Καλαμάτα: Αυξημένη η κίνηση, αλλά το ταμείο δεν έχει γίνει ακόμα…

Καλαμάτα: Αυξημένη η κίνηση, αλλά το ταμείο δεν έχει γίνει ακόμα…

Κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου παρατηρείται σημαντική αύξηση επισκεπτών στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή. Τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα λοιπά τουριστικά καταλύματα αγγίζουν πληρότητες έως και 100%, ενώ η κυκλοφορία στους δρόμους της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας και στο υπόλοιπο δημοτικό οδικό δίκτυο είναι έντονα αυξημένη.

Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα για τους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού, είναι αν μέσα ένα μήνα ή δύο, μπορούν να καλυφθούν τα έξοδα του υπόλοιπου χρόνου.

 Κι αυτό γιατί, τόσο τους προηγούμενους μήνες όσο και τους επόμενους, τα μηνύματα  δεν ήταν και δεν είναι τόσο ευοίωνα. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία μοιάζουν με… ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί. Ο…ακροβάτης παραμένει όρθιος, αλλά δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρει μέχρι το τέλος.

Μην ξεχνάμε και την πρόσφατη ανακοίνωση από την Ένωση Ξενοδόχων, η οποία αναφέρει, ότι η φετινή κατά 14% περίπου αύξηση των εισερχόμενων τουριστών δεν αντισταθμίζει την κατά 23% μείωση της περυσινής χρονιάς.

Επισημαίνει, δε, πως ο προορισμός Μεσσηνία συνεχίζει να υπολείπεται σε βασικές υποδομές και ρυθμίσεις προσβασιμότητας που του στερούν ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς αγοράς, περιορίζοντας την τουριστική περίοδο στους δύο μήνες του εσωτερικού τουρισμού.

 Αναφέρει επιπλέον τις καθυστερήσεις των αναγκαίων έργων και βελτιώσεων στις υποδομές, όπως του εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου της Καλαμάτας, της ελλιπούς σύνδεσης με Κρήτη και Θεσσαλονίκη και, βέβαια, της ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Καλαμάτας- Ριζόμυλου- Πύλου- Μεθώνης.

Όλα τα παραπάνω μας θυμίζουν τον ρωμαϊκό θεό Ιανό, ο οποίος σε κάποια αγάλματα απεικονιζόταν με το ένα πρόσωπο γενειοφόρο και το άλλο ξυρισμένο, γεγονός που ώθησε ορισμένους ερευνητές να το αποδώσουν σε ζεύγη αντιθέτων, όπως είναι ο ήλιος και η σελήνη ή το γήρας και η νιότη.

Από τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες των τοπικών, περιφερειακών και κρατικών αρχών θα φανεί, αν ο τουρισμός στη Μεσσηνία έχει μέλλον ή απλώς θα παραμείνει ένας δίμηνος προορισμός, λόγω και της χιλιομετρικής του απόστασης από την Αθήνα.
Α.Π.