Kalamata Food Tours: Γνωρίζοντας την πόλη μέσα από… γευστικούς περιπάτους

Kalamata Food Tours: Γνωρίζοντας την πόλη μέσα από… γευστικούς περιπάτους

Οι επισκέπτες έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να μάθουν για τη γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής

Μια… διαφορετική εμπειρία ξενάγησης στην Καλαμάτα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν εγχώριοι επισκέπτες και μη, καθώς τα τελευταία χρόνια παρέχεται η δυνατότητα να γνωρίσουν την πόλη μέσα από γευστικούς περιπάτους, οι οποίοι στοχεύουν στην ανάδειξη της γαστρονομικής κουλτούρας της περιοχής.

Ωστόσο, παρότι πραγματοποιούνται από το 2018, με επίκεντρο το Ιστορικό Κέντρο, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι στους ντόπιους, -για τους οποίους αποτελούν μια άγνωστη πτυχή της πόλης. Έτσι, απευθυνθήκαμε στην υπεύθυνη του “Kalamata Food Tours”, Σοφία Κωστέα. Η ίδια, με την ιδιότητα της Διατροφολόγου, μας μίλησε για το πώς προέκυψε η ιδέα, για την αξία αυτών των περιπάτων και το πρόγραμμα που ακολουθείται σε μια γαστρονομική ξενάγηση, όπως και για τα μελλοντικά της σχέδια.

Όπως εξηγεί, μεταξύ άλλων, πρόκειται για μια δράση στην οποία συμμετέχουν κατά κανόνα επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και Έλληνες που φθάνουν στην Καλαμάτα από διάφορες περιοχές και θέλουν να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα.

-Πότε και πώς ξεκίνησε η ιδέα για το συγκεκριμένο εγχείρημα;

Η ιδέα έχει ξεκινήσει από το 2018 και η εταιρεία υπάρχει από τότε. Απλά το ξεκίνησαν κάποιες κοπέλες από την Αθήνα που έτρεχαν την εταιρεία, ενώ εγώ μαζί με μία άλλη κοπέλα ήμασταν οι ξεναγοί.

Εμένα πιο πολύ με ενδιέφερε το κομμάτι του φαγητού, το επικοινωνιακό κομμάτι και η συναναστροφή με ξένους, μιας και απευθυνόμαστε κυρίως σε τουρίστες που έρχονται στην περιοχή. Οπότε είχα δει μια αγγελία κι έτσι αποφάσισα να πάω για τη συνέντευξη.

Στην ουσία συμμετέχω στο εγχείρημα από το ξεκίνημά του. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λόγω εργασιακού φόρτου των αρχικών δημιουργών της εταιρείας και έλλειψης χρόνου, αποσύρθηκαν. Έκτοτε, λοιπόν, αναλάβαμε το εγχείρημα εγώ και η δεύτερη κοπέλα, με τη βάση μας να παραμένει η Καλαμάτα. Οπότε μας δόθηκε η ιδέα να το αναλάβουμε εξ ολοκλήρου, μιας και είχαμε αναλάβει ήδη τις ξεναγήσεις, ενώ φέτος αποφάσισα να το προχωρήσω μόνη μου ουσιαστικά, με την άλλη κοπέλα να με βοηθάει με κάποιες επιπλέον ξεναγήσεις που μπορεί να χρειαστούν μέσα στο καλοκαίρι.

Ήταν κάτι που γνώριζα, γι’ αυτό και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να επενδύσω το χρόνο μου, ώστε να συνδυαστεί κιόλας με το κομμάτι της διατροφής με το οποίο ασχολούμαι αρκετά χρόνια ως διατροφολόγος. Από την άλλη πλευρά, μου αρέσει να κάνω διαφορετικά πράγματα, και όχι να μένω συνεχώς στα ίδια.

-Οι γευστικοί περίπατοι ξεκίνησαν με την υπάρχουσα μορφή ή στην πορεία ενσωματώσατε κι άλλα στοιχεία;

Ο κορμός τους είναι ίδιος. Απλά πλέον έχουν προσανατολιστεί περισσότερο στην περιοχή της Καλαμάτας και του Ιστορικού Κέντρου. Πιο πριν μπορεί να συμμετείχαμε σε κάποια γευσιγνωσία ελαιολάδου ή να κάναμε κάποια παραδοσιακά μαγειρέματα στα χωριά. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι το οποίο δε συνεχίζεται. Όπως προανέφερα, οι περίπατοι έχουν επικεντρωθεί στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, γιατί θεωρώ ότι είναι πιο πρωτότυπο το περιεχόμενο, καθώς πλέον η γευσιγνωσία ελαιολάδου έχει επεκταθεί αρκετά σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, προσωπικά δεν έχω κάποια συσχέτιση με την παραγωγή ελαιολάδου.

