραφείων της Καλαμάτας, για το πώς και πόσο έχουν επηρεάσει οι δύο παραπάνω παράγοντες τις αποδράσεις των ντόπιων, οι Μεσσήνιοι επιλέγουν πια λιγότερες μέρες διακοπών. Παράλληλα, περιορίζονται σε πιο οικονομικούς προορισμούς, στους οποίους να μπορούν να ανταποκριθούν.

Αύξηση μονοήμερων εκδρομών λόγω συνθηκών

Εκ μέρους του ταξιδιωτικού γραφείου “Katsiris Travel”, η κα Μαρία Κατσίρη σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση κυρίως σε μονοήμερες εκδρομές, αφού «κάθε Κυριακή ο κόσμος θέλει να αποδρά σε κοντινούς προορισμούς». Σύμφωνα με την ίδια, οι προορισμοί που κερδίζουν το ενδιαφέρον των Μεσσηνίων φέτος το καλοκαίρι είναι κυρίως ο Πόρος, τα Τριζόνια, οι Σπέτσες και η Ύδρα. «Βλέπουμε ορισμένη κίνηση και για το εξωτερικό, όμως σε προορισμούς με πολύ οικονομικές προσφορές. Όταν το πακέτο είναι καλό, ο κόσμος ακόμα και πριν το επιλέξει, το ψάχνει δύο και τρεις φορές πριν πάρει την απόφαση να ταξιδέψει», εκτιμά.

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι η εκδρομή με τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους προηγούμενους μήνες ήταν αυτή στην Πάργα και τους Παξούς.

Και προσθέτει: «Ο κόσμος το φετινό καλοκαίρι είναι πιο συγκρατημένος, γιατί επιλέγει λιγότερες μέρες διακοπών, κάτι το οποίο έχει αποκλείσει τα πολυήμερα ταξίδια, όπως συνέβαινε κάποτε με τα ελληνικά νησιά ή το εξωτερικό. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος έχει την ανάγκη να ταξιδέψει, όμως οι συνθήκες τον συγκρατούν πίσω».

Κάνοντας λόγο για τις ενδείξεις της κίνησης κατά το επόμενο διάστημα, εκτιμά ότι ο Αύγουστος αναμένεται να είναι ένας δυναμικός μήνας αποδράσεων, αφού πολλοί προτιμούν αυτή την περίοδο για τις διακοπές τους.

Οι ομογενείς καλύπτουν τα πεσμένα ποσοστά διακοπών των Μεσσηνίων

Έχοντας πολυετή εμπειρία στις ταξιδιωτικές επιλογές των Μεσσηνίων, ο κ. Βασίλης Τριγκιλίδας εκ μέρους του “Trigilidas Travel & Holidays” μιλά για μια αρκετά διαφορετική χρονιά αποδράσεων: «Η κίνηση πήγαινε πολύ καλά μέχρι και τον Ιούνιο, όμως υπήρξε κάμψη τον Ιούλιο που επηρεάστηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες, μιας και είναι αποτρεπτικές για διακοπές. Παράλληλα, φέτος αυτό που επηρέασε πάρα πολύ τον κόσμο δεν ήταν μόνο η ακρίβεια των προϊόντων, αλλά και ο νέος τρόπος φορολόγησης των πολιτών (τεκμαρτό εισόδημα), που ήρθε να “ροκανίσει” ό,τι περίσσευε από το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών. Αφού δεν υπάρχει περίσσευμα πλέον, μιας και το “έφαγαν” η εφορία και τα νέα μέτρα, ο κόσμος δεν ταξιδεύει όπως ταξίδευε πέρσι και πρόπερσι. Είναι αισθητά πεσμένη η ταξιδιωτική δραστηριότητα».

Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, ο Βασίλης Τριγκιλίδας επισημαίνει ότι η αυξημένη παρουσία ομογενών στην περιοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έρχεται να καλύψει τα πεσμένα ποσοστά αποδράσεων από τους ντόπιους: «Σε επίπεδο Μεσσηνίας το ενθαρρυντικό είναι ότι φέτος υπάρχει μεγάλος αριθμός αφίξεων από ομογενείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για οργανωμένα ταξίδια σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, αναπληρώνοντας έτσι το κενό».

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές των Μεσσηνίων, ακόμη και για ολιγοήμερες διακοπές, εξακολουθούν να στρέφονται στα οργανωμένα πακέτα: «Ο κόσμος προτιμά το οργανωμένο ταξίδι, γιατί τα ναύλα, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και το κόστος μετακινήσεων είναι πολύ ακριβά για να πάει κάποιος μεμονωμένα, οπότε προτιμάται το ομαδικό ταξίδι. Επίσης, η ολοένα αυξανόμενη προτίμηση του κόσμου για ολιγοήμερα αεροπορικά ταξίδια, έναντι των πολυήμερων οδικών, είναι ορατή, γι’ αυτό κι εμείς έχουμε δώσει έμφαση σε αυτό το κομμάτι».

Όσον αφορά στους προορισμούς που επιλέγονται περισσότερο, ο κ. Τριγκιλίδας σημειώνει ότι στο εσωτερικό ο κόσμος στρέφεται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε όσους δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Αυτό μεταφράζεται ως ότι ο κόσμος πλέον θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό, δηλαδή δεν κινούνται στα βασικά προγράμματα εκδρομών όπως τα ξέραμε μέχρι πρότινος».

Αναφερόμενος στην κίνηση των επόμενων μηνών, ο κ. Τριγκιλίδας εκτιμά ότι ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος, ενώ υπογραμμίζει ότι, όπως όλα δείχνουν, σε «υψηλή σεζόν» για τον οργανωμένο τουρισμό αναμένεται να εξελιχθούν ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος.

Της Χριστίνας Μανδρώνη