«Κόκκινο» χτύπησε ο φετινός Ιούλιος και στην Πελοπόννησο

«Κόκκινο» χτύπησε ο φετινός  Ιούλιος και στην Πελοπόννησο

Ο θερμότερος από το 2010

Η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ότι η ζέστη το φετινό καλοκαίρι έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Σύμφωνα με το meteo, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών. Λόγω της απότομης ανόδου της θερμοκρασίας, σε πολλές περιοχές της χώρας, έχει σημάνει συναγερμός λειψυδρίας, καθώς πολλές λίμνες και φράγματα στεγνώνουν.

Η εκτίμηση του Ευθύμη Λέκκα
«Το θέμα της λειψυδρίας είναι βέβαια ένα κυρίαρχο θέμα φέτος σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αλλά όπως έχουν τα πράγματα και όπως βλέπουμε να διαγράφεται, το όλο θέμα της κλιματικής κρίσης θα είναι μείζον και τα επόμενα χρόνια», σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

«Πρέπει να έχουμε έργα ορεινής οικονομίας, δηλαδή να σταματάμε τη ροή του νερού και την ταχύτητα του νερού στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στη συνέχεια στις πεδινές περιοχές να έχουμε δρομολογήσει τέτοια έργα, ούτως ώστε να αυξάνουν την καθίζηση, γιατί το μεγάλο θέμα είναι οι υπόγειοι υδροφορείς.  Από εκεί αντλούμε το 80% του νερού», υπογράμμισε.

Ο θερμότερος Ιούλιος των τελευταίων ετών
Σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, το φετινό Ιούλιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Ιούλιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Ιούλιος από το 2010 στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και +3.4 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα (με εξαίρεση την Κρήτη, όπου καταγράφηκε ως 3ος θερμότερος) καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010 (παραμένει ως θερμότερος ο Ιούλιος του 2023).

Μεγάλες και συνεχόμενες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα από τις 7 Ιουλίου έως το τέλος του μήνα, κυρίως σε Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Πελοπόννησο της τάξης των 6-8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (43.1°C στη Σκάλα Μεσσηνίας στις 18 Ιουλίου 2024).

Καταρρίφθηκαν όλα τα ρεκόρ
Εκτός, των πολλών και συνεχόμενων ημερών με θετικές αποκλίσεις, καταρρίφθηκαν και σημαντικά απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε αρκετούς σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.