Να προσθέσω ότι έχουν αλλάξει και οι συνεργασίες μας με τοπικά καταστήματα, για το λόγο ότι κάποια από αυτά σταματούν τη λειτουργία τους, ενώ άλλα ανοίγουν, οπότε συμπεριλαμβάνουμε κι αυτά.

Βέβαια, έχω κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορέσω να εμπλουτίσω το υπάρχον πρόγραμμα.

-Τι περιλαμβάνει ένας τυπικός γευστικός περίπατος;

Κατά κύριο λόγο οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις στο Ιστορικό μας Κέντρο, ξεκινώντας από την Υπαπαντή. Στη συνέχεια η βόλτα κατευθύνεται προς την παλιά πόλη, που είναι και το πιο αυθεντικό κομμάτι της Καλαμάτας. Αυτό που κάνουμε είναι να επισκεπτόμαστε πολλά μικρά καταστήματα με ντόπιους παραγωγούς. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να επικεντρωθούμε στη γαστρονομική μας κουλτούρα που σχετίζεται με τους παραγωγούς δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι πάντοτε οι επισκέπτες μπαίνουν στη διαδικασία να μάθουν όλο και περισσότερα για το κάθε προϊόν ξεχωριστά, κάτι για το οποίο χαίρονται πολύ και οι παραγωγοί, που απολαμβάνουν να παρουσιάζουν και οι ίδιοι τα προϊόντα τους.

Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γευτούν καθένα από αυτά τα προϊόντα σε μια ποικιλία από λαλάγγια, σφέλα, ελαιόλαδο κι ελιές, και διάφορες γραβιέρες. Φεύγοντας από τα όρια του Ιστορικού Κέντρου, κατευθυνόμαστε στη Λαϊκή Αγορά της πόλης, φθάνοντας μέχρι τα ιχθυοπωλεία, κάτι το οποίο τραβά εξίσου το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Συνήθως στη συνέχεια κατευθυνόμαστε σε άλλα τοπικά καταστήματα, στα οποία δοκιμάζουν κι άλλες γεύσεις, όπως γιαούρτι, λεμονάδα με προσθήκη μελιού ως γλυκαντικό, παστό, λουκάνικο, κάποια γλυκίσματα, μπαχαρικά, βότανα και ελληνικό καφέ.

Έτσι, φθάνουμε να επισκεπτόμαστε αρκετά καταστήματα, όπου γίνονται δοκιμές από διαφορετικά προϊόντα.

Στο τέλος κάθε τέτοιου γευστικού περιπάτου, που διαρκεί συνήθως 3 ώρες, γίνεται εστίαση σε κάποια βασικά ήθη κι έθιμα που σχετίζονται με το κομμάτι της γαστρονομικής μας κουλτούρας.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα για εμπλουτισμό του παραπάνω περιπάτου προσθέτοντας μια ώρα, στην οποία δίνονται ακόμα περισσότερες πληροφορίες, ενώ γίνονται περισσότερες στάσεις και δοκιμές προϊόντων.

Η διαφορά των δύο περιπάτων είναι ότι στην πρώτη περίπτωση το κλείσιμο επιφυλάσσει ως γεύμα αυθεντική πίτα και σουβλάκι, ενώ στη δεύτερη οι συμμετέχοντες καταλήγουν σε τοπικό μεζεδοπωλείο, παρόμοιων γεύσεων και πάλι.

-Στους περιπάτους του Ιστορικού Κέντρου γίνονται και ιστορικές ή πολιτιστικές αναφορές;

Ναι! Εστιάζουμε σε επίπεδο κτηρίων, σε αυτά που συναντούμε στους περιπάτους, δίνοντας κάποια ιστορικά στοιχεία για αυτά, όπως για παράδειγμα για την Υπαπαντή και το κάστρο. Δηλαδή, γίνεται αναφορά σε πράγματα τα οποία περνώντας βλέπει κανείς και μπορεί να διερωτάται για την ιστορία τους. Ουσιαστικά, όμως, γίνεται μια πολύ μικρή αναφορά, μιας και δεν είμαι ξεναγός, οπότε δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο.

