Καινοτόμοι χώροι αναψυχής, υπαίθριο θέατρο, μονοπάτια και ποδηλατόδρομοι

Καινοτόμοι χώροι αναψυχής, υπαίθριο  θέατρο, μονοπάτια και ποδηλατόδρομοι

Μερικές από τις παρεμβάσεις στην ανατολική συνοικία της Καλαμάτας

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στην Ανατολική Συνοικία Καλαμάτας περιγράφονται στην πρόσκληση που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μεσσηνίας για τη σύναψη σύμβασης με μελετητή που θα αναλάβει το έργο.

Μάλιστα, η προθεσμία ήδη τρέχει και οι ενδιαφερόμενοι μελετητές μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσα στους βασικούς άξονες και τις παρεμβάσεις που περιγράφονται για την Ανατολική Συνοικία είναι η διαμόρφωση υπαίθριων χώρων εκδηλώσεων και αναψυχής, η δημιουργία μονοπατιών και ποδηλατόδρομων, η εξασφάλιση προσβασιμότητας ΑμεΑ σε όλους τους χώρους, η δημιουργία χώρων πρασίνου και νέων καινοτόμων χώρων αναψυχής, αλλά και η δημιουργία υπαίθριου θεάτρου και αναψυκτηρίου.

Ανατολική Συνοικία

 Η περιοχή επέμβασης βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Καλαμάτας και διαχωρίζεται σε τρεις όμορους, επιμέρους χώρους:

-Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας (Παλαιό Στρατόπεδο)

-Πρώην Περιοχή Λυομένων Βάγια

 -Διασυνδέσεις με το Ιστορικό Κέντρο και την παραλία

Η Ανατολική Πολεοδομική Ενότητα προσδιορίζεται δυτικά από την οδό Παλαιολόγου, νότια από την οδό Βασιλέως Γεωργίου, βόρεια από την περιμετρική οδό της πόλης και ανατολικά εκτείνεται μέχρι το όριο του πολεοδομικού σχεδίου.

Η Ανατολική Συνοικία έχει έκταση 1.250 στρέμματα και περιλαμβάνει τμήμα περιοχής παλαιού σχεδίου (1905), τις περιοχές αυθαιρέτων «Αγία Παρασκευή» και «Άγιος Σίδερης», τον προσφυγικό οικισμό «Αγίου Κωνσταντίνου» και τμήμα επεκτάσεων του σχεδίου πόλης αδόμητων ή αραιοδομημένων εκτάσεων.

Εντός  της  περιοχής  της  Ανατολικής Συνοικίας βρίσκεται  ο  χώρος  του  παλαιού  στρατοπέδου «Παπαφλέσσα», έκτασης 110 στρεμμάτων, που περιβάλλεται από τις οδούς Λακωνικής (νότια), Καλλιπατείρας (βόρεια), Σφακιανάκη (ανατολικά) και Ιλάρχου Κουρκουτά (δυτικά).

Ο χώρος του στρατοπέδου προορίζεται ως το Ανατολικό Κέντρο Οικονομικής και Κοινωνικής Ζωής της πόλης.

Οι άλλες περιοχές

Η πρώην Περιοχή Λυομένων Βάγια περιλαμβάνει μια έκταση περίπου 107 στρεμμάτων και εφάπτεται στο ανατολικό όριο του Ανατολικού Κέντρου, χωρίζεται δε από αυτό με την οδό Σφακιανάκη.

Στην περιοχή αυτή λειτούργησε καταυλισμός λυομένων για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της πόλης  με  τη διαδικασία της επίταξης των αναγκαίων εκτάσεων. Πρόκειται για περιοχή που εντάχθηκε στο πολεοδομικό σχέδιο το 1986 και περιλαμβάνει αραιοδομημένες εκτάσεις, με δυνατότητα δημιουργίας ικανού κοινωνικού εξοπλισμού και υποδομών (δρόμους, πλατείες, πράσινο, αθλητικούς χώρους, χώρους εκπαίδευσης, παιδικές χαρές, πεζόδρομους, χώρους στάθμευσης κ.λπ.), καθώς και δημόσιες εκτάσεις με εγκαταστάσεις και υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Ινστιτούτο Ελαίας).

Μετά τους σεισμούς του 1986 ακολούθησε η μετασεισμική αναπροσαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ήπιο φυσικό ανάγλυφο, που διευκολύνει σημαντικά την ανάπτυξη των παραπάνω χρήσεων. Η δυνατότητα για άμεση προσπέλαση στον περιμετρικό άξονα της πόλης, μέσω του κόμβου Σπάρτης και της οδού Μαρίας Κάλλας, της προσδίδει τα εξ αυτού πλεονεκτήματα, όπως επίσης η δυνατότητα για άμεση προσπέλαση στην παραλιακή ζώνη μέσω των αξόνων Ηρώων και Αύρας.

Στόχοι

Σε αυτή τη φάση, η περιοχή επέμβασης που προτείνεται περιλαμβάνει το τμήμα της Ανατολικής Συνοικίας, που βρίσκεται σε άμεση λειτουργική σχέση με το Ανατολικό Κέντρο και ταυτόχρονα μέσω του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου οργανώνεται με χρήσεις και εξυπηρετήσεις σημαντικής εμβέλειας, που μπορούν να καλύψουν τις ευρύτερες ανάγκες των πυκνοδομημένων περιοχών αυθαιρέτων που έχουν ενταχθεί με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι για την εν λόγω περιοχή έχει ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής του Ρυμοτομικού Σχεδίου Ανατολικής Συνοικίας και έχουν αποκτηθεί οι κοινόχρηστοι χώροι από τις εισφορές σε γη του Ν. 1337/83, αποτελώντας πλέον ιδιοκτησία του Δήμου Καλαμάτας, ήδη από το 2002

Περιλαμβάνει ένα πλέγμα παρεμβάσεων που περιλαμβάνει τα Ο.Τ 1266, 1267, 1268, 1264, 1262, 1263, 1269 Α, 1260, 1259, 1258, 1257, 1256 και τους περιβάλλοντες δρόμους.

