Η βραχυχρόνια μίσθωση… διαχειρίζεται το μέλλον της πόλης
Οι μονοκατοικίες και τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα, προκαλώντας ένα ντόμινο οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων με θετικό ή αρνητικό πρόσημο (σ.σ. ανάλογα με την οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα).
Αλματώδης αύξηση των ενοικίων, άδεια δωμάτια στα ξενοδοχεία, έλλειμμα τζίρου στα καταστήματα εστίασης, ιδιαίτερα φέτος, αλλαγή στην κατασκευαστική εικόνα της πόλης.
Βέβαια, κάποια από τα παραπάνω φαινόμενα οφείλονται και σε άλλους παράγοντες, κυρίως οικονομικούς, αλλά το… ταμείο μάς δείχνει ότι από την περίοδο που στην Καλαμάτα μπήκε η βραχυχρόνια μίσθωση άλλαξαν πολλά. Κι αυτό επιβεβαιώνεται σε κάθε δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το newmoney.gr, τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται και από τα δεδομένα της AirDNA, της διεθνούς πλατφόρμας αναλύσεων για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ύστερα από τη σχετική επεξεργασία από την Hosthub, τη γνωστή «έξυπνη» πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης που βοηθά τους ιδιοκτήτες- οικοδεσπότες να μπορούν να προσφέρουν τα ακίνητά τους σε πολλά κανάλια και διεθνείς πλατφόρμες ταυτόχρονα, καθώς και να διαχειρίζονται τις κρατήσεις και τη διαθεσιμότητα χωρίς περίπλοκες διαδικασίες.
Η Hosthub έχει καταγράψει τις επτά γεωγραφικές περιοχές της χώρας με τα περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, εντάσσοντας σε αυτές, εκτός από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά.
Την πρωτοκαθεδρία πανελλαδικά από πλευράς αριθμού καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης διατηρεί η Κρήτη με συνολικά 33.000, ιδιαίτερα σε Χανιά και Ηράκλειο, ενώ πολύ υψηλά είναι τα νούμερα και στη Δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο. Στα Ιόνια Νησιά καταγράφονται φέτος 29.000 καταλύματα, με πλέον δημοφιλείς προορισμούς την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.
Στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί αριθμοί στην Πελοπόννησο. Εκεί, όπως επισημαίνεται από την Hosthub, είναι καταχωρημένα 4.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως σε περιοχές όπως το Ναύπλιο, η Μονεμβασιά και η Καλαμάτα.
Πτώση μέσης τιμής
Πάντως, την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία της AirDNA για το μήνα Ιούλιο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ανασκόπησης της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην Ελλάδα σημειώνεται η μεγαλύτερη μείωση στη μέση τιμή διανυκτέρευσης, κατά 9,8%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, απόρροια και της υψηλής προσφοράς.
Πτώση, με δεδομένη αντίστοιχα και τη σαφώς υψηλότερη προσφορά καταλυμάτων σε όλη την Ευρώπη, καταγράφεται για πρώτη φορά τους τελευταίους 20 μήνες και στη μέση τιμή πανευρωπαϊκά, έστω κι αν το ποσοστό της μείωσης στη Μέση Ημερήσια Τιμή (ADR) είναι μικρό, 1,5% κατά μέσο όρο στις 20 σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια συνεχιζόμενης ανόδου μετά την πανδημία, που σημειώνεται πτώση στη μέση τιμή, με εννιά χώρες- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- να ακολουθούν πτωτική τάση.
Από την άλλη, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις τον Ιούλιο «έπιασαν» νέο ρεκόρ, στα 4 εκατομμύρια στην Ευρώπη, με άνοδο κατά 15% σε ετήσια βάση σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023 και +5% σε μηνιαία βάση σε σύγκριση, δηλαδή, με τον Ιούνιο του 2024.
Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα: Όλοι ψάχνουν τον χρυσό, όλοι προσπαθούν από κάπου να πιαστούν. Στο «Ελ Ντοράντο» χρυσό δε βρήκαν στο τέλος. Εννοούμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι κάτι που φαντάζει ελκυστικό, ότι θα δώσει κέρδη, αλλά θεωρούμε πως σε κάποια φάση η αγορά θα ισορροπήσει.
Άλλωστε, όπως αναφέραμε παραπάνω, πτωτική τάση κατέγραψε για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2022 η Ελλάδα στο δείκτη της μέσης τιμής διανυκτέρευσης στα καταλύματα Airbnb σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Α.Π.