Κυπαρισσία: Παράνομος σκουπιδότοπος στο Βιολογικό Καθαρισμό

Κυπαρισσία: Παράνομος σκουπιδότοπος στο Βιολογικό Καθαρισμό

Υγειονομικό και περιβαλλοντικό «έγκλημα» κατ’ εξακολούθηση δίπλα σε σπίτια και καλλιέργειες

Υγειονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα καταγγέλλουν πολίτες ότι συντελείται με παράνομο σκουπιδότοπο στον περιβάλλοντα χώρο του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας, στην περιοχή της Γιαννίτσαινας, που γειτνιάζει με τον οικισμό Ροντακίου, δίπλα σε σπίτια και καλλιέργειες.

Στο σημείο απορρίπτονται παράνομα και ανεξέλεγκτα απόβλητα, ποσότητες ξερών κλαδιών, ξυλείες, παλιά έπιπλα, στρώματα, μπάζα και κάθε λογής σκουπιδαριό από φορτηγά του Δήμου Τριφυλίας, ενώ έχουν στη διάθεσή τους αποδεικτικό υλικό.

Πέραν, όμως, του υγειονομικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος, όπως λένε κάτοικοι και ιδιοκτήτες κτημάτων στην περιοχή, ανά πάσα ώρα και στιγμή υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, με πιθανές τραγικές συνέπειες σε περιουσίες, σπίτια, τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση, καθώς και σε ανθρώπινες ζωές και ζώα.

Σημειώνουν δε πως από προηγούμενα χρόνια, αλλά και φέτος, έχουν προβεί σε καταγγελίες και δύο μηνύσεις, ενώ έχουν κληθεί για αυτοψία οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράλληλα, τονίζουν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων εντός ή εκτός αστικών περιοχών και σε οποιονδήποτε φυσικό αποδέκτη. Η δε παράνομη μεταφορά ή απόρριψη αποβλήτων συνιστά περιβαλλοντικό έγκλημα που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Η δε οδηγία 2008/99/ΕΚ σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου καθορίζει μια σειρά περιβαλλοντικών αδικημάτων που τιμωρούνται ως ποινικά αδικήματα σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνεται και η παράνομη μεταφορά ή απόρριψη αποβλήτων.

Η ηθική αυτουργία, η υποβοήθηση και η συνέργεια σε περιβαλλοντικό έγκλημα τιμωρούνται, επίσης, ως ποινικά αδικήματα.

Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΛ.ΑΣ., Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) Π.Ε. Μεσσηνίας, εισαγγελικές Αρχές, άραγε, τι (να) πράττουν για το συγκεκριμένο, κατ’ εξακολούθηση, υγειονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα, αναρωτιούνται κάτοικοι της περιοχής…

Του Ηλία Γιαννόπουλου