Στόχοι είναι:

1. Δημιουργία μιας ξεκάθαρης κεντρικότητας (centrality), ενός ισχυρού  πόλου  έλξης,  ο οποίος θα προσκαλεί, με το σχεδιασμό και τις καινούργιες χρήσεις του, τους πολίτες όλης της πόλης, ενώ θα συμβάλει στην άρτια και συντονισμένη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής

2. Λειτουργικός εμπλουτισμός με νέες χρήσεις, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υποδομών, διαμόρφωση υπαίθριων χώρων εκδηλώσεων και αναψυχής, δημιουργία μονοπατιών και ποδηλατόδρομων, εξασφάλιση προσβασιμότητας ΑμεΑ σε όλους τους χώρους

3. Δημιουργία διακριτών «εισόδων» που θα σηματοδοτούν την κεντρικότητα και την πολυποίκιλη έκφραση των δραστηριοτήτων εντός της περιοχής

4. Δημιουργία ενός κεντρικού αστικού δημόσιου χώρου που θα οργανώνει και θα συνδέει τις υφιστάμενες υποδομές, αναδεικνύοντάς τες και προσδίδοντας σε αυτές τους απαραίτητους χώρους εκτόνωσης (Πανεπιστήμιο, Κ.Γ. Τέντα)

5. Δημιουργία ξεκάθαρων και ανεμπόδιστων αξόνων κυκλοφορίας και βελτίωση της προσβασιμότητας και της σύνδεσης του νέου κέντρου με τις γύρω περιοχές

6. Δημιουργία χώρων πρασίνου και νέων καινοτόμων χώρων αναψυχής για τους πολίτες της περιοχής, αλλά και όλης της Καλαμάτας, με στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης και της παραλίας, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

7. Δημιουργία πολιτιστικών υποδομών (υπαίθριο θέατρο, αναψυκτήριο)

8. Δημιουργία ενός προτύπου χώρου βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας, τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, που θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

9. Δημιουργία οικιστικών ενοτήτων μέσω των παρεμβάσεων του αστικού περιβάλλοντος με ταυτόχρονη ριζική αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση της περιοχής επέμβασης (με ουσιαστικές επιπτώσεις σε όλη την πόλη της Καλαμάτας), με κύριο στόχο τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των επιπέδων θορύβου.

10. Δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου κοινόχρηστων χώρων και υποδομών (χώροι άθλησης + παιδικές χάρες) ικανών να ανταποκριθούν στη μελλοντική ανάπτυξη του περιβάλλοντος ιδιωτικού χώρου.

11. Δημιουργία ενός πρότυπου αστικού χώρου με μοναδικό χαρακτήρα, που θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης για βιώσιμη ανάπτυξη και καινοτομία, και θα λειτουργήσει ως υπόδειγμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής

12. Δημιουργία, συμπλήρωση, διεύρυνση, αναβάθμιση και διαχείριση δικτύων κοινόχρηστων χώρων, χώρων πρασίνου, πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων, αθλητικών χώρων και χώρων πολιτιστικών δράσεων, αναβάθμιση υποδομών, διασφάλιση προσβασιμότητας, βελτίωση περιβαλλοντικών όρων και μικροκλίματος, ολοκλήρωση και βελτίωση οδικού δικτύου, πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμού, υλοποίηση δικτύων Η/Μ, αξιοποίηση ΑΠΕ, εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων μέσα στην περιοχή παρέμβασης, εφαρμογή πρακτικών εξοικονόμησης υδάτινων πόρων για άρδευση και πυρόσβεση, διαχείριση βιομάζας στις περιοχές πρασίνου, εφαρμογή ευφυών δράσεων πρόληψης στους χώρους συνάθροισης κοινού, ώστε το σύνολο των δράσεων να συνθέσει μια ολοκληρωμένη επέμβαση αστικής αναζωογόνησης και ανάπτυξης για την ανατολική πόλη, αλλά και ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύνολο για ολόκληρη την πόλη της Καλαμάτας

13. Δημιουργία λειτουργικών διασυνδέσεων με το Ιστορικό Κέντρο (μέσω της οδού Μαυρομιχάλη- ΓΠΣ 86) και την παραλία (μέσω της οδού Ηρώων) και σύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο ποδηλατόδρομων

14. Ανάπλαση της περιβάλλουσας οδοποιίας και των συνδέσεων με το Ιστορικό Κέντρο και την παραλία, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία

15. Μετατροπή της οδού Σφακιανάκη σε οδό ήπιας κυκλοφορίας με στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση του Ανατολικού Κέντρου

16. Δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας

17. Δημιουργία ενός συνεχομένου περίπατου / ποδηλατόδρομου αναψυχής  από το Ιστορικό Κέντρο της πόλης έως την παραλία, μέσω του Ανατολικού Κέντρου.

Της Βίκυς Βετουλάκη