Κυρίως αναφερόμαστε στις γαστρονομικές συνήθειες που είχαν οι γενιές παλαιότερα, στο πώς αυτό έχει περάσει στη σημερινή εποχή, στις επιρροές που έχουμε από την τουρκοκρατία, και όλο αυτό γίνεται σε συσχέτιση με το φαγητό.

-Όπως αναφέρατε, το κοινό σας είναι κυρίως ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή για διακοπές. Παρ’ όλα αυτά, θα λέγατε ότι υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από Έλληνες που ζουν σε άλλες περιοχές να γνωρίσουν την πόλη μέσα από αυτόν τον τρόπο;

Έχουμε αρκετούς Έλληνες του εξωτερικού, από χώρες όπως είναι η Αυστραλία και η Αμερική, οι οποίοι έρχονται συνήθως με φίλους ή την οικογένειά τους, και δείχνουν ενδιαφέρον να συνδεθούν με το τοπικό φαγητό και την πόλη.

Επίσης, έχει τύχει να πραγματοποιήσουμε περιπάτους με κάποιους συνέδρους που έχουν βρεθεί στην πόλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας ή με σχολεία που έρχονται για εκδρομή, κι έχει φανεί να το απολαμβάνουν.

Σε κάθε περίπτωση, εάν μπορούσα να δώσω κάποιο ποσοστό, θα έλεγα ότι το 80% των συμμετασχόντων είναι ξένοι.

-Τι είναι αυτό που σας μεταφέρουν, λοιπόν, μετά την ολοκλήρωση του γευστικού περιπάτου;

Τους αρέσει πάρα πολύ που μαθαίνουν κάποιες λεπτομέρειες και μπορούν να ανοίξουν εύκολα συζήτηση για οτιδήποτε μπορεί να αναρωτηθούν κατά τη διάρκεια του περιπάτου, μιας κι έχουν έναν ντόπιο να τους δώσει απαντήσεις. Επίσης, τους αρέσει πολύ ότι είναι ατόφια τα προϊόντα μας και πολύ αγνά, ενώ διαπιστώνουν και οι ίδιοι την ποιότητά τους, όπως και των πρώτων υλών από τις δοκιμές που κάνουν.

Το πιο ενδιαφέρον, βέβαια, είναι ότι πολλοί από αυτούς μετά τον περίπατο επιστρέφουν σε αυτά τα μαγαζιά για να ψωνίσουν κι άλλα πράγματα.

Ταυτόχρονα, τους αρέσει πολύ το γεγονός ότι μπορεί η Καλαμάτα να είναι μια πόλη που συνδυάζει θάλασσα και βουνό, αλλά δεν είναι άκρως τουριστική, γι’ αυτό και την επιλέγουν, όπως και γενικά την Πελοπόννησο, διότι είναι ακόμα αρκετά αυθεντική συγκριτικά με τα νησιά ή την Αθήνα, για παράδειγμα.

Βλέπω ακόμα ότι τους ενδιαφέρει να μάθουν για τις συνήθειές μας, για τις αξίες μας, για το παρελθόν μας, καθώς και για το πώς έχουμε φτάσει να έχουμε τις τωρινές διατροφικές συνήθειες.

-Νωρίτερα αναφέρατε ότι έχετε κατά νου τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος περιπάτου. Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάτι τέτοιο;

Έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου. Έχοντας και την παράλληλη ενασχόλησή μου με τη Διαιτολογία ως διατροφολόγος, είναι κάτι που προσπαθήσαμε να χτίσουμε από παλαιότερα, αλλά δε θέσαμε τελικά σε εφαρμογή. Αυτό αφορά στο να ξεκινήσουμε ένα “Mediterranean Diet Food Tour”, το οποίο θα απευθύνεται, επίσης, σε ξένους, αλλά και σε Έλληνες. Θα εστιάζουμε, κυρίως, στη Λαϊκή Αγορά της Καλαμάτας, όπου θα είναι ουσιαστικά όλος ο περίπατός μας και θα γνωρίζουν οι συμμετέχοντες την αξία της Μεσογειακής Διατροφής: φρούτα, λαχανικά, ψάρια. Είναι ένα πλάνο που ίσως καταφέρει να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη σεζόν.

Της Χριστίνας Μανδρώνη