Δήμος, πολίτες και φορείς οργανώνονται κατά του έργου και με άλλους τρόπους
Ομόφωνα όχι στην εγκατάσταση 37 ανεμογεννητριών στο «Γαϊδοροβούνι» του Δήμου Δυτικής Μάνης και τους διπλανούς λόφους, που ζητά η εταιρεία «Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε.», είπε το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής. Όλες οι παρατάξεις τάχθηκαν κατά του συγκεκριμένου έργου, γνωμοδότησαν αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου συμμετείχαν δεκάδες πολίτες και φορείς της Μάνης.
Εκτός από την αρνητική γνωμοδότηση, αποφασίσθηκε σήμερα ή αύριο να πραγματοποιηθεί στο Δήμο ευρεία σύσκεψη με φορείς και επιστήμονες της περιοχής (νομικοί, μηχανικοί) που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, προκειμένου να εξετασθούν κι άλλοι τρόποι αντίδρασης.
Περιοχές εγκατάστασης
Η μελέτη, όπως αποκάλυψε το «Θ», προβλέπει ότι οι ανεμογεννήτριες που προτίθεται η εταιρεία να εγκαταστήσει θα έχουν ύψος πυλώνα η κάθε μία ίσο με 82 μ. και διάμετρο ρότορα 136 μ., ονομαστικής ισχύος 4,2 MW εκάστη.
Το αιολικό πάρκο θα αναπτύσσεται σε τρεις περιοχές που εντάσσονται σε Μεσσηνία και Λακωνία στις ακόλουθες θέσεις:
–Περιοχή «Γαϊδουροβούνι». Ανήκει στο Λεύκτρο του Δήμου Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας και αναπτύσσεται σε ένα πολύγωνο, στο οποίο θα χωροθετηθούν συνολικά οκτώ ανεμογεννήτριες, απέναντι ακριβώς από τα χωριά Πλάτσα, Νομιτσί, Θαλάμες, Λαγκάδα και Άγιος Νίκων και ορατές απ’ όλη την παραλιακή Μάνη
–Περιοχή «Κουρνούτο- Κοσελόρο- Εμπλουτσός- Κοτρώνι- Κακοβούνι». Ανήκει σε Μεσσηνία και Λακωνία, στις Δημοτικές Ενότητες Λεύκτρου και Γυθείου, και αναπτύσσεται σε ένα πολύγωνο, στο οποίο θα χωροθετηθούν συνολικά εικοσιτρείς ανεμογεννήτριες.
–Περιοχή «Τρισκονός- Μυρί- Καψαλέας». Ανήκει στο Οίτυλο Λακωνίας και αναπτύσσεται σε ένα πολύγωνο, στο οποίο θα χωροθετηθούν συνολικά έξι ανεμογεννήτριες.
Υπενθυμίζεται ότι το υπό μελέτη έργο εντάσσεται σε περιοχή Natura και συγκεκριμένα στην ΕΖΔ GR2550006 «Όρος Ταΰγετος – Σπήλαιο Τραχήλας – Σπήλαιο Βατσινίδη» και στη ΖΕΠ GR2550009 «Όρος Ταΰγετος – Λαγκάδα Τρύπης».
Ομόφωνα όχι
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης, Παναγιώτης Λούζης, όλες οι παρατάξεις δεν τάχθηκαν γενικά κατά των αιολικών πάρκων, αλλά κατά του συγκεκριμένου, καθώς θα βλάψει το τοπίο της περιοχής.
Κατά τη συζήτηση του θέματος τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις του Σώματος και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και αρκετοί πολίτες, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής, όπως και ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Γιώργος Καραμπάτος.
Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν μηχανικοί και δικηγόροι που κατάγονται ή κατοικούν στη Μάνη και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν όπου χρειάζεται για να αντικρούσουν τα επιχειρήματα της επενδύτριας εταιρείας.
Παράλληλα, από το Δημοτικό Συμβούλιο Μάνης αποφασίσθηκε σήμερα ή αύριο να πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων και των επιστημόνων που εξέφρασαν την επιθυμία να βοηθήσουν, προκειμένου να ενισχυθεί η κίνηση των δημοτών που έχουν συγκεντρώσει πάνω από 4.000 υπογραφές διαμαρτυρίας και ετοιμάζουν με νομικό σύμβουλο ενστάσεις, αλλά και να αποφασισθούν περαιτέρω ενέργειες για την αποτροπή του έργου.
Έπειτα από αρκετή ώρα συζήτησης και στηριζόμενο στην πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά με τις επισημάνσεις ότι η υλοποίηση του έργου αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, υποβαθμίζει το οικιστικό περιβάλλον (παραδοσιακοί οικισμοί, μνημεία, κ.λπ.) και θα προκαλέσει καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, με σοβαρές επιπτώσεις στη βλάστηση και στην πανίδα από την εγκατάσταση των εργοταξιακών χώρων, τις χωματουργικές εργασίες, την κίνηση των οχημάτων μεταφοράς υλικών κατασκευής και εξοπλισμού κ.λπ.
Της Βίκυς Βετουλάκη