Καταγγελία πολιτών για ετοιμόρροπα κτήρια στην Κορώνη

Καταγγελία πολιτών  για ετοιμόρροπα κτήρια στην Κορώνη

Το πρόβλημα με την κατάσταση των εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτηρίων δε βασανίζει μόνο την πόλη της Καλαμάτας. Προς το συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, λοιπόν, με κοινοποίηση μεταξύ άλλων στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας και στο δήμαρχο Πύλου- Νέστορος Παν. Καρβέλα, υπάρχει έγγραφη διαμαρτυρία- καταγγελία κατοίκων της Κορώνης για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια στην περιοχή.

Στην καταγγελία αναφέρονται τα εξής: “«Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν» (Ιπποκράτης): «Ασφαλές είναι το να προνοείς και να προλαμβάνεις. Το να προνοείς, δε, και να προλαμβάνεις είναι καλύτερο από το να θεραπεύεις». Το ρητό είναι αυτονόητο και έχει διαχρονική αξία και σημασία και αφορά όλες τις πράξεις και αποφάσεις των ανθρώπων.

Όμως, στις περιπτώσεις του εν λόγω θέματος, δηλαδή της προστασίας μας από τον κίνδυνο κατάρρευσης των ετοιμορρόπως επικινδύνων κτηρίων, έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αφορά στη σωματική μας ακεραιότητα και ακόμη την ίδια τη ζωή μας.

Όπως είναι γνωστό, σε όλους τους οικισμούς και κυρίως τους παλαιούς, όπως είναι η Κορώνη, θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τα ετοιμόρροπα κτίσματα, καθότι πολλά από αυτά εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους για πολλά χρόνια για διάφορους λόγους και υφίστανται σοβαρές και ανεπανόρθωτες πολλές φορές βλάβες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση και να αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των πολιτών.

Επιπλέον, πέρα από τη στατική τους επικινδυνότητα, αποτελούν και εστίες μόλυνσης από τα κάθε είδους σκουπίδια και αντικείμενα που συσσωρεύονται σε αυτά, αλλά και από τα κάθε είδους τρωκτικά και ερπετά που ελκύονται από τη βρώμα.

Επειδή η ζοφερή αυτή κατάσταση δεν είναι τωρινή, αλλά υπάρχει για αρκετά χρόνια, απλά με την πάροδο των ετών έχει επιδεινωθεί σε προκλητικό βαθμό και, μάλιστα, σε μια πόλη τουριστική με μεγάλη επισκεψιμότητα, προκαλεί βάναυσα το δημόσιο αίσθημα.

Επειδή εξακολουθεί και παραμένει το πρόβλημα, οι δε αρμόδιοι θεσμικοί φορείς δεν προβαίνουν στην αυτονόητη λύση του, αλλά παρακολουθούν αδρανείς και αμήχανοι, ενώ έχουν πλήρη γνώση του θέματος, καθώς έχουν γίνει δεκάδες διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών και ανάλογα δημοσιεύματα στον Τύπο.

Για όλους αυτούς τους λόγους διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την άθλια και διαχρονική αυτή κατάσταση και καταγγέλλουμε την ανυπαρξία ενδιαφέροντος από μέρους των αρμόδιων Αρχών μέχρι σήμερα.

Ζητούμε την άμεση και ουσιαστική παρέμβασή σας προς επίλυση του χρόνιου προβλήματος, για να αποφευχθούν τραυματισμοί ή και απώλειες ανθρώπινων ζωών και να αποκατασταθεί σημαντικά η εικόνα του παραδοσιακού και ιστορικού οικισμού της Κορώνης. Προς απόδειξη των διαμαρτυριών μας, σας επισυνάπτουμε φωτογραφίες  ενδεικτικά κάποιων εκ των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων”.

Α.Π.