Καλώς ήρθε το δολάριο… Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τις ομορφιές της Πελοποννήσου

Καλώς ήρθε το δολάριο… Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τις ομορφιές της Πελοποννήσου

Στην τρίτη µεγαλύτερη οµάδα ξένων τουριστών στην Πελοπόννησο αναδεικνύονται φέτος οι Αµερικανοί, μετά τους Γερμανούς και τους Βρετανούς. Η παρουσία των Αμερικανών τουριστών είναι περισσότερη έντονη φέτος, σε σχέση με τον αριθμό των προηγούμενων χρόνων.

 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι αφίξεις των Αμερικάνων τουριστών αυξήθηκαν σημαντικά. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από την τελευταία μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.

Η βελτιωμένη εικόνα της χώρας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα τελευταία χρόνια, η συναλλαγματική ισχύς του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι πολύ καλές εμπειρίες που μεταφέρουν, όσοι Αμερικανοί έχουν ήδη επισκεφθεί την Περιφέρεια σε συμπατριώτες τους, βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων λόγων που προκαλούν την αυξητική αυτή τάση.

Το μέγεθος της αμερικανικής αγοράς επίσης σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον της μεσαίας και ανώτερης τάξης για τον πολιτισμό και την ιστορία είναι δύο ακόμα λόγοι. Πρόκειται για δύο σημαντικές παραμέτρους, που πρέπει να εκμεταλλευτεί περαιτέρω και η Μεσσηνία, αφού οι παραπάνω παράγοντες “ανθούν” στην περιοχή μας, αρκεί να…φωτιστούν περισσότερο.

Από την άλλη, μαζί με την αύξηση των αφίξεων αυξάνονται και τα έσοδα και μάλιστα με εύρωστους ρυθμούς καθώς κάθονται διπλάσιο σχεδόν χρόνο από τους υπόλοιπους τουρίστες στην Ελλάδα, από περίπου 6 μέρες κατά μέσον όρο σε 12, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η μέση ημερήσια δαπάνη τους κινείται κοντά στα 100 ευρώ έναντι μέσου όρου 70 ευρώ και επισκέπτονται παραπάνω από μία περιφέρειες της χώρας.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2023 στην Ελλάδα από όλες τις χώρες του κόσμου αυξήθηκε κατά 20,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και διαμορφώθηκε σε 36,082 εκατ. ταξιδιώτες, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Όμως, η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο, κατά 29,2% και διαμορφώθηκε σε 1,406 εκατ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν πέρυσι κατά 14,4% και διαμορφώθηκαν σε 1,373 δισ. ευρώ.

Εάν οι εκτιμήσεις των αεροπορικών εταιρειών που έχουν αυξήσει τη δυναμικότητά τους κατά 25,3% ευσταθούν, φέτος οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,7 εκατ. ταξιδιώτες, παραπέμποντας σε ταξιδιωτική δαπάνη της τάξης του 1,7 δισ.

Μεγέθη υψηλότερα από αυτά που σημείωσαν οι Γάλλοι πέρυσι, οπότε και βρέθηκαν στην 3η θέση των αφίξεων και των εισπράξεων. Το 2023 οι εισπράξεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 3,571 δισ., από το Ηνωμένο Βασίλειο στα 3,294 δισ. και από τη Γαλλία στο 1,425 δισ.

Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι, σε σημαντικό πυλώνα στήριξης του τουρισμού στην Πελοπόννησο εξελίσσεται η αμερικανική αγορά, η οποία φέτος επανέκαμψε δυναμικά. Αρκεί, βέβαια, το φαινόμενο να μην αποβεί παροδικό, αλλά να υπάρξουν συνδυασμένες ενέργειες, ώστε να συνεχιστεί και στο μέλλον.
Α.Π.